Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για τις μεγάλες οικονομίες παγκοσμίως προχώρησε ο ΟΟΣΑ, σε σχόλιό του που εξέδωσε μετά από την ανακοίνωση της Bank of Japan και την δέσμευσή της για την συνέχιση της επιθετικής χαλάρωσης.

Ως απάντηση της απόφασης για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση τον Ιούνιο, ο ΟΟΣΑ περικόπτει τις εκτιμήσεις για την οικονομική ανάπτυξη του Ηνωμένου Βασιλείου το 2017 στο 1% από το 2%.

“Η αβεβαιότητα για την μελλοντική πορεία της πολιτικής και την αντίδραση της οικονομίας, παραμένει πολύ υψηλή και τα ρίσκα παραμένουν πτωτικά”, ανέφερε.

Ο ΟΟΣΑ υποβάθμισε ακόμη τις εκτιμήσεις για τις ΗΠΑ το 2016, στο 1,4% από το 1,8% και για τον Καναδά στο 1,2% από το 1,7%, ενώ προσάρμοσε πτωτικά τις εκτιμήσεις για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη στο 2,9% φέτος από στο 3,2% τον επόμενο χρόνο.

Επίσης, τώρα αναμένει ύφεση της οικονομίας της Βραζιλίας κατά 3,3% φέτος έναντι 4,3% τον Ιούνιο.

Ο ΟΟΣΑ υποστήριξε ακόμη ότι εκτός από την απώλεια της αποτελεσματικότητας ως ένα κίνητρο για την ανάπτυξη, η ακόμη πιο χαλαρή νομισματική πολιτική στρεβλώνει τις αγορές asset και γίνεται μια απειλή στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Στην τριμηνιαία έκθεση του για την παγκόσμια οικονομία, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι μια αναζωογόνηση του εμπορίου θα τονώσει την ανταγωνιστικότητα και θα βοηθήσει την οικονομική ανάπτυξη ανά τον κόσμο.

Facebook Comments