Μοιράζουν δώρα για να προκαλέσουν  τους θεσμούς, ξαναθυμούνται τις ημέρες ρήξης που οδήγησαν σε αδιέξοδο, σενάρια για Grexit, δημοψήφισμα και εκλογές και πέφτουν στην παγίδα του ίδιου του αφηγήματός τους. Αυτή είναι η ελληνική κυβέρνηση και αυτός είναι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Ο πανικός της εξουσίας και η πολιτική του ποδαριού, την στιγμή που η χώρα κρέμεται και πάλι σε μία κλωστή.  Σπασμωδικές κινήσεις για να αμυνθούν απέναντι στην σκληρή στάση των δανειστών, και να περισώσουν τις καρέκλες τους, όχι τη χώρα. Κάθε φορά που βρίσκονται σε αδιέξοδο, απειλούν. Ποιους;! Τον Σόιμπλε, το ΔΝΤ και το Eurogroup! Το ότι πάντα χάνουν και επιστρέφουν με σκληρότερους όρους και κατεβασμένα τα… κεφάλια, το ξεχνάνε. Και το βάρος το σηκώνει τελικά ο Ελληνικός λαός. Γιατί  αυτός πληρώνει και τα πλεονάσματα στα οποία δεσμεύθηκαν, και το κόστος της επικίνδυνης πολιτικής τους.

Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το φιάσκο της συμφωνίας τουEurogroup προχωρά στο ψηφοθηρικό μοίρασμα δώρων και υποσχέσεων σε χαμηλοσυνταξιούχους και κατοίκους «προσφυγικών» νησιών. Η κίνησή του προκαλεί την άμεση αντίδραση των δανειστών, ενώ φέρνει και πάλι τα σύννεφα πάνω από τις προοπτικές της χώρας στέλνοντας τα ελληνικά ομόλογα και το ελληνικό χρηματιστήριο σε ελεύθερη πτώση.

Και μετά… αποφασίζει να μιλήσει ο Σόιμπλε. Αυτό μύριζε ήδη από το πρωί της Τετάρτης… μπουρλότο στο αφήγημα του Μαξίμου, δηλαδή την συμφωνία για το χρέος στην οποία είχε πλέον ποντάρει «τα πάντα όλα», μπας και απομακρυνθεί από τον πάτο που είχαν αγγίξει τα νούμερα του ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις. Ο Σόιμπλε λοιπόν απαίτησε να γίνει σαφές από του Θεσμούς εάν οι εξαγγελίες Τσίπρα είναι σύμφωνες με το ελληνικό πρόγραμμα. Η απάντηση του ΕSM ήταν άμεση. Αποφάσισε να παγώσει τη συμφωνία για το χρέος μέχρι να ξεκαθαριστεί το τι ακριβώς σημαίνουν αυτές οι μονομερείς ενέργειες Τσίπρα.

Και η… ετυμηγορία δεν άργησε να έλθει και μάλιστα μέσω twitter, με τον επικεφαλής του Eurogroup να χορεύει στο  ταψί την ελληνική κυβέρνηση. Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη για την «ενεργοποίηση» του γραφείου του στην συμπρωτεύουσα πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι δανειστές του έδωσαν το τελειωτικό χτύπημα. Στο αέρα η συμφωνία για το χρέος. Στον αέρα το (τελευταίο) αφήγημά τους. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ντάισελμπλουμ, τα δώρα Τσίπρα παραβιάζουν τη συμφωνία. Τα ξαναλέμε τον Ιανουάριο… 

Το ΥΠΟΙΚ συνέστησε στη συνέχεια ψυχραιμία (!) τονίζοντας ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης, κατηγορώντας εμμέσως αλλά σαφώς για άλλη μία φορά τους δανειστές ότι «φταίνε αυτοί για όλα» και όχι η πολιτική που οι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί.

Μποναμάς τέλος λοιπόν. Αλλά όχι! Ο πρωθυπουργός μας επέλεξε φουλ ρήξη, ξεκινώντας από το μήνυμα-μετωπική επίθεση: «Οφείλουν όλοι να σεβαστούν τον ελληνικό λαό, ο οποίος εδώ και επτά χρόνια κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στο όνομα της Ευρώπης» είπε και πρόσθεσε πως «όλα όσα πράττουμε είναι μέσα στο πλαίσιο της συμφωνίας που τηρούμε». Αυτό ηχεί αδιαμφισβήτητα σαν… εκλογές προσεχώς. Για να μην πούμε… δημοψήφισμα. Όπως και να έχει, μυρίζει ρήξη. Γιατί δύσκολα θα τολμήσει εκλογές με την κατρακύλα που βλέπει στις δημοσκοπήσεις.

Και ο κ. Τσίπρας συνέχισε, παρά την ψυχρολουσία. Με το που προσγειώθηκε στις Βρυξέλλες έδωσε εντολή για… δημοψήφισμα στη Βουλή για τις εξαγγελίες, και μάλιστα με ονομαστική ψηφοφορίας, φέρνοντας έτσι τα πράγμα ακόμα πιο κοντά στα άκρα. Γιατί αν πάρει τις εξαγγελίες πίσω, θα πρέπει να… φύγει μόνος του…

Και με αυτά στην… πλάτη,  θα πάει στο Βερολίνο να συναντήσει την Μέρκελ. Και τι θα της πει δηλαδή; Ότι αν δεν τον στηρίξει, θα πάει σε εκλογές; Να πας- θα του πει – Αλέξη μου, εγώ έχω τις δικές μου να ασχοληθώ. Άλλωστε δεν θα είναι η πρώτη φορά που πήγε στην Γερμανίδα καγκελάριο με την αυταπάτη ότι θα λάβει την στήριξη της. Και το αποτέλεσμα; Έξι μήνες μετά υπέγραφε το τρίτο μνημόνιο.

Η κοροϊδία έφτασε στα τέρματα. Τάζει μποναμά στους συνταξιούχους με σκοπό να πικάρει τους δανειστές και να κερδίσει ψηφαλάκια, αλλά μετά θα… ψηφίσει την περικοπή των συντάξεών τους και θα κόψει κι άλλο το αφορολόγητο όριο. Η προσγείωση αυτή τη φορά θα πονέσει και o αποχαιρετισμός της εξουσίας θα είναι βαρύς. «Η χειρότερη γκάφα που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος είναι να φάει τη δική του μπλόφα», Ambrose Bierce, 1842–1914, Αμερικανός συγγραφέας.

Facebook Comments