Σε αναζήτηση νομοθετικής φόρμουλας για το ζήτημα των απολύσεων στο Δημόσιο βρίσκεται η κυβέρνηση, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ των απαιτήσεων της τρόικας και της διατήρησης της συνοχής στο εσωτερικό της.

Στο πλαίσιο της χθεσινής συνάντησης που είχε το κλιμάκιο της τριμερούς με τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρα, συμμετείχε για πρώτη φορά και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, κ. Αντ. Μανιτάκης. Σύμφωνα με αρμόδια στελέχη του οικονομικού επιτελείου το θέμα του Δημοσίου παραμένει «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις και για αυτό κλήθηκε στη σύσκεψη και ο κ. Μανιτάκης, ενώ παράλληλα επιχειρήθηκε να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις για ρήξη στις μεταξύ τους σχέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, τα ίδια στελέχη σημείωναν αργά χθες το βράδυ ότι η συμφωνία με την τρόικα δύσκολα θα έχει κλείσει μέχρι την Παρασκευή και θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τη σημερινή συνάντηση με την τρόικα (12 το μεσημέρι). Οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας επιμένουν, σύμφωνα με πληροφορίες, στην άμεση αποχώρηση των επίορκων δημοσίων υπαλλήλων.

Συγκεκριμένα ζητείται η απομάκρυνση 2.000 επίορκων μέχρι τον Ιούνιο και συνολικά 7.000 επίορκων μέχρι το τέλος του έτους, ενώ οι αποχωρήσεις θα πρέπει να ανέλθουν σε 20.000 έως το τέλος του 2014. Το θέμα των απολύσεων απασχολεί για πέμπτη συνεχόμενη φορά έλεγχο της τρόικας επί του ελληνικού προγράμματος, γεγονός το οποίο έχει επισημανθεί με δηκτικό τρόπο προς όλα τα αρμόδια ελληνικά στελέχη από την τρόικα.

Μάλιστα, πηγές του υπουργείου εκτιμούσαν ότι οι διαπραγματεύσεις «βρίσκονται σε τελικό στάδιο» και σημείωναν πως οι διευκρινίσεις που ζητήθηκαν «αφορούν τα νέα οργανογράμματα των υπουργείων και την περιγραφή των θέσεων που προκύπτουν από την εφαρμογή τους».

Facebook Comments