Νέα αναβάθμιση της Ελλάδας αναμένει η Citigroup από τον οίκο αξιολόγησης Fitch αυτή την Παρασκευή, με τη χώρα να συνεχίζει να ξεχωρίζει στον κύκλο αξιολογήσεων των χωρών της ευρωζώνης γενικότερα, διατηρώντας την ανοδική τροχιά.

Κατά τη Citi, η Fitch είναι πολύ πιθανό να ακολουθήσει τα βήματα της S&P η οποία τον Απρίλιο προχώρησε σε αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές, διατηρώντας την αξιολόγησης στο ΒΒΒ- και στο χαμηλότερο σκαλοπάτι του investment grade.

Όπως επισημαίνει, η Fitch δίνει ιδιαίτερη προσοχή στον δείκτη χρέους προς ΑΕΠ, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και στις αξιολογήσεις της γενικότερα για τις χώρες τα ευρωζώνης, και η Citi υπογραμμίζει πως σε αυτό το μέτωπο οι επιδόσεις της χώρας μας είναι σημαντικές καθώς το ελληνικό χρέος όπως και το ιρλανδικό, βρίσκεται σε έντονα πτωτική τροχιά ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Citi, αναμένονται περαιτέρω αναβαθμίσεις για την Ελλάδα όπως και για την Ιρλανδία, αν και αυτό θα συμβεί νωρίτερα για την Ελλάδα παρά για την Ιρλανδία, δεδομένης της πρόσφατης επιβράδυνσης των προσδοκιών ανάπτυξης για ιρλανδική οικονομία.

Μία αναβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας σε θετικές αναμένεται, κατά την αμερικάνικη τράπεζα, να ωθήσει το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι της Γερμανίας να σπάσει προς τα κάτω το όριο των 100 μονάδων βάσης, στηρίζοντας και ενισχύοντας τις επιδόσεις των ελληνικών ομολόγων οι οποίες έχουν μείνει ελαφρώς πίσω το τελευταίο διάστημα σε σχέση με τις επιδόσεις των ομολόγων της υπόλοιπης περιφέρειας.

Κούρταλη Ελευθερία

Facebook Comments