Αναβάλλεται για αύριο το απόγευμα στις 19.00 το ραντεβού του Πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά με την τρόικα, καθώς οι συνομιλίες με τους υπουργούς που προηγήθηκαν δεν κατέληξαν σε συμφωνία. Ενδεχομένως οι επικεφαλής της τρόικας να αποχωρήσουν την Παρασκευή, αφήνοντας σε εκκρεμότητα τη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου διευκρίνιζαν πως η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε κάποια δυστοκία που παρουσιάζεται, αλλά απλώς σε διαδικαστικά θέματα.

Προηγήθηκε νέα τετράωρη σύσκεψη μεταξύ παραγόντων του υπουργείου Οικονομικών και των επικεφαλής της Τρόικας στο υπουργείο. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία, το ειδικό τέλος στα ακίνητα που εισπράττεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η μείωση του δημόσιου τομέα.

Τα ζητήματα που θεωρούνται ανοικτά στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με την Τρόικα, αποτρέπουν την όποια συμφωνία, παρά και την ευρεία διυπουργική σύσκεψη, χθες στο υπουργείο Οικονομικών, με τους εκπροσώπους των δανειστών, διάρκειας 4,5 ωρών.

Χαρακτηριστική ήταν η λακωνική δήλωση του υπουργού Οικονομικών, κ. Ι. Στουρνάρα, «είμαστε πολύ μακριά από συμφωνία για τις δόσεις (προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία). Αύριο (σήμερα) συναντώνται τα τεχνικά κλιμάκια». Ο υπουργός «φωτογράφισε» έτσι το πρώτο από τα «αγκάθια», αυτό της ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και των δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών στις τράπεζες.

Η κυβέρνηση, όπως επισήμανε υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, επιζητεί ένα ταυτόσημο σύστημα για τις δόσεις, τόσο προς την Εφορία, όσο και προς τα ταμεία, ενώ η Τρόικα από την πλευρά της θέλει ένα μόνιμο σύστημα, σύμφωνο με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, και αφού ενημερωθεί επακριβώς για το πόσους θα επηρεάσει η ρύθμιση και ποιο θα είναι το όφελος του Δημοσίου.

Εντούτοις, το θέμα των ληξιπρόθεσμων, αν και είναι ένα από τα εκκρεμή ζητήματ, φαίνεται ότι υπάρχει πρόοδος σε ό,τι αφορά στις ρυθμίσεις, αλλά συνεχίζονται οι συζητήσεις για τον αριθμό των δόσεων. Επικρατέστερο σενάριο είναι αυτό που προβλέπει 12 δόσεις για τη μόνιμη ρύθμιση και 48 για τη λεγόμενη «ύστατη ευκαιρία» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ για τους φόρους σενάρια μιλούσαν για 36 δόσεις.

Ένα άλλο «μεγάλο αγκάθι» είναι το κατά πόσον θα εισπραχθεί και εφέτος το έκτακτο τέλος επί των ακινήτων (που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ), καθώς η Τρόικα δεν φέρεται να πείθεται ότι το νέο ενιαίο τέλος και ο εισπρακτικός μηχανισμός θα αποδώσουν τα αναμενόμενα οφέλη. «Το θέμα είναι ανοικτό, το κουβεντιάζουμε», τόνισε ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.

Ακόμη, ανοικτό παραμένει το θέμα για τη «μείωση και βελτίωση του δημόσιου τομέα», κατά τη δήλωση του παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών. Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντώνης Μανιτάκης, δεν ήταν παρών στη χθεσινή πολύωρη σύσκεψη, αλλά αναμένεται να συναντηθεί σήμερα με την τρόικα, καθώς, όπως είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, ο αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, «εάν είχε κλείσει αυτό το ζήτημα, θα ήταν ελαφρώς πιο εύκολη η δουλειά και θα διευκόλυνε το διαρθρωτικό ορόσημο για τη δόση του Μαρτίου».

Εκ των πραγμάτων, ίσως παραταθεί η παραμονή των επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα, καθώς, όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, «αυτό είναι και πρακτική της τρόικας, να κλείνει όλα τα ζητήματα μαζί». Πάντως, ο υψηλόβαθμος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, εξέφρασε αισιοδοξία ότι η δόση των 2,8 δισ. ευρώ, που έχει εγκριθεί από τον περασμένο Δεκέμβριο και πρέπει να εκταμιευθεί τον Μάρτιο, «θα έρθει στην ώρα της».

