Μοντέλο Δανίας για τα εργασιακά προτείνουν σύμφωνα με έγγραφα που αποκαλύπτει η έκθεση προϋπολογισμού της βουλής, οι θεσμοί. Κύριο χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι η κινητικότητα της εργασίας, η ευελιξία των μισθών άλλα και ένα περιεκτικό δίχτυ ασφάλειας για τους ανέργους. 

Από τα κείμενα προκύπτει ακόμα ότι στα εργασιακά οι θεσμοί υποστηρίζουν την επέκταση του πεδίου των επιχειρησιακών συμβάσεων ώστε να προσαρμόζονται οι επιχειρήσεις σε περιόδους οικονομικής δυσχέρειας. 

Στις συλλογικές διαπραγματεύσεις όταν αυτές αποτυγχάνουν θα πρέπει να έχουν τη δυνατότητα προσφυγής στη διαιτησία τόσο εργοδότες όσο και εργαζόμενοι και η διαιτησία θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα οικονομικά κριτήρια της επιχείρησης. 

Γίνεται επίσης λόγος για αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού ώστε να συμβάλει στην αύξηση της απασχόλησης και τη μείωση της ανεργίας. Το όριο των ομαδικών απολύσεων θα πρέπει να αυξηθεί από το 5 στο 10% μηνιαίως ενώ για τον συνδικαλιστικό νόμο ζητούν αλλαγές στη δομή και την οργάνωση των συνδικάτων καθώς και την εφαρμογή της ανταπεργίας.

Facebook Comments