Μήπως η Ευρώπη έχει αρχίσει και παίρνει τα… πάνω της; Τις τελευταίες ημέρες, υπάρχουν κάποιες πρώιμες ενδείξεις ότι η οικονομία της περιοχής μπορεί να έχει αφήσει πίσω της τα χειρότερα. Και σε ότι αφορά την χρηματιστηριακή της αγορά, μετά από ένα μικρό διάλλειμμα διόρθωσης, επέστρεψε δυναμικά στους ρυθμούς του ράλι με την βοήθεια των θετικών στοιχείων από την Κίνα, ωθώντας έτσι επενδυτές και αναλυτές να «ψηφίζουν δαγκωτό» ευρωπαϊκές μετοχές.

Deutsche Bank: Η Ευρώπη βγήκε επίσημα από την ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο

Τα σημάδια βελτίωσης του επενδυτικού κλίματος αλλά και της οικονομίας της περιοχής της Ευρώπης, έχουν αρχίσει να εντείνονται τις τελευταίες ημέρες.

Μετά από μία σειρά έντονων εκροών κατά το παρελθόν έτος, υπήρξαν εισροές τις τελευταίες εβδομάδες στα δύο μεγαλύτερα ευρωπαϊκά διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETFs): Το Vanguard FTSE Europe (VGK) και το iShares ΕΜU. Όπως επισημαίνεται στο CNBC, ο αναλυτής της IndexUniverse, Matt Hougan επισημναίνει πως η περιοχή της αναπτυγμένης Ευρώπης ήταν ένα από ένας από τους πιο δημοφιλής προορισμούς από άποψη κεφαλαιακών εισροών, τον Ιούλιο, με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε καθαρό νέο χρήμα να ρέει στα ευρωπαϊκά ETFs.

Επίσης, τα ευρωπαϊκά οικονομικά δεδομένων έχουν βελτιωθεί πρόσφατα. Στο Βρετανία, για παράδειγμα, η μεταποίηση, οι πωλήσεις αυτοκινήτων, οι τιμές των κατοικιών, και οι λιανικές πωλήσεις έχουν δείξει όλα βελτίωση.

Επιπλέον, τα σχόλια των εισηγμένων για την Ευρώπη δεν είναι τόσο άσχημα όπως προηγουμένως, και μερικές εταιρείες σημειώνουν ανάπτυξη, όωπς για παράδειγμα η εταιρεία Michael Kors δημοσίευσε πως οι πωλήσεις στην Ευρώπη αυξήθηκαν 144%. Η Fossil ανακοίνωσε αύξηθση των πωλήσεων στην περιοχή κατά 15% υπογραμμίζοντας πως συνέχισε να ενισχύει τη δύναμη των προϊόντων της και των υποδομών διανομής για αν αυξήσει τη διεθνή παρουσία τηε, με ισχυρή αύξηση των εσόδων τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Ασία. Η Emerson δήλωσε ότι η ανάπτυξη της ετιαρείας θα συνεχιστεί λόγω της σταθεροποίησης στην Ευρώπης, ενώ τέλος η Archer Daniels Midland υπογράμμισε τα ισχυρότερα κέρδη της στην Ευρώπη.

Η Deutsche Bank σε έκθεσή της αναφέρει ότι η Ευρώπη μπορεί να βγει επίσημα από την ύφεση στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους. Το Vanguard FTSE Europe, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ETF στις ΗΠΑ, βρίσκεται σε υψηλά δύο ετών. Με άλλα λόγια, ένας σημαντικός αριθμός επενδυτών έχουν ήδη αγοράσει στην ανάκαμψη, έχει ήδη προεξοφλήσει αυτή την αλλαγή

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι Ευρώπη δεν είναι αποτελεί πλέον επενδυτική ευκαιρία. Ενώ ο αμερικάνικος δείκτης S&P 500 είναι ουσιαστικά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Ευρώπη δεν είναι καθόλου κοντά σε κάτι τέτοιο και η Vanguard FTSE Europe, για παράδειγμα, είναι περισσότερο από 30% κάτω από το ιστορικό υψηλό που χτύπησε το 2007.

Η περιφέρεια ξεπροβάλλει

Η είδηση ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της ευτρωζώνης επεκτάθηκε για πρώτη φορά σε 18 μήνες, τον Ιούλιο, έφερε στην επιφάνεια το εξής λογικό ερώτημα: μπήκε η ευρωπαϊκή οικονομία, επιτέλους, στον δρόμο της ανάκαμψης;

Ο δείκτης PMI της ευρωζώνης έδειξε πως η οικονομία της περιοχής , αργά μεν, αλλά σταθεροποιείται. Ο δείκτης Μarkit eurozone composite PMI αυξήθηκε στις 50,5 μονάδες τον Ιούλιο από 48,7 τον Ιούνιο. Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2012, που ο PMI αυξήθηκε πάνω από τις 50 μονάδες, και βοηθήθηκε από τα καλύτερα στοιχεία στις περιφερειακές χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία.

Ο κλάδος των υπηρεσιών της Ισπανίας εξακολούθησε να συρρικνώνεται τον Ιούλιο, αλλά με βραδύτερο ρυθμό από το 2011, αυξάνοντας στις 48,5 μονάδες τον Ιούλιο από 47,8 τον Ιούνιο. Η δραστηριότητα στον κλάδο των υπηρεσιών της Ιταλίας χτύπησε το υψηλό δύο ετών στις 48,7 μονάδες, πολύ ισχυρότερο από το 45,8 του Ιουνίου. Ο κλάδος των υπηρεσιών της Γαλλίας σημείωσε την καλύτερη επίδοση των τελευταίων 11 μηνών, ενώ ο PMI της Βρετανίας ανήλθε στο 60,2, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2006.

Σημείο καμπής ή ψεύτικη ελπίδα; Τί λένε Capital Economics και ETX Capital

Η βελτίωση των δεδομένων από τις περιφερειακές χώρες είναι σίγουρα σημαντικό νέο, όπως τονίζει ο Iσαάκ Σιντίκι, στρατηγικός αναλυτής στην ETX Capital, και επιτέλους αρχίζουμε να βλέπουμε μια καλύτερη εικόνα της ανάπτυξης να βγαίνει από τα περιφερειακά κράτη.

Προηγουμένως, όπως επισημαίνει, οι χώρες του πυρήνα του ευρώ ήταν αυτές που σημείωναν ανάπτυξη. Τώρα αρχίζουμε να έχουμε μια διαφορετική εικόνα, όπου η περιφερειακή Ευρπώπη έχει αρχίσει να έρχεται στο προσκήνιο και ο πυρήνας δείχνει περισσότερα μικτά μηνύματα. Είδαμε ότι ο γερμανικός PMI ήταν λίγο πιο αδύναμος.

Ωστόσο, ο Μπεν Μέη, οικονομολόγος της Capital Economics, δήλωσε ότι αντί να σηματοδοτούν ένα σημείο καμπής, τα στοιχεία του PMI ήταν απλά «ευλόγως ενθαρρυντικα».

«Έχουμε δει ψευδής καταιγίδες στο παρελθόν με αυτά τα στοιχεία, οπότε δεν είμαι σίγουρος ότι θα ήθελα απαραιτήτως να καταλήξο στο συμπέρασμα ότι αυτοί οι αριθμοί πρόκειται να συνεχίσου την ανοδική πορεία τους επ αόριστον» όπως τόνισε χαρακτηριστικά. Ο Μέη είπε ότι ιδιαίτερα όσον αφορά την Ισπανία, η συζήτηση για την ανάκαμψη ήταν λανθασμένη.

«Όσον αφορά την Ισπανία, νομίζω ότι το σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμόμαστε είναι ότι ο δείκτης εξακολουθεί να είναι κάτω από 50, οπότε με αυτή την έννοια – είναι ακόμα σύμφωνος με τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας Έτσι, αυτή τη στιγμή, νομίζω ότι τα δεδομένα πραγματικά δείχνουν ότι η οικονομία συρρικνώνεται απλά λιγότερο έντονα και όχι ότι είμαστε στην αρχή μιας ολοκληρωτικήε ανάκαμψης».

