Η Πορτογαλία θα πληρώσει περισσότερα από 2,2 δισ. ευρώ ώστε να διασώσει την τράπεζα Banif, στο πλαίσιο συμφωνίας που περιλαμβάνει την πώληση του υγιούς κομματιού της τράπεζας στην ισπανική Santander έναντι 150 εκατομμυρίων ευρώ.

Η νέα διάσωση πορτογαλικής τράπεζας σημειώνεται λιγότερο από δύο χρόνια μετά την προηγούμενη, όταν η Λισσαβώνα είχε καταβάλει 4,9 δισ. ευρώ ώστε να διασώσει την Banco Espirito Santo, τότε τη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας.

Η διοίκηση της Banif δεν κατάφερε να αποπληρώσει τα 700 εκατ. ευρώ που είχε λάβει από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης. Το πορτογαλικό Δημόσιο είχε λάβει μερίδιο 60,5% της τράπεζας, σε αντάλλαγμα για τη διάσωση και έκτοτε προσπαθεί να την πουλήσει προτού τεθούν σε εφαρμογή οι νέοι κανόνες για τη διάσωση τραπεζών που προβλέπουν «κούρεμα» ακόμη και ανασφάλιστων καταθετών προτού συνεισφέρει χρήματα το κράτος. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα δήλωσε ότι το κόστος της εκκαθάρισης είναι «πολύ υψηλό για τους φορολογουμένους», αλλά ότι αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος ώστε να εξασφαλιστούν οι καταθέτες και η χρηματοπιστωτική σταθερότητα της Πορτογαλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας Μάριο Σεντένο δήλωσε ότι η διάσωση θα αυξήσει το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2016 κατά 1% του ΑΕΠ, ωστόσο εκτίμησε ότι η εξέλιξη δεν πρόκειται να επηρεάσει την προσπάθεια της Πορτογαλίας να βγει από τη λεγόμενη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος. Η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι σκοπεύει να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα από το 7,2% το 2015 στο 3% στα τέλη του 2016. Το κόμμα Αριστερό Μπλοκ που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό κατηγόρησε την προηγούμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση ότι απέκρυψε το πρόβλημα της Banif, ώστε να μη χρεωθεί την επιβάρυνση στα δημόσια οικονομικά της χώρας και απαίτησε την παραίτηση του κεντρικού τραπεζίτη της Πορτογαλίας Κάρλος Κόστα.

Έντυπη

Facebook Comments