H UBS σε νέα έκθεσή της επισημαίνει πως τo Eurogroup απέτυχε να καταλήξει σε συμφωνία και με τις μεγάλες αποπληρωμές του χρέους με τις οποίες η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη τον Ιούλιο, σημαίνει ότι η χώρα χρειάζεται νέο χρήμα για να αποφύγει τη χρεοκοπία και μια έξοδο από το ευρώ. 

Όπως προειδοποιεί η UBS, ο κίνδυνος Grexit μέσα στους επόμενους 12 μήνες φτάνει το 20%-30% και αυτό αυξάνει την πίεση να ολοκληρώσει η Ελλάδα την αξιολόγηση, σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι γύρω από την Ευρώπη βρίσκονται σε άνοδο.

Σε περίπτωση Grexit, η ΕΚΤ θα προσαρμόσει την πολιτικής, προκειμένου να θωρακίσει την οικονομία της ευρωζώνης, λόγω και των ολλανδικών, των γαλλικών και των γερμανικών εκλογών.

Οι Ολλανδικές, οι γαλλικές και οι γερμανικές εκλογές περιπλέκουν την κατάσταση μεταξύ της ευρωζώνης, της Ελλάδας και του ΔΝΤ, κι έτσι η ελβετική τράπεζα αναμένει περαιτέρω διαπραγματεύσεις, πιθανώς μέχρι και τον Ιούλιο, με μία δύσκολη συμφωνία να είναι το πιθανότερο αποτέλεσμα.

Όπως σημειώνει η UBS, σημαντικός κίνδυνος για την Ελλάδα και το κλείσιμο της αξιολόγησης, αποτελούν οι ολλανδικές και γαλλικές εκλογές. Μετά τις 15 Μαρτίου και τις κάλπες στην Ολλανδία, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μπορεί να χρειαστεί να παραδώσει τη θέση του (μόνο εν ενεργεία υπουργοί Οικονομικών μπορούν να προεδρεύουν του Eurogroup). Δεν είναι σαφές και κατά πόσον το ολλανδικό κοινοβούλιο θα δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης του ESM πριν από τις πληρωμές που αντιμετωπίζει η Ελλάδα τον Ιούλιο, ειδικά αν το ΔΝΤ δεν συμμετέχει χρηματοδοτικά.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να επιδεινωθεί εάν η διαδικασία σχηματισμού κυβέρνησης κρατήσει πολύ (μπορεί να καθυστερήσει από 3 έως 9 μήνες), εάν το αποτέλεσμα στις εκλογές της Ολλανδίας αποτελέσει τον μεγαλύτερο πολιτικό κατακερματισμό στη χώρα, από την δεκαετία του 1970.

Καθώς η κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης μπορεί να απαιτήσει ισχυρή ηγεσία από τον επικεφαλής του Eurogroup, με αυτόν να βρίσκεται εκτός κυβέρνησης της χώρας του, αυτό δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα επίσης.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο πρόβλημα για την Ελλάδα μπορεί να προκύψει από τις γαλλικές εκλογές. Αυτές μπορεί να σημαίνουν ότι η Ελλάδα θα χάσει τον κύριο υποστηρικτής της στην Ευρωζώνη και στο Eurogroup. H UBS εκτιμά ότι οι σοσιαλιστές θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση. Επομένως, είναι απίθανο η Ελλάδα να έχει την ίδια υποστήριξη όπως και πριν από τη Γαλλία.

Σε περίπτωση μάλιστα που εκλεγεί η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Marine Le Pen (40% πιθανότητα), τότε το ελληνικό πρόγραμμα του ΕSM θα βρεθεί σε αδιέξοδο, καθώς η πρόθεση της Le Pen είναι η έξοδος της Γαλλίας από το ευρώ. Καθώς η Γαλλία αποτελεί τη χώρα με τη δεύτερη μεγαλύτερη επιρροή ψήφου στον ESM, μπορεί να μπλοκάρει τις αποφάσεις ακόμη και αν δεν εγκαταλείψει την ευρωζώνη.  Έτσι, οι υπόλοιποι ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης θα οδηγηθούν σε διμερή δάνεια προς την Ελλάδα αν χρειαστεί. Οι κίνδυνοι θα αυξηθούν, καθώς το μπλόκο της Γαλλίας μπορεί να αποτελέσει μία δικαιολογία για Grexit.

Τα σενάρια

Σύμφωνα με την UBS, τέσσερα είναι τα πιθανά σενάρια για την Ελλάδα. Το πρώτο σενάριο με 40-50% πιθανότητες προβλέπει συμφωνία εν όψει των αποπληρωμών χρέους τον Ιούλιο, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ, τουλάχιστον με τον ρόλο τεχνικού συμβούλου.

Το δεύτερο σενάριο έχει πιθανότητες 20% και προβλέπει συμφωνία έως τον Ιούλιο, αλλά μόνο με τη συμμετοχή του ESM, χωρίς το ΔΝΤ. Σε αυτό το σενάριο η ΕΤΚ δεν πρόκειται να βάλει την Ελλάδα στο QE.

Το τρίτο σενάριο (πιθανότητες 10%) προβλέπει αποτυχία συμφωνίας, πρόωρες εκλογές ( κάτι που δεν επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ) και παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ. Καθώς στις εκλογές αναμένεται να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, τότε θα υπάρξει, στη συνέχεια, συμφωνία με τους πιστωτές, ωστόσο η πληρωμή του Ιουλίου θα τεθεί σε κίνδυνο.

Το τέταρτο σενάριο είναι το Grexit με πιθανότητες 20-30%, αν και όπως επισημαίνει η UBS, η στήριξη των Ελλήνων στο ευρώ είναι ισχυρή και για αυτό οι πιθανότητες για ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι προς το παρόν χαμηλές.

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments