Στη Βουλή κατατέθηκαν δύο ευνοϊκές διατάξεις για τις συντάξεις χηρείας και την απονομή προσωρινής σύνταξης στο 80% της οριστικής.

Στο ποσό των 360 ευρώ ορίζεται η κατώτατη σύνταξη χηρείας, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή. Το όριο αυτό αφορά σε χρόνο ασφάλισης μικρότερο των 15 ετών, ενώ εάν έχουν συμπληρωθεί 20 έτη ασφάλισης του θανόντος, το ποσό φτάνει στα 384 ευρώ.

Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η επιβάρυνση που θα φέρει η τροπολογία τα έτη 2017-2019 υπολογίζεται σε 20 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Επιπλέον:

Για τέκνα που έχουν χάσει και τους δύο γονείς, δίνονται τα ως άνω ποσά ως ελάχιστα σε κάθε τέκνο ξεχωριστά.

-Δίνεται η δυνατότητα χορήγησης σύνταξης σε τέκνα, σε περιπτώσεις που ο θάνατος επήλθε μετά τη συμπλήρωση του 18ου έτους και κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ ανεξαρτήτως της επιτυχούς ή μη έκβασης των εξετάσεων.

-Σε περίπτωση διακοπής χορήγησης της σύνταξης λόγω συμπλήρωσης του 18ου έτους, δίνεται η δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης κατά τη διάρκεια προετοιμασίας για εισαγωγή σε ΑΕΙ, ΙΕΚ και ΚΕΚ. Η σύνταξη χορηγείται κατά τη διάρκεια της φοίτησης έως το 24ο έτος της ηλικίας.

Η δεύτερη τροπολογία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης στο 80% του ποσού της οριστικής σύνταξης, όπως διαμορφώνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4387/2016 (Α’ 85).

Facebook Comments