Έπειτα από την επίμονη άρνηση του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος να χορηγήσει την άδεια ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, η εταιρεία Eλληνικός Xρυσός ενημέρωσε προ ημερών τα σωματεία εργαζομένων ότι από την επόμενη εβδομάδα αρχίζει η μείωση προσωπικού.

Πρώτα θα καταγγελθούν οι συμβάσεις των 460 ατόμων που απασχολούνται στις εργολαβίες του εργοταξίου και αμέσως μετά θα απολυθούν και οι 60 υπόλοιποι εργαζόμενοι της Ελληνικός Χρυσός ΑΕ.

Τις ημέρες αυτές προετοιμάζονται τα σχέδια κλεισίματος του εργοταξίου και στα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποχωρούν οι πρώτοι από τους απασχολουμένους στις εργολαβίες. Ο σχεδιασμός προβλέπει έως τα τέλη του έτους να έχει αποχωρήσει η συντριπτική πλειονότητα και των 520 εργαζομένων που δουλεύουν στο εργοτάξιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Δημόσιο έχει προσφύγει στη Διαιτησία με το σκεπτικό ότι η τεχνική μελέτη μονάδας μεταλλουργίας στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου Στρατωνίου για την επεξεργασία των συμπυκνωμάτων της Ολυμπιάδας και των Σκουριών παραβιάζει τη σύμβαση μεταβίβασης και τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου.

Από την πλευρά της, η Eldorado Gold έχει αναφέρει ότι η εν λόγω τεχνική μελέτη είναι πλήρως τεκμηριωμένη και σύμφωνη με τη σύμβαση μεταβίβασης, το επιχειρηματικό σχέδιο και τους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους. 

Στις 10 Νοεμβρίου η Eldorado Gold Corporation (“Eldorado” or the “Company”) ανακοίνωσε ότι πρόκειται να θέσει το υπό ανάπτυξη έργο των Σκουριών, σε καθεστώς συντήρησης, καθώς το Υπουργείο δεν προέβη στην έκδοση της άδειας τροποποίησης Εγκατάστασης Ηλεκτρομηχανολογικού Εξοπλισμού του εργοστασίου εμπλουτισμού  Σκουριών.  Ενώ το χαρτί της απόλυσης θα λάβουν μέσα στις επόμενες ημέρες και  500 περίπου εργαζόμενοι των εργολάβων στην μονάδα της Ελληνικός Χρυσός στις Σκουριές Χαλκιδικής.

Επιπρόσθετα, η εταιρεία έχει υποβάλει αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά του υπουργείου Περιβάλλοντος, λόγω της μη συμμόρφωσής του με προγενέστερες αποφάσεις που έχουν εκδοθεί από το ΣτΕ.

 

 

Facebook Comments