Φήμες για παραίτηση της κυρίας Χριστίνας Σακελαρίου, επικεφαλής του ΤΧΣ, εκνευρισμός στα ανώτατα διοικητικά στελέχη των ενδιαφερόμενων τραπεζών, αλλά και οργή, φωτογραφικοί όροι της τελευταίας στιγμής, συνέθεσαν ένα… αλαλούμ σχετικά με την πώληση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Χθες ήταν η ημέρα υποβολής των δεσμευτικών προσφορών και είναι να αναρωτιέται κανείς, σύμφωνα με την αγορά, για ποιολόγο να γίνει διαγωνισμός όταν η τρόικα εξαρχής είχε δείξει την προτίμησή της. Προφανώς, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, λεφτά υπάρχουν για κάποιους από τους συμβούλους του διεθνούς διαγωνισμού…

Σε κάθε περίπτωση, οι εξελίξεις που διαδραματίζονται με ιλιγγιώδη ταχύτητα μπορούν να έχουν ως αποτέλεσμα την πλήρη ανατροπή του διαγωνισμού, από την απλή παράτασή του έως την πλήρη ακύρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, ενώ, παρασκηνιακά και στο περιθώριο έχουν εκτυλιχθεί σκηνές μάχης…..

Παρά την αιφνίδια αλλαγή των όρων της σύμβασης πώλησης, που επί της ουσίας αφήνει εκτός διαγωνισμού την Εθνική και την Alpha Bank, οι δύο αυτές τράπεζες κατέθεσαν δεσμευτική προσφορά, εκδηλώνοντας το ουσιαστικό ενδιαφέρον τους για το Ταμιευτήριο.

Geniki Bank

Προσφορά κατέθεσε και η Τράπεζα Πειραιώς, μέσω της Γενικής Τράπεζας της οποίας ο έλεγχος έχει περιέλθει στον Ομιλο Πειραιώς. Και φυσικά, προσφορά  κατέθεσε και η Eurobank, της οποίας ο βασικός και αποκλειστικός μέτοχος δεν είναι άλλος από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σαθερότητας (ΤΧΣ), που αντίστοιχα, είναι και βασικός μέτοχος στο Ταμιευτήριο.Εντυπωσιακό είναι ότι αυτή τη φορά, συγκριτικά με τον προηγούμενο άγονο διαγωνισμό του ΤΤ, ο πήχυς του προσφερόμενου τιμήματος από τους μνηστήρες ήταν πολλαπλάσιος, υπερβαίνοντας τα 500 εκατ ευρώ έναντι των 150 εκατ ευρώ της προηγούμενης διαδικασίας.

Η ξαφνική ανατροπή φαίνεται πως προκάλεσε εκνευρισμό και προβληματισμό επί των θεμάτων της διαδικασίας στους ενδιαφερόμενους αγοραστές, οι οποίοι εκ των πραγμάτων δεν θα μπορούσαν μέσα σε ελάχιστες ώρες να «συμμορφώσουν» τις προσφορές τους στα νέα δεδομένα, τα οποία είναι η προσφορά να μην αποτελείται από συνδυασμό μετρητών και μετοχών, αλλά μόνο με μετοχές.

Ορος σχεδόν «φωτογραφικός» καθώς η μόνη τράπεζα που έχει μόνο μετοχές είναι η Eurobank ( η οποία δεν μπορεί να καταβάλλει τίμημα σε μετρητά, αφού ο ιδιοκτήτητς της, το ΤΧΣ έχει μόνο μετοχές). Ακόμη και αν ήθελαν οι άλλες τράπεζες να προσφέρουν αποκλειστικά μετοχές, αυτό θα ήταν αδύνατον λόγω χρόνου ( θα απαιτούσε αύξηση κεφαλαίου).
Θυμός

Πληροφορίες από το χώρο των υποψηφίων μνηστήρων οι οποίοι δεν κρύβουν την απογοήτευση και το θυμό τους, είναι ότι οι αντιδράσεις στις οποίες θα προχωρήσουν θα έχουν διάρκεια και έκταση, με ό,τι αυτό σημαίνει (ενδεχομένως να περιέχουν και προσφυγές δικαστικές).

Το παρασκήνιο έχει ως εξής:

Ενώ μέχρι την Δευτέρα αργά το βράδυ (παραμονή της κατάθεσης των προσφορών) το πλαίσιο του διαγωνισμού προέβλεπε η δεσμευτική προσφορά να μπορεί να περιλαμβάνει συνδυασμό μετρητών και μετοχών, λιγότερο από ένα εικοσιτετράωρο πριν την  κατάθεση της προσφοράς (7μμ την Τρίτη) οι όροι άλλαξαν αιφνιδίως. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Goldman Sachs,  σύμβουλος διωτικοποίησης του ΤΤ, θα έπρεπε η προσφορά να περιλαμβάνει μόνο μετοχές.

Αυτό μπορούσε άνετα να το εφαρμόσει μόνο η Eurobank με αποτέλεσμα τελευταία ώρα να μείνουν εκτός οι άλλοι υποψήφιοι.

Αλλες πληροφορίες θέλουν το σημείωμα επιστολή να αποστέλλεται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από κοινού, με το επιχείρημα ότι οι τράπεζες που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί με ενίσχυση από τα 50 δισ. ευρώ δεν έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν πρόταση που να περιλαμβάνει και μετρητά. 

Αναφορικά με το τυπικό θέμα, δεν υπήρξε μέχρι αργά χθες το βράδυ κάποια ανακοίνωση από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σχετικά με την υποβολή των προσφορών για την εξαγορά του 100% των μετοχών του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου .

Ανακοίνωση εξέδωσαν η Alpha Bank και η Eurobank, επισημοποιώντας το ενδιαφέρον τους, ενώ κύκλοι της Εθνικής επιβεβαίωσαν την κατάθεση της προσφοράς, η οποία αντανακλά το ζωηρό ενδιαφέρον της για την εξαγορά του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Επίσης, παράγοντες της αγοράς επιβεβαίωσαν το ενδιαφέρον της Τράπεζας Πειραιώς, μέσω της Γενικής Τράπεζας.

 

ΧΣ

Facebook Comments