Ομολογώ ότι αιφνιδιάστηκα δυσάρεστα όταν πληροφορήθηκα ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συμμετείχε στην κομματική φιέστα, που έστησε το ΚΚΕ για να γιορτάσει τα 100 χρόνια από την “Επανάσταση” των μπολσεβίκων, Λένιν και Στάλιν, τον Οκτώβριο 1917.

Ως εκ του θεσμικού ρόλου και των συνταγματικών του υποχρεώσεων, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει δικαίωμα να συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις, που στην συγκεκριμένη περίπτωση υπήρξε κι άκρως διχαστική για την ελληνική κοινωνία. Ο ΠτΔ πρέπει να βρίσκεται πάνω από κόμματα και να συμβάλλει στην ενότητα των Ελλήνων κι όχι στον διχασμό τους.

Η γιορτή του ΚΚΕ όμως υπήρξε διχαστική, διότι υπερτόνιζε ένα ιστορικό γεγονός, που οδήγησε στην καταστολή των ελευθεριών των Ρώσων πολιτών και κυρίως δημιούργησε το πλέον ολοκληρωτικό κι αυταρχικό πολιτικό σύστημα στην ιστορία της ανθρωπότητας. Το κομμουνιστικό καθεστώς της Σοβιετικής Ένωσης, μαζί με το ναζιστικό καθεστώς της Γερμανίας, το κομμουνιστικό της Κίνας του Μάο και το φασιστικό της Ιταλίας του Μουσσολίνι, υπήρξε το χειρότερο πολιτικό σύστημα στην ιστορία όχι μόνον του 20ου αιώνα, που προκάλεσε την αφόρητη καταπίεση, εξαθλίωση ακόμα και δολοφονία εκατομμυρίων πολιτών του. Υπήρξε υπόδειγμα βιαιότητας κι αυταρχισμού και γι αυτό έχει καταδικασθεί στην συνείδηση της ευρείας πλειοψηφίας των πολιτών όλων των ευρωπαϊκών εθνών κι έχει καταδικασθεί με ψήφισμα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Άλλωστε πλέον στην σημερινή ευρωπαϊκή πραγματικότητα αποτελεί απολίθωμα ενός άθλιου παρελθόντος που αντιμετωπίζεται με αποτροπιασμό στην σύγχρονη Ευρώπη.

Είναι δικαίωμα του ΚΚΕ να διοργανώνει τέτοιες γιορτές. Μολονότι αυτού του είδους οι φιέστες προκαλούν την άπωση σε μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Όμως, σε καμιά περίπτωση δεν αποτελεί δικαίωμα του κ. Παυλόπουλου ως εκ του θεσμικού του ρόλου να συμμετέχει σε κομματικές εκδηλώσεις, που μάλιστα είναι και τόσο φορτωμένες με ιδεολογικοπολιτικό αρνητικά βάρος. Όπως ο κ. Παυλόπουλος δεν θα μπορούσε να συμμετάσχει ως εκ του ρόλου του σε καμιά κομματική εκδήλωση. Φαντάζεσθε να είχε πάει στην κομματική εκδήλωση, που είχε διοργανώσει προ ημερών η ΝΔ για την επέτειο ίδρυσης της στο Μενίδι.

Αδιανόητο, μολονότι ο σημερινός πρόεδρος αποτελεί μέλος της, υπήρξε βουλευτής κι υπουργός της και εκ των στενοτέρων συνεργατών του ιδρυτή της Κωνσταντίνου Καραμανλή. Φαντάζεσθε πώς θα είχε αντιδράσει το σύνολο της αριστεράς, κι όχι μόνον, αν ο κ. Παυλόπουλος είχε αποτολμήσει να καταθέσει στέφανο στην εκδήλωση μνήμης των θυμάτων της σφαγής του Μελιγαλά, στην γενέτειρα του Μεσσηνία; Ρόλος του προέδρου είναι να ενώνει κι όχι να διχάζει τους Ελληνες. Και αυτή τη φορά, κρίνω, ότι ο κ. Παυλόπουλος υπέπεσε σε θεσμικό ατόπημα, προσβάλλοντας ο ίδιος τον θεσμό του ανώτατου άρχοντα της χώρας, που πρέπει να σέβονται όλοι οι πολίτες. Και πρώτος από όλους ο ίδιος που τον κατέχει.

Facebook Comments