Κατέληξαν σε σύνθετη ονομασία στην οποία, σύμφωνα με δημοσίευμα,η Ελλάδα και τα Σκόπια και εμπεριέχει και τον όρο «Μακεδονία».

Σύμφωνα με την Αλβανική ενημερωτική πύλη www.infoshqip.com, η ονομασία είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας». Το δημοσίευμα αναφέρει, επικαλούμενο «αξιόπιστες ελληνικές πηγές» ότι το νέο όνομα θα είναι «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας», ενώ η ονομασία που θα επικρατήσει θα είναι «Νέα Μακεδονία».

Σύμφωνα με πρωτοσέλιδο, Σκοπιανής εφημερίδα «φαβορί» φαίνεται να είναι η ονομασία: «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».

Αν επιβεβαιωθεί το δημοσίευμα της εφημερίδας, αναμένεται θύελλα αντιδράσεων στην ελληνική πολιτική σκηνή, καθώς οι Ανεξάρτητοι Έλληνες έχουν ξεκαθαρίσει ότι μια τέτοια πρόταση αποτελεί «κόκκινη γραμμή» και δεν θα την ψηφίσουν.

Η συμφωνία των δύο πλευρών, με βάση τα στοιχεία που αποκαλύπτει το αλβανικό δημοσίευμα, προβλέπει, επίσης, λύσεις σε ζητήματα εκκλησιαστικά, γλώσσας και ταυτότητας.

Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά.

Το όνομα των Σκοπίων θα αναφέρεται στα σλαβικά, αγγλικά, ελληνικά και αλβανικά. Συγκεκριμένα :

Република Нова Македонија(мк-кир) –
Republika Nova Makedonija(mk-lat) –
Republic of New Macedonia(eng) –
Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας(gr) –
Dimokratia tis Nea Makedonia(gr-lat)
Συντομογραφία:

Нова Македонија – Nova Makedonija(mk),
New Macedonia(eng),
Νέα Μακεδονία(gr).
Γλώσσα:

Σύγχρονη μακεδονική γλώσσα,
Sovremen Makedonski jazik(мк),
MODERN Macedonian/Makedonski(eng),
Σλαβομακεδονική γλώσσα – Slavomakedoniki glossa(gr).
Εθνικότητα- Ιθαγένεια:

Μακεδονική, νεομακεδονική
– Македонско / New Macedonian.
Εκκλησία:

Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέας Μακεδονίας.
Нова Македонска Православна Црква – Охридска Архиепископија(мк),
New Macedonian Orthodox Church – Ohrid Archbishopric(eng),
Ορθόδοξη Εκκλησία της Νέα Μακεδονίας – Αρχιεπισκοπή της Οχρίδας(gr).
Ταυτότητα: Δεν υπόκειται σε διαπραγματεύσεις της συμφωνίας και θα είναι:

Μακεδονική – και για τους Έλληνες ‘Σλαβομακεδονική’.
Македонец/Македонка/Македонци(мк),
Ethnic Macedonian/Ethnic Macedonians(eng),
Σλαβομακεδόνες/Slavomakedones(gr).
Ταυτότητα των Μακεδόνων της Ελλάδας:

Μακεδόνες της Ελλάδας (για τους Σλάβους και διεθνείς), Μακεδόνες (για Έλληνες)
Η ταυτότητα των Ελλήνων Μακεδόνων που προσδιορίζονται ως περιφέρεια:
Грчки македон / Грчки македони (мк),
Greek Macedon/Greek Macedons (eng),
Μακεδονική / Μακεδονικό – Μακεδόνες / Makedones(gr).

Το δημοσίευμα του ‘InfoShqip.com’ αναφέρει ότι το έγγραφο δεν είναι επίσημο και ότι ελήφθη από ελληνικές πηγές.

Κοτζιάς: «Σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση»

«Τα Σκόπια δεν μπορούν να ενταχθούν σε διεθνείς οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ αν δεν λυθεί το ζήτημα του ονόματος», διεμήνυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επαναλαμβάνοντας τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για το Σκοπιανό, που είναι σύνθετη ονομασία με ενιαία χρήση.

Σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο κ. Κοτζιάς τόνισε πως το κόστος για τα Σκόπια θα είναι πολύ μεγάλο αν γίνει δημοψήφισμα και απορριφθεί η λύση που θα έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δυο πλευρών.

Είπε επίσης ότι δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος στην Ελλάδα. «Υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση»πρόσθεσε και συμπλήρωσε ότι το θέμα θα περάσει από το Κοινοβούλιο. Ο Πάνος Καμμένος δεν συμφωνεί με τον όρο «Μακεδονία» στα ελληνικά, σημείωσε ο κ. Κοτζιάς διαβεβαιώνοντας ότι θα υπάρξει πλειοψηφία στη Βουλή και ότι η συμφωνία θα είναι καλή.

«Τολμάμε και θα λύσουμε το πρόβλημα εφόσον και η άλλη πλευρά δείξει σύνεση», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως η επίλυση του Σκοπιανού θα κάνει καλό και στις δύο χώρες. Διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση συζητά μια συνθέτη ονομασία για τα Σκόπια με ενιαία χρήση και ανέφερε ότι η αλβανική πλευρά απορρίπτει την ονομασία «Σλαβομακεδονία».

Επιπλέον, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, λέγοντας πως δημιούργησε το πρόβλημα όταν ήταν κυβέρνηση και δεν μπόρεσε να το λύσει.

«Η αντιπολίτευση της ΝΔ αρχίζει και τελειώνει στο αίτημα για εκλογές. Αυτο δειχνει μια φτώχεια» είπε ο Νίκος Κοτζιάς και σημείωσε πως «σήμερα δεν είμαστε στα βαπτίσια της ΠΓΔΜ. Είναι 25 ετών νεαρά κυρία. Τη σύνθετη ονομασία την έχει δώσει η Ελλάδα από το 1995».

Αποστάσεις από το δημοψήφισμα παίρνει ο Οσμάνι

Το θέμα με ένα πιθανό δημοψήφισμα στην πΓΔΜ σχετικά με την πρόταση που θα μπορούσε να προωθηθεί στο ζήτημα της ονομασίας δεν πρέπει να τίθεται επιτακτικά στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας, ούτε να αποτελέσει αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης, δήλωσε σε μέσα ενημέρωσης των Σκοπίων ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της πΓΔΜ, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα, Μπούγιαρ Οσμάνι.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ανάδειξη του θέματος ενός πιθανού δημοψηφίσματος στην πΓΔΜ θα μπορούσε να επιβαρύνει τη διαπραγματευτική διαδικασία για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.

Ο Μπούγιαρ Οσμάνι, ο οποίος προέρχεται από το συγκυβερνών αλβανικό κόμμα DUI, επισκέπτεται σήμερα την Αθήνα, όπου θα έχει συναντήσεις με τον υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιάκαι τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο.

Στο… κόκκινο η προπαγάνδα

Στο κόκκινο βρίσκεται η προπαγάνδα στα Σκόπια, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το ονοματολογικό. Οι δρόμοι έχουν γεμίσει από αφίσες με προκλητικά μηνύματα, ενώ σταντ με σχετικά φυλλάδια έχουν στηθεί σε όλη την πόλη των Σκοπίων. Η συγκεκριμένη αφίσα, μάλιστα, κυκλοφορεί γραμμένη και στα αγγλικά.

Οι προκλητικές γιγαντοαφίσες έχουν ως κεντρικό σύνθημα «Το όνομά μας είναι Μακεδονία».

Την αφισοκόλληση έκανε η εθνικιστική οργάνωση «Μακεδονική Ένωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων»(MHRMI).

Η συγκεκριμένη οργάνωση, η οποία εδρεύει στον Καναδά, καλεί σε τερματισμό των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ αποκαλεί τις θέσεις της κυβέρνησης Ζάεφ «ρατσιστικές και αντι- “μακεδονικές”».

Facebook Comments