Υπάρχουν κάποιοι παίκτες στα ομαδικά αθλήματα που είναι ατομιστές. Κοιτάζουν μόνο τα νούμερα ανεξάρτητα από το αν η ομάδα κερδίζει ή αν κάνουν τους συμπαίκτες τους καλύτερους ή ακόμη αν βελτιώνονται οι ίδιοι. Στο NBA τους αποκαλούς ball hogs, παρομοιάζοντας τους με τα συμπαθή κατά τ’άλλα αγριογούρουνα , αφού μόλις πάρουν την μπάλα εφορμούν προς το καλάθι ή σουτάρουν , ενίοτε και στα τυφλά, χωρίς να λογαριάζουν συμπαίκτες και αντιπάλους. Για τους πιο μυημένους αναφερω ενδεικτικά τους J.R Smith, BobMcAdoo ή ακόμη και τον Carmelo Anthony….

Ball Hogs διαθέτει και το Οικονομικό Επιτελείο. Είναι εκείνοι που κοιτάζοντας μόνο πώς θα βγουν τα νούμερα επέβαλαν – ποιητική αδεία – 5 φορές βαρύτερη λιτότητα από αυτή που τους είχαν υποχρεώσει οι κακοί τροϊκανοί. Με «βαριά» καρδιά το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα της περιόδου Ιανουάριος – Δεκέμβριος 2016 έφτασε τα 4,4δισ€ ή αλλιώς το 2,44% του ΑΕΠ. Φυσικά αυτό θα μειωθεί όταν θα μπουν και τα στοιχεία της γενικής κυβέρνησης δεν παύει όμως να είναι 5 φορές μεγαλύτερο από τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016.

Ωσάν να αναζητούσαν μετεγγραφή σε καλύτερη ομάδα ή απλά ένα καλύτερο συμβόλαιο στην ομάδα τους, τα ball hogs του ΥΠΟΙΚ δεν νοιάστηκαν για τους …συμπαίκτες τους και τους ..υπερφορολόγησαν μέχρι τελικής πτώσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα καθαρά έσοδα ξεπέρασαν τις αρχικές προβλέψεις κατά 1,6δισ€ κι ενώ εκκρεμεί και η τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ που πληρώνεται μεν τον Ιανουάριο αλλά λογιστικά θα «πιστωθεί» στο 2016.

Υπερφορολόγησης  το ανάγνωσμα και με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου – που είναι και οριστικά – στο ΥΠΟΙΚ εισέπραξαν 578εκατ€ περισσότερα από ότι υπολόγιζαν από το φόρο εισοδήματος, 237εκατ€ από το ΦΠΑ και 110εκατ€ από τους ΕΦΚ. Κι επειδή τα ball hogs όπως είπαμε δεν νοιάζονται να κάνουν τους συμπαίκτες τους καλύτερους έκαναν και την μεγάλη «γκάφα» με το βοήθημα Τσίπρα. Έσπευσαν να δώσουν μονομερώς 617εκατ€ ενώ αν περίμεναν να οριστικοποιηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα, θα μπορούσαν να διανείμουν – και με τις ευλογίες των δανειστών μάλιστα – ποσό τουλάχιστον μισό δισ€ μεγαλύτερο.

Σε πολλές περιπτώσεις το τίμημα για να λάμψουν τα ball hogs μπορεί να είναι και η καταστροφή του παιχνιδιού της ομάδας τους. Δεν εξηγείται αλλιώς η επιλογή της κυβέρνησης να ψαλιδίσει κατά 462εκατ€ το ΠΔΕ , ένα από τα βασικά εργαλεία για την ανάπτυξη. Ταυτόχρονα μειώθηκαν και οι πρωτογενείς δαπάνες (βλέπε συντάξεις) κατά 246εκατ€ αλλά στο Δημόσιο, όποιο μπορούμε τον βολεύουμε. Κερασάκι στην τούρτα οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ασφυκτιώντες ιδιώτες που το Νοέμβριο παρέμεναν στο εξωφρενικό 5,5δισ€

Στα 15 μου, μετά τον αγώνα της ομάδας μπάσκετ το πρώτο που – δυστυχώς – έκανα ήταν να κοιτάξω το φύλλο αγώνα και να δω πόσους πόντους έβαλα. Ευτυχώς οι παιδαγωγοί-προπονητές μου μου έμαθαν ότι είναι το τελευταίο που μετρά. Και δυστυχώς δεν υπάρχει κανείς τέτοιος στο ΥΠΟΙΚ που θα συμβουλεύσει τα ball hogs να κρατήσουν τους πανηγυρισμούς τους στο μίνιμουμ. Άλλωστε τα φοβερά τους νούμερα δεν τα πέτυχαν εξαιτίας της καταπληκτικής αλλά μάλλον… της καταστροφικής απόδοσης τους.

Facebook Comments