Ο Σιντίκι της ETX Capital προσθέτει πως η ζώνη του ευρώ είναι μαζικά εξαρτημένη από τα κίνητρ τόνωσης από την Fed, διότι η Fed δεν στηρίζει με χρήματα μόνον την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά τα μέτρα της παρέχουν ρευστότητα σε όλο τον κόσμο. Όπως προειδοποιεί ο αναλυτής, είναι πλέον σίγουρο ότι η Fed σταδιακά θα μειώσει το τεράστιο πρόγραμμα τόνωσης που στήριξε τις αγορές τόσο καιρό και αυτό μπορεί να βαρύνει την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πάντως ο Μέη της Capital Economics επισημαίνει πως η δημοσιονομική σύσφιξη παρεμποδίζει την βραχυπρόθεσμη πορεία της Ευρώπης. Ενώ η δημοσιονομική εξυγίανση θα βοηθήσει την μακροπρόθεσμη προοπτική της περιοχής, στο εγγύς μέλλον θα βαρύνει την οικονομία της ευρωζώνης.

Η λιτότητα είναι αυτή που οδηγεί αυτές τις οικονομίες σε μία πιο υγιή οδό; αναρωτιέται ο αναλυτής. Το να γίνουν όλες αυτές οι διαρθρωτικές είναι ευπρόσδεκτο, αλλά το αν πρόκειται να έχουν σημαντική επίπτωση στον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, είναι σαφώς εξαιρετικά αβέβαιο, όπως προσθέτει.

Ο Σιντίκι συνοψίζει την άποψή του, αναλύοντας τα επίπεδα της προόδου σε ολόκληρη την παγκόσμια οικονομία: Έχουμε μια ανάκαμψη στις ΗΠΑ. Έχουμε καλές ενδείξεις ανάκαμψης στη Βρετανία. Και σε ότι αφορά τη ζώνη του ευρώ, έχουμε μια εκκολαπτόμενη ανάκαμψη Η κρίση μπορεί να μην πέρασε ακόμη, αλλά η ύφεση μπορεί όντως να πλησιάζει στο τέλος της, όπως καταλήγει.

H Credit Suisse: Η ύφεση στην Ευρώπη έχει τελειώσει

Παρ όλα αυτά, οι αναλυτές της Credit Suisse υποστηρίζουν ότι η ζώνη του ευρώ βρίσκεται στην έναρξη της ανάκαμψης και τονίζουν πως αυτό φαίνεται να είναι κοινό τόσο στην ασθενέστερη περιφέρεια, όσο και στον ισχυρότερο πυρήνα. Η βελτίωση είναι συνεπής σε ένα ευρύ φάσμα των οικονομιών και των δεικτών, όπως επισημαίνουν.

Η Credit Suisse πρόσθεσε το σημαντικό είναι πως αυτή η ανάκαμψη φαίνεται να έχει οδηγηθεί από τα καλύτερα μεγέθη από το εσωτερικό της ζώνης του ευρώ, και όχι ως απάντηση από το το συμβαίνει στην παγκόσμια οικονομία. Οπως και η ύφεση που προηγήθηκε, η ανάκαμψη είναι made in Europe, υπογραμμίζεται χαρακτηριστικά. Και επενδυτές έχουν επίσης σταματήσει να τραβούν τα χρήματά τους μακριά από την περιφέρεια, όπως έκαναν τα τελευταία δύο χρόνια, όπως σημειώνει η Credit Suisse.

Η τράπεζα τονίζει χαρακτηρισικά πως ήρθε το τέλος της ευρωπαϊκής ύφεσης με τις ενθαρρυντικές ενδείξεις να αφθονούν ακόμη και σε δύο από τις σκληρότερα-χτυπημένες οικονομίες της περιοχής, την Ελλάδα και την Ισπανία.

Και οι δύο έχουν τρομάξει αρκετά τους επενδυτές : το τεράστιο χρέος στην Ελλάδα πυροδότησε την κρίση του ευρώ το 2009 και οδήγησε σε μια σειρά από διασώσεις χωρών, ενώ μια απότομη αύξηση στο ισπανικό κόστος δανεισμού οδήγησε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να ανακοινώσει ένα απεριόριστο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων το προηγούμενο έτος.

Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, όμως, οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στις δύο χώρες αισθάνονται πιο σίγουροι για το μέλλον. Οι θετικές αλλαγές έχουν αρχίσει να συμβαίνουν. Περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες είναι άνεργοι στις δύο χώρες, αλλά οι στατιστικές της απασχόλησης είτε δείχνουν βελτίωση ή πιο αργή επιδείνωση από ό, τι πριν.

Εν τω μεταξύ, όπως σημειώνει, ένας βασικός δείκτης της μεταποιητικής δραστηριότητας και εμπιστοσύνης έχει αρχίσει να αυξάνεται σε όλη την Ευρώπη, ακόμη και στις περιφερειακές χώρες, δηλαδή την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Ο δείκτης PMI αυξήθηκε στην Ελλάδα, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ιρλανδία τον Ιούνιο – και, με εξαίρεση την Ιρλανδία, χτύπησε τα υψηλότερα επίπεδα από το 2011.

… και αναβαθμίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές σε overweight

H Credit Suisse προχωρά σε αναβάθμιση της αγοράς της Ευρώπης και σε μείωση της σύστασή της για τις αναδυόμενες αγορές, επικαλούμενη την οικονομική βελτίωση στην περιοχή, την ακόμα επιφυλακτική θέση των επενδυτών και τις σχετικά φθηνές αποτιμήσεις. Οι αναλυτές τις CS αναβαθμίζουν την αγορά της ηπειρωτικής Ευρώπης σε «overweight», ενώ κόβουν τις αναδυόμενες αγορές σε «benchmark».

Όπως επισημαίνει η τράπεζα, οι δείκτες PMI στις αναδυόμενες αγορές είναι χαμηλότεροι από εκείνες των ανεπτυγμένων οικονομιών και σε χαμηλό δεκαετίας. Μια τέτοια επιβράδυνση στην δυναμική της βιομηχανικής παραγωγής είναι, με τη σειρά της, σύμφωνη με μέτρια υποαπόδοση στις μετοχές των αναδυόμενων αγορών σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές, σημειώνουν οι αναλυτές της CS, προσθέτοντας ότι ενώ οι αναδυόμενες αγορές φαίνονται φτηνές σε όρους τιμή / κέρδη είναι ουδέτερες σε ότι αφορά αλλόυς χρηματιστηριακούς δείκτες όπως η τιμή / λογιστική αξία.

Σε αντίθεση, όπως τονίζεται, τα επιχειρήματα υπέρ της Ευρώπης περιλαμβάνουν ότι : οι βασικοί δείκτες είναι σύμφωνοι με ανάπτυξη της τάξης του 1% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης συνεχίζουν να βελτιώνονται. Και τέλος, η πολιτική της ΕΚΤ θα μπορούσε να εκπλήξει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Η στάση της Credit Suisse «ταιριάζει» με τα πρόσφατα στοχεία των ροών κεφαλαίων που δείχνουν ότι οι επενδυτές φεύγουν από τις αναδυόμενες αγορές και μεταφέρουν ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι από τα κεφάλαιά τους αυτά, στις ευρωπαϊκές μετοχές. Όπως σημειώνει η Credit Suisse, οι τοποθετήσεις στην Ευρώπη εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές. Οι αναθεωρήσεις των κερδών – σε σχέση με τις αναδυόμενες αγορές – βελτιώνονται. Και τέλος, οι δέικτες p/b ( τιμή προς λογιστική αξία) σε σχέση με τις ΗΠΑ είναι 10% κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο τους. Όλα αυτά εύκολα δικαιολογούν την οverweight στάση πλέον προς την ευρωπαϊκή αγορά.

BNP Paribas: Αγοράστε ευρωπαϊκές μετοχές

Όλα τα επενδυτικά βλέμματα έχουν στραφεί και πάλι προς την ευρωπαϊκή αγορά, καθώς έχει μείνει αρκετά πίσω σε αποδόσεις σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, με όλο και περισσότερους αναλυτές να δηλώνουν bullish για την περιοχή. Εντωμεταξύ και οι αμειρκανοί επενδυτές έχουν ψηφίζουν δυναμικά Ευρώπη, με τα αμερικάνικα funds που επενδύουν σε ευρωπαϊκές μετοχές να αυξάνουν την έκθεσή τους στην περιοχή για τρίτο συνεχόμενο μήνα, με το σύνολο των assets τους να αγγίζει πλέον το υψηλό πέντε ετών και τα 20,4 δισ. δολάρια.

