Είναι η ώρα του Μάριο Ντράγκι, παρατηρεί στο σημερινό της φύλλο η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου, αναφερόμενη στις προσδοκίες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) για την αποτροπή ενδεχομένων ολέθριων συνεπειών του αποπληθωρισμού, με αφορμή τα πρόσφατα στοιχεία της Eurostat.

«Εάν οι καταναλωτές και οι επιχειρηματίες αναμένουν ότι θα μειωθούν οι τιμές και ότι όλα θα γίνουν αύριο φθηνότερα, θα αναβάλουν τις αγορές και τις επενδύσεις τους. Μια τέτοια εξέλιξη θα έπληττε σοβαρά την ούτως ή άλλως αδύναμη ευρωπαϊκή οικονομία.

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, πολλές χώρες δεν έχουν ακόμη συνέλθει από την πτώση. Στην Ισπανία και την Ελλάδα ο ένας στους τέσσερις είναι άνεργος. Η ανάπτυξη είναι πολύ μικρή για να επιλυθεί το τεράστιο πρόβλημα της απασχόλησης», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα.

«Τώρα θα πρέπει να κινηθεί ο Μάριο Ντράγκι. Παραμένει, ωστόσο, αμφίβολο το εάν θα καταφέρει να έχει την ίδια επιτυχία που είχε το καλοκαίρι του 2012, όταν με απλά λόγια σταμάτησε το ξεπούλημα των ιταλικών και ισπανικών κρατικών ομολόγων. Η αποτροπή ενός σπιράλ αποπληθωρισμού συνιστά δυσκολότερο εγχείρημα», καταλήγει το δημοσίευμα.

Επικίνδυνα τα αρνητικά επιτόκια

Σε διαφορετικό μήκος κύματος η ελβετική Neue Zürcher Zeitung: «Με την υπόσχεση να κάνει τα πάντα για τη διασφάλιση της ύπαρξης του ευρώ, ο Μάριο Ντράγκι κατάφερε να καθησυχάσει τις αγορές. Ωστόσο, η ΕΚΤ κινδυνεύει να πέσει θύμα της επιτυχίας της, καθώς αυξάνονται διαρκώς οι προσδοκίες από αυτήν. Κι αυτό μολονότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος για να δραστηριοποιηθεί».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα, «ένας πληθωρισμός της τάξεως του 0,5% εγγυάται ντε φάκτο την σταθερότητα των τιμών και δεν οδηγεί υποχρεωτικά σε σπιράλ αποπληθωρισμού. Αντίθετα, τα μηδενικά ή αρνητικά επιτόκια που σχεδιάζει η τράπεζα, προσφέρουν πιο επικίνδυνα κίνητρα να προχωρήσει κανείς σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου. Η διάθεση πιστώσεων σε κάποιες χώρες της ζώνης του ευρώ δεν πλήττεται από τα υψηλά επιτόκια, αλλά εξαιτίας των τραπεζών εκείνων που δεν έχουν εξυγιανθεί».

Υπό την έννοια αυτή, προσθέτει η Neue Zürcher Zeitung, οι υπό συζήτηση δέσμες μέτρων της ΕΚΤ θα έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και θα αυξήσουν αργότερα το κόστος της εγκατάλειψης αυτής της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.

Facebook Comments