Την αξιολόγηση CCC υπό έλεγχο για πιθανή υποβάθμιση διατηρεί στη ΔΕΗ ο οίκος Standard & Poors, εξαιτίας της ανησυχίας για τη ρευστότητα της επιχείρησης.

Όπως διευκρινίζουν οι αναλυτές του οίκου, το καθεστώς επιτήρησης αντανακλά την άποψη ότι η ρευστότητα της εταιρείας επιδεινώθηκε σημαντικά τους τελευταίους μήνες καθώς:

  • Υπάρχει περιορισμένη παραγωγή ρευστότητας από τις λειτουργίες, περιορισμένη δυνατότητα άντλησης κεφαλαίων κίνησης και σημάδια μείωσης της υποστήριξης από τις ελληνικές τράπεζες.
  • Όσο για την απόσχιση του ΑΔΜΗΕ, η διαδικασία χαρακτηρίζεται ως πολύπλοκη και με αβέβαιο χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης.
  • Επίσης ο οίκος εκτιμά ότι μετά την αποπληρωμή του ομολόγου, η ρευστότητα της ΔΕΗ θα είναι εξαιρετικά μειωμένη και πιθανόν να αναπληρωθεί από νέο βραχυπρόθεσμο δάνειο 200 εκατ. ευρώ από ελληνικές τράπεζες

Aκόμα και αν η ΔΕΗ καλύψει τις ανάγκες του 2017, οι μελλοντικές λήξεις ομολόγων καθιστούν το χρέος μη βιώσιμο στο υφιστάμενο πλαίσιο περιορισμένης πρόσβασης σε ρευστότητα. Γι’ αυτό τα χρήματα που θα εισπράξει από τον ΑΔΜΗΕ θα αντιπροσωπεύουν μια ένεση ρευστότητας που θα επιτρέψουν στην επιχείρηση να επιβιώσει κάποια επιπλέον τρίμηνα, εκτός εάν εφαρμοστούν δομικές αλλαγές.

Πληρωμή ομολόγου

Η ΔΕΗ ανακοίνωσε ότι -όπως αναμενόταν- αποπληρώθηκε κανονικά το 200 εκατ. ευρώ, που έληγε στις 02/05. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, “σήμερα  28/4/2017 ενέβασε στο διαχειριστή πληρωμών το αντίστοιχο ποσό, συμπεριλαμβανομένου του σχετικού κουπονιού, για την αποπληρωμή διεθνούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ το οποίο λήγει την 2/5/2017”.

Facebook Comments