Το φθινόπωρο είναι συνήθως μια εποχή που οι περισσότεροι άνθρωποι συμμετέχουν σε υπαίθριες δραστηριότητες με τους φίλους και την οικογένεια, απολαμβάνοντας τις τελευταίες καλές μέρες πριν από το χειμώνα. Μερικοί άνθρωποι, όμως, με τον ερχομό του φθινοπώρου αναγκάζονται να παραμείνουν σε εσωτερικούς χώρους, καθώς προσπαθούν να ξεφύγουν από τα συμπτώματα των αλλεργιών που τους ταλαιπωρούν. Αν ανήκετε σε αυτούς, διαβάστε ποιες είναι οι λύσεις που μπορούν να σας βοηθήσουν.

Οι αιτίες

Η αιτία των αλλεργιών του φθινοπώρου είναι συνήθως η γύρη. Μάλιστα ορισμένα φυτά δεν έχουν περίοδο ανθοφορίας την Άνοιξη, όπως τα περισσότερα, αλλά το Φθινόπωρο. Μάλιστα το φθινόπωρο οι καιρικές συνθήκες (π.χ. ο αέρας) ευνοούν την μεταφορά της γύρης και της σκόνης στην ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα να επιδεινώνονται τα συμπτώματα των αλλεργικών.

Τα συμπτώματα

  • Συνάχι
  • Δύσπνοια
  • Κνησμός (φαγούρα)
  • Άσθμα 
 

Πάρτε τα μέτρα σας

Το Φθινόπωρο δεν είναι μια καλή εποχή για να φορούν φακούς επαφής όσοι υποφέρουν από αλλεργίες. Τα αλλεργιογόνα μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμό στα μάτια κάποιου που είναι αλλεργικός με αποτέλεσμα να δακρύζουν ή να εκδηλωθεί φαγούρα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα αλλεργιογόνα επηρεάζουν την παραγωγή δακρύων από τους βλεννογόνους των ματιών. Αν μάλιστα κάποιος τρίβει τα μάτια του, η φαγούρα και ο ερεθισμός θα επιδεινωθούν με αποτέλεσμα να κοκκινίσουν, να δημιουργηθεί φλεγμονή και να πρηστούν. Καλό είναι λοιπόν να αποφεύγετε να φοράτε τους φακούς την περίοδο που οι αλλεργίες βρίσκονται σε έξαρση και να αποφεύγετε να τρίβετε τα μάτια σας. Καλό είναι να μιλήσετε με το γιατρό σας ο οποίος μπορεί να σας δώσει οφθαλμικές σταγόνες για την ανακούφιση σας από την αλλεργία.

Κάποιος που υποφέρει από αλλεργίες το φθινόπωρο, μπορεί να μειώσει τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων του, αρχίζοντας να λαμβάνει κάποιο αντιισταμινικό ή αποσυμφορητικό, ένα με δύο μήνες πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων (τα οποία αναμένει). Επικοινωνήστε λοιπόν έγκαιρα με το γιατρό σας και ρωτήστε τον αν πρέπει να πάρετε προληπτικά κάποιο φάρμακο κατά των αλλεργιών.  Έχετε υπόψη σας ότι θα χρειαστεί έως και ένας μήνας, μέχρι η φαρμακευτική αγωγή να σας βοηθήσει πλήρως. Χρήσιμο μπορεί να σας φανεί και κάποιο ρινικό σπρέι, το οποίο θα μειώσει το οίδημα  των ρινικών οδών και θα σας ανακουφίσει από τις αλλεργίες του ανώτερου αναπνευστικού. Ακόμη και αν δεν προνοήσατε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας πριν την έναρξη του φθινοπώρου, κάντε το έστω και καθυστερημένα, αφού πάντα υπάρχει χρόνος για να νιώσετε καλύτερα.

Ακόμη…

  • Φροντίζετε να διατηρείτε το σπίτι και το γραφείο σας καθαρό χωρίς σκόνη όπου φιλοξενεί ακάρεα και άλλα αλλεργιογόνα. Ξεσκονίζετε τακτικά χρησιμοποιώντας κάποιο ειδικό ξεσκονόπανο που τραβάει τη σκόνη εμποδίζοντας την να εκτιναχθεί στον αέρα καθώς ξεσκονίζετε.
  • Πλένετε τακτικά σε υψηλές θερμοκρασίες τα ρούχα, και τα σεντόνια σας, αφού πρώτα τα τινάξετε πολύ καλά. Αλλάζετε συχνά μαξιλαροθήκη. 
  • Μην αερίζετε ή αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα του σπιτιού σας στο διάστημα από τις 10 περίπου το πρωί μέχρι το μεσημέρι, όπου συνήθως τα επίπεδα της γύρης είναι αυξημένα. Προτιμήστε να αερίζετε ή πολύ πρωί ή το απόγευμα.
  • Το φθινόπωρο λόγω της μεγαλύτερης παραμονής των ανθρώπων στην ύπαιθρο, υπάρχει κίνδυνος και αλλεργικών αντιδράσεων έπειτα από τσιμπήματα εντόμων.
  • Αν είστε αλλεργικοί σε αυτό καλό είναι να είστε προσεκτικοί στις φθινοπωρινές σας βόλτες και να έχετε πάντα μαζί σας τα φάρμακα που σας έχει δώσει ο γιατρός για αυτήν την περίπτωση.

Facebook Comments