Το discount που είχαν οι τράπεζες Alpha Bank και Πειριαώς στις αυξήσεις κεφαλαίου τους, θα είναι οδηγός για τη διαμόρφωση της τιμής αύξησης κεφαλαίου και της Eurobank. Αυτό λένε πηγές της διοίκησης της τράπεζας που θεωρούν ότι η τιμή θα κυμανθεί σε ένα εύρος μεταξύ 0.31 και 0, 37 ευρώ.

“Υπάρχουν θετικά και αρνητικά στοιχεία που θα διαμορφώσουν την τιμή της αύξησης” , λένε οι ίδιες πηγές. “Αλλά το discount των προηγούμενων αυξήσεων αποτελεί τον οδικό χάρτη και για την αύξηση της Eurobank”.

Η διοίκηση της τράπεζας θεωρεί δεδομένη την ανταπόκριση των μεγάλων επενδυτικών οίκων στην αύξηση κεφαλαίου που θα πραγματοποιηθεί την τελευταία εβδομάδα του Απριλίου. Σύμφωνα με εκτιμήσεις της διοίκησης, θα συμμετάσχουν όλοι οι μεγάλοι ξένοι θεσμικοί και μάλιστα με μακροπρόθεσμη στρατηγική επένδυσης.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι οι ξένοι θεμσικοί δεν βιάζονται να πουλήσουν με κέρδος τις μετοχές τους όπως δεν βιάστηκαν και στην περίπτωση της Ιρλανδίας που περίμεναν δυο χρόνια πριν αρχίσουν να πουλάνε. και αυτό διότι βλέπουν σημαντικές προοπτικές κέρδους στα επόμενα χρόνια, αλλά και επειδή γνωρίζουν ότι αν βγούν να πουλήσουν αμέσως τα εκατομμύρια μετοχές που κατέχουν στις ελληνικές τράπεζες θα προκαλέσουν πτώση των τιμών των μετοχών και θα χάσουν τα κέρδη τους.

Η διοίκηση της Eurobank σκοπεύει επίσης να διαθέσει ένα 10% περίπου της αύξησης και στην ελληνική αγορά, όπως έκαναν και οι άλλες τράπεζες πράγμα που σημαίνει ότι στους Έλληνες επενδυτές θα διατεθούν μετοχές αξίας 250 – 300 εκατ. ευρώ.

Μετά την αύξηση κεφαλαίου της Eurobank το ποσοστό που θα κατέχουν οι ιδιώτες επενδυτές θα φθάνει το 65% ενώ το ΤΧΣ θα παραμείνει με 35%. Πρόκειται δηλαδή για άμεση ιδιωτικοποίηση της τράπεζας μέσω της αύξησης κεφαλαίου.

Στα μέσα Μαίου, μετά από όλες αυτές τις αυξήσεις κεφαλαίου, θα έχουν μπεί στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα 6 δισ ευρώ ώς κεφάλαια με αποτέλεσμα την ισχυρή θωράκιση του, αλλά και τη βελτίωση της δυνατότητας του να αρχίσει σταδιακά να χρηματοδοτεί τις επιχειρήσεις. Για να αποκατασταθεί πλήρως η χρηματοδοτική του δυνατότητα, το τραπεζικό σύστημα θα πρέπει πρώτα να καταφέρει να δανείζεται στη διεθνή διατραπεζική αγορά και αυτό αναμένεται να ξεκινήσει με χαμηλούς ρυθμούς άμεσα και να αυξάνεται σταδιακά τον επόμενο χρόνο.

Facebook Comments