Η Βρετανία δεν μπορεί πια να θεωρείται μέλος της ΕΕ. Το αποτέλεσμα στις 04:54 ώρα Λονδίνου είναι οριστικό αν και βρισκόμαστε στο 84% της καταμέτρησης, το μόνο που αναμένουμε είναι η διαφορά που φαίνεται να κλειδώνει στο 52%-48%.

 

 

 

 

Οι συνέπειες για τη χώρα σε επίπεδο αγορών είναι ήδη τεράστιες καθώς η στερλίνα υποχωρεί περίπου 10.62% έναντι του δολαρίου στη συνεδρίαση στο $1.3240, στη μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια της ιστορίας, επιστρέφοντας σε επίπεδα 1985.

Ωριαίο Γράφημα GBP/USD – 1HR

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Όπως φυσικά γίνεται κατανοητό μετά από μια τέτοια ραγδαία πτώση, θα περιμένουμε μια άμεση αντίδραση από την Κεντρική τράπεζα της Αγγλίας, ΒοΕ. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια αργότερα μέσα στην ημέρα, και πληροφορίες θέλουν τα μέλη της Κεντρικής Τράπεζας ήδη να συζητούν περικοπή του βασικού κατά 25 ή 50 μονάδες βάσης.

FTSE

Στην πλευρά των μετοχών τώρα, τα πράγματα δείχνουν το ίδιο άσχημα. Τα futures του FTSE αναμένεται να ανοίξουν 7.7% χαμηλότερα με τον αγγλικό δείκτη να χάνει 489 μονάδες πριν κάνουν ακουστεί το καμπανάκι της συνεδρίασης, και ένα limit down είναι εξαιρετικά πιθανό  αργότερα μέσα στη συνεδρίαση.

Gold

Το πολύτιμο μέταλλο, που θεωρείται ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους πανικού, έχει ενισχυθεί σημαντικά στην είδηση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο Χρυσός κινείται 8.1% υψηλότερα αγγίζοντας τα $ 1.360 / ουγγιά καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να αμυνθούν από ένα μεγάλο συναίσθημα αποστροφής ρίσκου.

Αβεβαιότητα

Όσον αφορά τη γενική αντίδραση των αγορών, θεωρώ ότι θα υπάρξουν δύο στάδια της αβεβαιότητας στην αγορά. Το πρώτο είναι αυτό που ήδη βλέπουμε στις οθόνες μας, με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις risky assets.   

Σε δεύτερο στάδιο, μεσοπρόθεσμα, θεωρώ ότι θα υπάρξει μια γενικότερη αποστροφή ρίσκου στην Ευρωπαϊκή αγορά, καθώς οι επιπτώσεις θα είναι εμφανείς τόσο στην Αγγλία όσο και στην Ευρώπη. Η στερλίνα και ο FTSE  θα προσπαθήσουν να ισορροπήσουν σε χαμηλότερα επίπεδα από τα σημερινά. Από την άλλη, το EUR, οι ευρωπαϊκές μετοχές αλλά και τα ομόλογα θα δεχθούν τη γενικότερη αμφισβήτηση των επενδυτών, με τους τελευταίους να εστιάζουν όχι μόνο στην περιφέρεια αλλά και στον πυρήνα της ευρωπαϊκής αγοράς ομολόγων.

Facebook Comments