Στο άλλο μεγάλο θέμα του συγκεκριμένου γύρου των διαπραγματεύσεων, αυτό των απολύσεων και της κινητικότητας δημοσίων υπαλλήλων, η εικόνα φαινόταν θετική, καθώς η τρόικα χαρακτήρισε, σύμφωνα με πληροφορίες, ως καλη βάση διαπραγμάτευσης το σχέδιο – χρονοδιάγραμμα του αρμόδιου υπουργού Αντώνη Μανιτάκη που προβλέπει ότι οι απολύσεις αναβάλλονται για το 2014.

Αγκάθι παρέμενε, σύμφωνα με πληροφορίες, ώς χθες το θέμα του φόρου ακινήτων, καθώς η Τρόικα φερόταν να προτιμά τη διατήρηση, τουλάχιστον για το 2013, του υφιστάμενου «χαρατσιού» μέσω της ΔΕΗ, για να μην τεθεί σε κίνδυνο η είσπραξη των εσόδων.

Ι. ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ

«Η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση»

Και ενώ οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται και το κλίμα είναι κάπως αβέβαιο, ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα «The Guardian», διαμηνύει πως η Ελλάδα κοντεύει να ξεπεράσει την κρίση.

«Η Ελλάδα έχει διαφύγει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο. Κανείς δεν μιλά σήμερα για το Grexit (την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ)- ακόμη και οι οικονομολόγοι που είχαν ταχθεί υπέρ του Grexit παραδέχθηκαν ότι έκαναν λάθος», δήλωσε ο υπουργός.

«Όσον αφορά στη δημοσιονομική προσαρμογή, έχουμε καλύψει τα δύο τρίτα του στόχου. Όσον αφορά στην ανταγωνιστικότητα, έχουμε καλύψει τα τρία τέταρτα της απόστασης έως την επίτευξη του στόχου. Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα πολύ μεγάλο αντίτιμο με τη λιτότητα… Αλλά νομίζω ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας και μπορούμε να ατενίζουμε το μέλλον με ελπίδα», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, σημειώνοντας ότι «είναι όπως σε έναν μαραθώνιο- τα τελευταία χιλιόμετρα είναι τα πιο δύσκολα, επειδή υπάρχει μεγάλη κόπωση».

Από την Ευρώπη περιμένει μεγαλύτερη αλληλεγγύη, δήλωσε ο υπουργός.

«Χρειαζόμαστε περισσότερες επενδύσεις, περισσότερη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επενδυτική Τράπεζα. Και θέλω να θυμίσω στο Eurogroup την απόφασή του στις 20 Νοεμβρίου 2012 ότι, όταν η Ελλάδα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, οι εταίροι μας θα λάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μειώσουν τα επιτόκια στα δάνειά μας, ώστε να μπορέσουμε να περιορίσουμε το επίπεδο του χρέους μας», δήλωσε.

Ο υπουργός επισήμανε ότι η μείωση των επιτοκίων θα είναι λιγότερο επώδυνη και, κατά συνέπεια, θα έχει μικρότερο πολιτικό κόστος για τους πιστωτές.

Απαντώντας σε ερωτήσεις για την Κύπρο και για τη συζήτηση που γίνεται ως προς το ενδεχόμενο να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες των τραπεζών της, ο υπουργός είπε ότι πρέπει να υπάρξει λύση που θα αποφύγει την αποσταθεροποίησή της, αλλά πρόσθεσε ότι δεν φοβάται ότι θα υπάρξει πρόβλημα «τώρα που η Ευρωζώνη έχει την εμπειρία στην αντιμετώπιση κρίσεων».

Ο υπουργός απέφυγε να τοποθετηθεί σχετικά με το αν η Ελλάδα θα επέτρεπε στην Κύπρο να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ύψους 50 δισ. ευρώ. «Είναι πολύ ευαίσθητο θέμα», δήλωσε.

Ο κ. Στουρνάρας επισήμανε ότι το μέλλον της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από αυτό της Ευρώπης. «Θα εξαρτηθεί από την αρχιτεκτονική της. Χρειαζόμαστε μία πιο ομοσπονδιακή Ευρώπη, μεγαλύτερη ενότητα, περισσότερη συνοχή. Τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία αποτελούν ένα παράδειγμα σημαντικών αλλαγών στην αρχιτεκτονική», σημείωσε.

Facebook Comments