Εντείνονται οι διεργασίες και το πολιτικό παιχνίδι, προκειμένου να μη χαθεί το «παράθυρο ευκαιρίας» –όπως επανειλημμένως και από πολλές κατευθύνσεις έχει χαρακτηριστεί το πρώτο εξάμηνο του 2018– επίλυσης της ονοματολογικής διαφοράς ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια.

Παρά την εορταστική περίοδο, οι δηλώσεις και οι εκτιμήσεις εκατέρωθεν των συνόρων πληθαίνουν, ενώ είναι προφανές ότι αυξάνονται και οι πιέσεις του διεθνούς παράγοντα προς τη γειτονική χώρα. Στο εσωτερικό, οι χθεσινές δηλώσεις του Π. Καμμένου, υπουργού Εθνικής Aμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ –του «μικρού», αλλά κρίσιμου κυβερνητικού εταίρου–, φανερώνουν τα κοινοβουλευτικά όρια που έχει το Μέγαρο Μαξίμου ενόψει πιθανής ψηφοφορίας επί συμφωνίας για το ονοματολογικό.

Ο κ. Καμμένος, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε για τον σχεδόν τριετή απολογισμό του στο υπουργείο Εθνικής Aμυνας, επανέλαβε ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ συμφωνίας που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία». Μάλιστα επισήμανε ότι «υπάρχει μια εν ενέργεια απόφαση για μη χρήση του όρου “Μακεδονία”, η οποία έχει ληφθεί στο συμβούλιο αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή».

Και πρόσθεσε πως «για να ανατραπεί αυτό και να υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στη θέση της Αθήνας έναντι του ζητήματος, η θέση η δική μου, η θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων είναι πως θα πρέπει να γίνει σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι ακόμη και σε αυτή την περίπτωση ο ίδιος θα επιμείνει κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία». Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι δεν υφίσταται ζήτημα δημοψηφίσματος, ενώ άφησε να εννοηθεί πως δεν είναι απαραίτητη η απόλυτη πλειοψηφία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς όσο και το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα, αλλά αντιθέτως απαιτείται κοινοβουλευτική πλειοψηφία ώστε να εγκριθεί οποιαδήποτε λύση για το ονοματολογικό.

Κυβερνητικές πηγές διέψευδαν, επίσης, ότι είναι πιθανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα με τον Σκοπιανό ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ, κατά τις πρώτες ημέρες του νέου έτους. Ο κ. Ζάεφ θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη για την Πρωτοχρονιά, αποδεχόμενος πρόσκληση που του είχε απευθύνει κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στα Σκόπια ο δήμαρχος Γ. Μπουτάρης. Ο ίδιος ο κ. Ζάεφ φαίνεται να κάνει ορισμένα, ρητορικά τουλάχιστον, βήματα καταδίκης του αλυτρωτισμού, αποδεχόμενος, μεταξύ άλλων, ότι η ταυτότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου δεν αποτελεί μονοπώλιο των Σκοπιανών.

Επίσης, στη γειτονική χώρα διεκόπη το πρόγραμμα «ανάπλασης» των Σκοπίων, που έχει μετατρέψει την κεντρική πλατεία της πόλης σε κιτς αρχαιοπρεπές πάρκο, ενώ συζητείται σοβαρά και η μετονομασία κεντρικών οδικών αξόνων καθώς και του αεροδρομίου (από «Μέγας Αλέξανδρος»).

Πάντως η κατάσταση δεν είναι ειδυλλιακή ούτε για το Σοσιαλιστικό Κόμμα του κ. Ζάεφ. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση (της εταιρείας Brima Gallup που εδρεύει στη γειτονική χώρα), η οποία έγινε γνωστή στην Ελλάδα μέσα από τον λογαριασμό του πρώην υπουργού Εξωτερικών και στελέχους της αντιπολίτευσης Αντόνιο Μιλόσοσκι, ένας στους δύο κατοίκους της γειτονικής χώρας διαφωνεί με την αλλαγή ονόματος της ΠΓΔΜ (49%), προκειμένου τα Σκόπια να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ.

Υπέρ αλλαγής τάσσεται μόλις το 35%. Ενδιαφέρουσα είναι η σύσταση της ψήφου, καθώς από τον σλαβομακεδονικό πληθυσμό της γείτονος μόνο το 15,6% συμφωνεί με αλλαγή ονόματος έναντι 67,1% που διαφωνεί.

Τα ίδια ποσοστά για τους Αλβανούς των Σκοπίων είναι 81,4% και 7,2%, κάτι που δείχνει και την αδιαφορία της συγκεκριμένης εθνικής ομάδας για την ονομασία της ΠΓΔΜ. Υπέρ της εισόδου στο ΝΑΤΟ εξακολουθεί να τάσσεται η μεγάλη πλειονότητα των κατοίκων της χώρας, με ένα μικρό ποσοστό της τάξης του 10,3% να διαφωνεί.

 

Facebook Comments