Με ψήφους 14 – 11 κρίθηκε αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες κατά την πέμπτη διάσκεψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. 

Με την απόφαση του ΣτΕ ο νόμος Παππά ουσιαστικά αποσύρεται εξ ολοκλήρου, καθώς το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο δεν έδωσε καμία προθεσμία για διορθώσεις στο νόμο, μετά από συγκρότηση του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου.

Οι 14 δικαστές υιοθέτησαν την σκληρή γραμμή, δηλαδή να κηρυχθεί συνολικά αντισυνταγματικός ο νόμος, χωρίς να δοθεί προθεσμία λίγων μηνών στο ΕΣΡ, ώστε να συγκροτηθεί το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο το οποίο στο εξής – κατά την απόφαση- θα έχει την αρμοδιότητα να ρυθμίζει τα θέματα του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως ο διαγωνισμός για τις τέσσερις άδειες είναι άκυρος και ως μη γενόμενος. Τα κανάλια που δεν έλαβαν άδεια θα συνεχίσουν να εκπέμπουν κανονικά και τα χρήματα που κατέθεσαν οι τέσσερις υπερθεματιστές θα τους επιστραφούν.

Το επόμενο βήμα είναι η συγκρότηση του ΕΡΣ, που θα πρέπει να γίνει μέσα στο επόμενο διάστημα.

Εντός των επόμενων ωρών αναμένεται η πρώτη επίσημη τοποθέτηση από την κυβέρνηση, μετά το στρατηγικό πλήγμα που υπέστη με την απόφαση του ΣτΕ.

Στο Μέγαρο Μαξίμου βρίσκονται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός με τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά, την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη και επιτελείς.

Facebook Comments