Σχεδόν δυο μήνες συνπληρώνοντα από την ημέρα που η Wall Street είδε τα χαμηλά της και έκτοτε πραγματοποίησε ένα ασταμάτητο ράλι που την έχει οδηγήσει 15% υψηλότερα και σε απόσταση αναπνοής από τα ιστορικά της υψηλά. Μάλιστα, το σχετικό ETF για τον S&P 500, πραγματοποίησε και νέο ιστορικό υψηλό.

Αν και η άνοδος αυτή έχει δημιουργήσει πολλές διαφωνίες, θα πρέπει να θυμηθούμε ότι στη διάρκεια των προηγούμενων οκτών μηνών, ακριβώς τις ίδιες αμφιβολίες είχαμε και στην πτωτική υπερβολή αλλά και στην ανοδική υπερβολή. Όλα δείχνουν ότι οι αγορές βρίσκονται σε επίπεδα στα οποία έχει χαθεί ο έλεγχος. Και αυτό δείχνει να επιβεβαιώνεται από τα μακροοικονομικά στοιχεία.

Η πρόσφατη άνοδος του S&P 500 δεν έχει αλλάξει απολύτως τίποτα στα μακροοικονομικά στοιχεία. Τα εταιρικά κέρδη αναμένεται ότι θα σημειώσουν και νέα πτώση, οι οικονομικές συνθήκες φαίνεται ότι επιδεινώνονται και πάλι σύμφωνα με τις σχετικές έρευνες, οι εκτιμήσεις για το μέλλον και στις επιχειρήσεις και στην πραγματική οικονομία, αναθεωρούνται πτωτικά.

Στην Αμερική, ο πιστωτικός κύκλος έχει ξεπεράσει τα όριά του και όλα μοιάζουν όπως και το 2007-2008. Τότε που οι αγορές αρνούνταν να διορθώσουν μέχρι να πείσουν τους πάντες για μια οικονομική κατάσταση που δεν είχε καμία σχέση με την πραγματικότητα. Ως τραγική ειρωνία, το 2007, οι τράπεζες είχαν ξεκινήσει να κινούνται πτωτικά καθώς οι επενδυτές είχαν ξεκινήσει από ακόμα πιο πριν να «σορτάρουν» τα MBS, στα οποία όλες ήταν εκτεθειμένες. Σήμερα, οι τράπεζες έχουν κορυφώσει εδώ και μήνες, αντιμετωπίζοντας σειρά άλλων προβλημάτων.

Επιπλέον, ο ρυθμός των εταιρικών χρεοκοπιών έχει βρεθεί σε επίπεδα κρίσης. Μόνο το 2016, οι χρεοκοπίες βρίσκονται σε επίπεδα ρεκόρ. Η δυσκολία να υπάρξουν κέρδη, επιβεβαιώνει την επιδείνωση του επιχειρηματικού αλλά και του επενδυτικού κλίματος. Η ανεργία έχει βρεθεί σε χαμηλό για τον τρέχοντα κύκλο. Ήδη για τους επόμενους μήνες, μεγάλες πολυεθνικές αναμένεται να ξεκινήσουν μαζικές απολύσεις. Μόνο από τις εκτιμήσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, μιλάμε για σχεδόν 150.000-200.000 ανέργους στους επόμενους μήνες.

Η Wall Street δεν είναι μηχανισμός ο οποίος αποκαλύπτει πάντα την πραγματική εικόνα. Η παγκόσμια οικονομία αλλά και η αμερικανική οικονομία, καλούνται να υπακούσουν στην παραδοσιακή θεωρία, ότι μια οικονομία και ένα χρηματιστήριο δε μπορεί να ανεβαίνει για πάντα. Η Wall Street αλλά και η Main Street καλούνται να κινηθούν στα όρια που επιβάλλει ο επταετής οικονομικός κύκλος. Και αυτά έχουν ήδη ξεπεραστεί.

Επί ελληνικού εδάφους τώρα. Φαίνεται ότι η αξιολόγηση και ότι αυτή συνεπάγεται ολοκληρώθηκε. Αυτό σημαίνει ότι εντός των επομένων εβδομάδων θα μπορούσαμε να έχουμε μια αξιόλογη αλλαγή σε κάποιες συνθήκες. Η Ελλάδα έχει κάνει πράξη τις απαιτήσεις των δανειστών και όπως φαίνεται αυτό συμπίπτει και με τις απαιτήσεις της αγοράς. Αυτό όμως θα φανεί στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Αν όλα πάνε καλά, το χρηματιστήριο θα συνεχίσει να ανεβαίνει και δεν θα ήταν απίθανο να υπάρξει και σειρά αναβαθμίσεων από τους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης. Αυτό θα βοηθούσε σε σημαντική αντιστροφή του κλίματος και σε βελτίωση της κοινής γνώμης για τα πολιτικά δρώμενα. Πιθανόν θα έδινε και την αφορμή για νέες προτωβουλίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

Οι τράπεζες παραμένουν σε δεινή κατάσταση και το επόμενο χρονικό διάστημα, αναμένω ότι θα έρθουν σοβαρά και συνολικά στο προσκήνιο. Οι τράπεζες πιθανόν να αποτελέσουν το επόμενο σημαντικό θέμα για τη χώρα μας. Εκεί δεν αποκλείεται να «στραβώσει» και πάλι το κλίμα. Δε θα πρέπει να ξεχνάμε ότι οι υπάρχοντες μέτοχοι σημειώνουν απώλειες και θα απαιτήσουν να υπάρξουν ενέργειες και αποφάσεις.

Η επόμενη περίοδος είναι αρκετά πιθανό να είναι τρικυμιώδης και θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Για την ώρα, ο Γενικός Δείκτης απολαμβάνει το αποτέλεσμα της ολοκλήρωσης της διαπραγμάτευσης. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο προέρχεται από την αγορά, έχει το δικό του νόημα και ο καθένας οφείλει να το αντιληφθεί και να το ερμηνεύσει σωστά.

Facebook Comments