Γιατί o Tσίπρας τρώει… πόρτα από τον Ντράγκι και δεν θα μπούμε ποτέ στο QE
To QE είναι ένα από τα πολλά… άπιαστα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης και από τα μεγαλύτερα ψέματά της επίσης
To QE είναι ένα από τα πολλά… άπιαστα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης και από τα μεγαλύτερα ψέματά της επίσης
To QE είναι ένα από τα πολλά… άπιαστα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης και από τα μεγαλύτερα ψέματά της επίσης. Ποιος μπορεί να ξεχάσει την επιμονή του Αλέξη Τσίπρα, του Ευκλείδη Τσακαλώτου και όλων των στελεχών της κυβέρνησης στο αφήγημα «ένταξη στο QE άμεσα» τους τελευταίους 12 μήνες περίπου, δίνοντας συνεχώς ημερομηνίες οι οποίες… άλλαζαν, παρά τις δηλώσεις Ντράγκι και άλλων ανώτατων αξιωματούχων της ΕΚΤ γύρω από τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει η ποσοτική χαλάρωση και ελληνική υπόθεση, και ποιος δεν θυμάται την… κωλοτούμπα που έκανε η κυβέρνηση μιλώντας για «έξοδο στις αγορές ακόμα και χωρίς QE» το καλοκαίρι, μέχρι σήμερα που δεν βγάζει ούτε ένα κιχ για τον κάποτε κορυφαίο στόχο της.
Η ουσία είναι πως η ελληνική κυβέρνηση η οποία ήρθε στην εξουσία την ίδια στιγμή με την «γέννηση» του QE στην Ευρώπη, δεν έκανε τίποτα για να εκμεταλλευτεί το φθηνό χρήμα που πλημμύρισε η ΕΚΤ την ευρωζώνη, αλλά αντίθετα έκανε τα πάντα για να στερήσει από την Ελλάδα το δικαίωμα να συμμετάσχει και να βγει ακόμη πιο γρήγορα από την κρίση, με τις πολιτικές ρήξης και καθυστέρησης που οδήγησαν μία ανάσα από το Grexit και στην πλήρη εξαφάνιση της αξιοπιστίας και της εμπιστοσύνης προς τη χώρας μας. Αν η κυβέρνηση είχε προχωρήσει γρήγορα στο κλείσιμο της πρώτης και της δεύτερης αξιολόγησης, τότε το QE θα ήταν ένα πολύ πιθανό στοίχημα αφού τότε θα είχαμε άλλα δύο τουλάχιστον, γεμάτα χρόνια, όπου θα έτρεχε η ποσοτική χαλάρωση.
Μπορεί ο Ντράγκι να μην ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα το τέλος του QE, ωστόσο από τον Ιανουάριο ξεκινά η… αρχή του τέλους του, με την Ελλάδα να βλέπει μπροστά της να κλείνει κάθε παραθυράκι εισόδου στο πρόγραμμα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση σε πηγαδάκια να διαρρέει σιωπηλά ότι θα μπούμε στο QE τον Μάρτιο, ωστόσο για μία ακόμη φορά γνωρίζει ότι τάζει το άπιαστο. Η τρίτη αξιολόγηση, αν και όλες οι πλευρές διαμηνύουν ότι θα τελειώσει εγκαίρως, τον Ιανουάριο του 2018, ωστόσο συνεχίζει να εκκρεμεί και κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την καθυστέρησή της. Εκτός από αυτό, η ΕΚΤ έχει τονίσει σε κάθε ευκαιρία ότι για να σκεφτεί εάν θα εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο QE θα πρέπει πρώτα να έχουν αποσαφηνιστεί τα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους έτσι ώστε να προχωρήσει στην δική της ανάλυση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.
Μπορεί το ΔΝΤ να έχει υποσχεθεί χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα, άρα και παραμονή του, εάν συμφωνηθούν τα μέτρα για το χρέος, και οι Ευρωπαίοι να έχουν δώσει το ok τους σε αυτό, ωστόσο οι δεύτεροι δεν φαίνεται να βιάζονται και εμμένουν στην απόφαση του Μαΐου του 2016 ότι δηλαδή τα μέτρα για το χρέος θα συζητηθούν-αποφασιστούν εάν και εφόσον χρειαστεί, κατά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018. Αυτό το επεσήμανε πριν μερικές ημέρες και ο Ντάισελμπλουμ και το επανέλαβε και ο Σόιμπλε, τονίζοντας ότι η σχετική συζήτηση θα ξεκινήσει μετά τον ερχόμενο Αύγουστο.
Με αυτά τα δεδομένα, η Ελλάδα σε καμία περίπτωση δεν προλαβαίνει την παράταση του QE η οποία λήγει τον Σεπτέμβριο του 2018. Η Γερμανία ήδη έχει ανεβάσει τους τόνους μετά την απόφαση της ΕΚΤ με τον πρόεδρο τηςBundesbank και μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ Γενς Βάιντμαν να εκφράζει κατηγορηματικά την αντίθεσή του τόσο στην απόφαση να μην οριστεί ημερομηνία λήξης της ποσοτικής χαλάρωσης όσο και στην εννεάμηνη παράταση του προγράμματος, ενώ και ο Μπενουά Κερέ, μέλος του ΔΣ και στενός συνεργάτης του Ντράγκι, εξέφρασε την ελπίδα ότι η παράταση της ποσοτικής χαλάρωσης έως τον Σεπτέμβριο του 2018 θα είναι και η τελευταία.
Σε περίπτωση όμως που έρθουν τα πάνω κάτω και ο Ντράγκι αποφασίσει να επεκτείνει κι άλλο το πρόγραμμα, τότε για να ενταχθεί η Ελλάδα θα πρέπει η πιστοληπτική της ικανότητα να έχει αναβαθμιστεί από όλους τους οίκους αξιολόγησης σε επενδυτική βαθμίδα, ή θα πρέπει η ΕΚΤ να δώσει το waiver το οποίο ωστόσο συνοδεύεται μόνο με την ύπαρξη προγράμματος (προληπτική πιστωτική γραμμή ή ένα τέταρτο μνημόνιο).
Και αυτό το άπιαστο σενάριο θα οδηγήσει στην μείωση του κόστους δανεισμού, κάτι δηλαδή που θα είχε επιτευχθεί από το α΄ τρίμηνο του 2015 αν η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δεν έστελνε την Ελλάδα στα βράχια, πίσω στην ύφεση και στην αβεβαιότητα…
Facebook Comments