Η Exane BNP Paribas επισημαίνει ότι το επενδυτικό story της Ευρώπης είναι πολύ ισχυρότερο από ό, τι για τις αμερικανικές μετοχές παρά το χαμηλότερο ποσοστό των εταιρειών που εξέπληξε θετικά με την κερδοφορία του, καθώς τα βελτιωμένα έσοδα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική ανάκαμψη της ευρωπαϊκής κεροδφορίας

Όπως σημειώνεται η τάση της αγοράς εξακολουθεί να αντικατοπτρίζει την πεποίθηση ότι η ευρωπαϊκή αύξηση των κερδών θα είναι ισχυρότερη από ό, τι στις ΗΠΑ για τα επόμενα δύο χρόνια και όπως τονίζει ο Ian Richards, επικεφαλής στατηγικής των παγκόσμιων μετοχών της Exane BNP Paribas και ο Graham Bishop, ανώτερος στρατηγικός αναλυτής μετοχών, ο οίκος συμφωνεί απόλυτα με αυτό και δηλώνει bullish για την ευρωπαϊκή αγορά.

Η Exane, η οποία έχει overweight σταση για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις κατασκευές και τον κλάδο των ταξιδίων και αναψυχής, προχωρά σε αναβάθμιση και του κλάδου λιανικού εμπορίου τροφίμων σε overweight από ουδέτερη.

UBS : Αναβαθμίζει την ευρωπαϊκή αγορά

H UBS προχώρησε στην αναβάθμίση τη σύστασή της για τις μετοχές της ηπειρωτικής Ευρώπης σε ουδέτερη από underweight, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τη βελτίωση της δυναμικής των μακροοικονομικών μεγεθών της περιοχής και τη σχετική υποαπόδοση της αγοράς έναντι της Wall Street από τις αρχές του έτους.

Ο δείκτης MSCI Europe εκτός Βρετανίας έχει κερδίσει 9,9% μέχρι στιγμής φέτος, σε σχέση με κέρδη 19,7% στη Wall Street και στον δείκτη S&P 500, ο οποίος διαπραγματευεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Η UBS επισημαίνει μια λίστα μετοχών με περισσότερο από το 60% των εσόδων τους να προέρχονται από την ηπειρωτική Ευρώπη, οι οποίες περιλαμβάνουν την Deutsche Boerse, την H&M, την Atlantia, την ING και την Metro, και τις οποίες συστήνει στους επενδυτές.

Μια από τις καλύτερες εξηγήσεις για την πρόσφατη υπεραπόδοση του S&P 500 σε σχέση με την Ευρώπη είναι οι πολύ ανώτερες οικονομικές επιδόσεις των ΗΠΑ, όπως τονίζουν οι αναλυτές της UBS και προσθέτουν πως σε γενικές γραμμές, αναμένουν αυτό να συνεχιστεί, αλλά καθώς οι δείκτες μεταποίησης (PMI) στην Ευρώπη σε σχέση με τις ΗΠΑ έχουν βελτιωθεί, αυτό θα αποτιμηθεί στη σχετική απόδοση προς όφελος των ευρωπαϊκών μετοχών.

Οι στρατηγικοί αναλυτές του οίκου επίσης τονίζουν ότι η ανάκαμψη της κερδοφορίας των ευρωπαϊκών εταιρειών είναι πολύ πίσω αυτής των αμερικάνικων εταιρειών, τόσο κυκλικά όσο και διαρθρωτικά, με τις αμερικάνικες να σημειώνουν αύξηση 21% πάνω από την προηγούμενη κορυφή, ενώ οι ευρωπαϊκές 36% κάτω από τα υψηλά τους.

Η δυναμική της ροής των επενδύσεων επίσης απισημαίνεται από την UBS, η οποία τονίζει πως πολλοί διεθνείς επενδυτές εξακολουθούν να είναι underweight στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 εβδομάδων, η Ευρώπη (εκτός Βρετανίας) έχει δει τις περισσότερες καθαρές πωλήσεις από τους θεσμικούς πελάτες της UBS, από οποιαδήποτε άλλη περιοχή.

Facebook Comments