Και επίσημα στην τελική ευθεία για την έξοδο από τα Μνημόνια βρίσκεται η Πορτογαλία -η δεύτερη χώρα μετά την Ιρλανδία- σύμφωνα με την ανακοίνωση του Eurogroup το βράδυ της Δευτέρας.

Μετά την δωδέκατη και τελευταία έκθεση προόδου από την Τρόικα το Eurogroup χαιρετίζει τις επιτυχίες για την εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών, τη σταθεροποίηση του οικονομικού τομέα και την επιστροφή της οικονομίας στο δρόμο της ανάπτυξης.

Η δημοσιονομική προσαρμογή είναι αξιοσημείωτη, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπως αποδεικνύεται από τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα του προϋπολογισμού για το 2013 και την επιβεβαίωση των στόχων για τη διετία 2014-2015.

Το Eurogroup στηρίζει, επίσης, την απόφαση της κυβέρνησης να βγει από το πρόγραμμα στήριξης χωρίς να ζητήσει μια προληπτική γραμμή πιστώσεων και χαιρετίζει τη δέσμευση των πορτογαλικών αρχών να διατηρήσουν τα υγιή δημοσιονομικά και το μομέντουμ των μεταρρυθμίσεων ώστε να αντιμετωπίσουν τις εναπομείνασες αδυναμίες.

Σε αυτό περιλαμβάνεται μια σόφρων δημοσιονομική πολιτική που θα διαφυλάσσει τα προηγούμενα επιτεύγματα κυρίως στον τομέα των συντάξεων και των μισθών στο δημόσιο τομέα ώστε να διασφαλιστεί η διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015 και η διόρθωση προς τα κάτω του λόγου χρέος προς ΑΕΠ, αναφέρεται στο κείμενο.

Το Eurogroup συμβουλεύει τέλος τις πορτογαλικές αρχές να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους στην εφαρμογή δομικών μεταρρυθμίσεων ώστε να ενισχύσουν τη δυνατότητα της οικονομίας για τη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Facebook Comments