Στη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα αλλά και στη συνεδρίαση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, αναφέρεται η Citigroup στο σημερινό της note προς τους πελάτες της.

Όπως σημειώνει, ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με την Αγκελα Μέρκελ να υπάρξει επιτάχυνση της αξιολόγησης και το ΔΝΤ να συζητήσει τη συμμετοχή του σε τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, σε μια συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ την Παρασκευή. Όπως σημειώνει η Citi, η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να είναι έτοιμη να μειώσει το αφορολόγητο αλλά και τις συντάξεις ως μέρος ενός προληπτικού μηχανισμού που θα ενεργοποιείται όταν οι βασικοί στόχοι του πλεονάσματος δεν πληρούνται μετά το 2018, προκειμένου να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός με τους πιστωτές και να κλείσει η αξιολόγηση. Η κυβέρνηση μπορεί επίσης να εξετάσει ορισμένες φορολογικές “εκπτώσεις” για να αντισταθμίσει μέρος των αρνητικών επιπτώσεων.

Η Αθήνα, όπως προσθέτει, απέρριψε την ιδέα της αύξησης του ορίου για τις ομαδικές απολύσεις – μία από τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις που προωθούνται από τους πιστωτές – καθώς πιστεύει ότι δεν θα το στηρίξουν οι βουλευτές της κυβέρνησης.

Από την πλευρά των πιστωτών, μπορεί να υπάρξουν κάποιες πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με τα μέτρα μεσοπρόθεσμης μείωσης του χρέους που πρέπει να ληφθούν μετά το τέλος του τρέχοντος προγράμματος στα μέσα του 2018 για την ικανοποίηση των αιτημάτων του ΔΝΤ. Σύμφωνα με πηγές, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει πρόταση για την επέκταση κατά 10 χρόνια στον μέσο όρο λήξης των δανείων διάσωσης.

Όπως σχολιάζει η Citi, μετά από το “πάγωμα” που υπήρξε στις διαπραγματεύσεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κάτι φαίνεται να κινείται τώρα, ίσως χάρη στον επικείμενο εκλογικό κύκλο σε αρκετές βασικές χώρες της Ε.Ε. Η αμερικάνικη τράπεζα συνεχίζει να θεωρεί πως είναι πολύ απίθανο οι πιστωτές της Ε.Ε θα κάνουν παραχωρήσεις προς την Ελλάδα σε ότι αφορά την ελάφρυνση του χρέους σε αυτό το στάδιο, αλλά θα μπορούσαν να αποδεχθούν ότι το ΔΝΤ θα εξακολουθεί να συμμετέχει μόνο με έναν εποπτικό, συμβουλευτικό ρόλο, όπως αυτός που έχει τώρα, χωρίς να “χορηγεί” με χρήματα το ελληνικό πρόγραμμα.

Όπως σημειώνει η Citi, το ΔΝΤ θα μπορούσε σήμερα να ρίξει κάποιο.. φως σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα, στη συνεδρίαση του Δ.Σ για την Ελλάδα και την νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Όπως σχολιάζει η Citi, η συμμετοχή του ΔΝΤ υπήρξε ένα από τα κύρια εμπόδια στην ολοκλήρωση της β αξιολόγησης (όπως και στην α αξιολόγηση την άνοιξη του 2016). Η απόφαση του ΔΝΤ για την εκταμίευση περισσότερων χρημάτων προς την Ελλάδα στα πλαίσια του τρίτου προγράμματος διάσωσης, εκκρεμεί από τον Αύγουστο του 2015, δηλαδή από την αρχή του προγράμματος. Όπως τονίζει, η συμμετοχή του θα παραμείνει στην ίδια μορφή με αυτήν που έχει τώρα, και μετά την β αξιολόγηση.

της Ελευθερίας Κούρταλη

Facebook Comments