«Ισχυρή» ανάπτυξη, πρωτογενές πλεόνασμα πολύ πάνω των στόχων (τόσο για φέτος όσο και για το 2017), εκτόξευση των… εξαγωγών κατά +5,3% από βύθισμα -6,3% φέτος, μείωση της ανεργίας, ενίσχυση της κατανάλωσης, αύξηση των επενδύσεων και μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, προβλέπει ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος. Και όλα αυτά με ένα νέο κύμα λιτότητας που στην ουσία περιλαμβάνει μέτρα ύψους 3,3 δισ. ευρώ, με 6 δισ. ευρώ λιγότερες δαπάνες για συντάξεις και μισθούς. Σε έναν «λογικό» κόσμο, ανάπτυξη με αυξανόμενη λιτότητα δεν… πάει, ενώ σε ότι αφορά την εκτόξευση των εξαγωγών, το μόνο που μπορεί να εξάγει αυτή τη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση είναι οι… φόροι, μιας και που το φορολογικό τσουνάμι καλά κρατεί.

Και όλα αυτά παρόλο που οι πιο… προσγειωμένες προβλέψεις των περισσότερων οικονομολόγων και διεθνών τραπεζών μιλούν για ανάπτυξη της τάξης του 0,7%-1% το 2017. Και ξέρετε τι σημαίνει αν τελικά η ανάπτυξη δεν έλθει, ε; Σιγά το δύσκολο, άλλο ένα πακετάκι μέτρων ύψους 3 δισ. ευρώ, έτσι για να κλείσε η τρύπα.

Με λίγα λόγια, κατά την… φαντασία των εκτιμήσεων της ελληνικής κυβέρνησης, την ώρα που ο Μάριο Ντράγκι προειδοποιεί για επιβράδυνση της ανάπτυξης στην ευρωζώνη το 2017, με την ΕΚΤ να έχει μάλιστα τον προηγούμενο μήνα αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανόδου του ΑΕΠ το 2017 στο 1,6% από 1,7%, η Ελλάδα θα αναπτυχθεί με σχεδόν… διπλάσιους ρυθμούς. 

Και δεν είναι μόνο ο Ντράγκι που προειδοποιεί, αλλά και το ΔΝΤ. Στην τελευταία έκθεσή του για τις παγκόσμιες προοπτικές, τόνισε πως οι αβεβαιότητες που προκάλεσε η ψήφος της Βρετανίας υπέρ του Brexit θα έχουν ως αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη στο 1,4% το 2017 από το 1,6% φέτος, ενώ προειδοποίησε ότι αυξάνονται οι καθοδικοί κίνδυνοι.

Και η Fitch κινείται στα ίδια πλαίσια καθώς σημειώνει ότι η ανάπτυξη των ανεπτυγμένων χωρών για τα έτη 2016-2018, θα είναι σχεδόν στα ίδια υποτονικά μέσα επίπεδα που καταγράφηκαν την περίοδο 2011-2015, της τάξης του 1,5%, ενώ προειδοποιεί ότι οι καθοδικοί κίνδυνοι για τις ανεπτυγμένες οικονομίες έχουν αυξηθεί.

Ναι, όμως όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης θα δουν τη… σκόνη της Ελλάδας γιατί στη χώρα μας έρχεται νέο κύμα μέτρων που θα… φέρουν ανάπτυξη! Σας παρακαλώ να μην το αμφισβητήσετε, γιατί αυτές είναι οι εκτιμήσεις της κυβέρνησης. 

Ενδεικτικά να αναφέρουμε, για την Ιταλία αναμένεται ανάπτυξη της τάξης του 1% το 2017, για την Ισπανία 2,1%, για τη Γαλλία 1,2%, για την Γερμανία 1,2% και για τις ΗΠΑ 2,5%. Και ακόμη πιο σημαντικά, το 2,7% της Ελλάδας είναι ο υψηλότερος ρυθμός ανάπτυξης μεταξύ όλων των αναπτυγμένων οικονομιών, ενώ από τις αναδυόμενες αγορές ανώτερους ρυθμούς ανάπτυξης θα πετύχουν μόνο χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία (κοιτώντας πάντα – και συγκρίνοντας –  ενδεικτικά τις προβλέψεις του ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση World Economic Outlook).

Είναι προφανές όμως πως όλοι κάνουν λάθος όταν μιλούν για μέτρια ανάπτυξη στην Ελλάδα το 2017 και υπογραμμίζουν τους μη ρεαλιστικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, Από την Citigroup που «βλέπει» ανάπτυξη 0,5% μέχρι και την Moody’s που αναμένει ανάπτυξη 1,8% του ΑΕΠ το 2017 (από ύφεση 0,7% του ΑΕΠ το 2016) και τονίζει ότι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν υψηλοί, δεδομένης της μικρής κυβερνητικής πλειοψηφίας, των αδύναμων θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Ακόμη και το Ελληνικό Δημοσιονομικό Συμβούλιο, το ανεξάρτητο όργανο που συστάθηκε για να παρακολουθεί κυρίως την πορεία των δαπανών και να προειδοποιεί για το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη», αξιολογεί ως «αρκετά αισιόδοξη» την εκτίμηση της κυβέρνησης.

Τι δεν καταλαβαίνετε; Μετά από το τέλμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα η οικονομία, μετά τα χιλιάδες λουκέτα που μπήκαν στην αγορά, μετά την εκτόξευση των ληξιπροθέσμων οφειλών τόσο του δημοσίου όσο και των ιδιωτών, μετά το βουνό των νέων μέτρων που επιβλήθηκαν, μετά το άλμα της ανεργίας των νέων και την φυγή πολλών Ελλήνων στο εξωτερικό, μετά την μαζική φυγή των καταθέσεων, μετά την ολική απαξίωση του ελληνικού χρηματιστηρίου, μετά την ηχηρή απουσία επενδύσεων, μετά το εκκωφαντικό γονάτισμα των Ελλήνων φορολογουμένων και τα κουπόνια του 1 ευρώ για ψώνια στις λαϊκές αγορές, είναι ξεκάθαρο ότι η ανάπτυξη στρίβει από στιγμή σε στιγμή τη γωνία…

Facebook Comments