Η σκανδαλολογία διώχνει τους επενδυτές
Σε Παρίσι και Λονδίνο επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών να αναζητήσει ευήκοα ώτα από τους επενδυτές & να τους πείσει ότι η οικονομία έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά
Σε Παρίσι και Λονδίνο επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών να αναζητήσει ευήκοα ώτα από τους επενδυτές & να τους πείσει ότι η οικονομία έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά
Σε Παρίσι και Λονδίνο επιχειρεί ο υπουργός Οικονομικών να αναζητήσει ευήκοα ώτα από τους επενδυτές και να τους πείσει ότι η οικονομία έχει μπει σε βιώσιμη τροχιά ανάπτυξης και είναι έτοιμη για την «καθαρή» και «αυτοδύναμη» έξοδό της στις αγορές.
Φυσικά, κανείς στην Ευρώπη δεν συμμερίζεται την κυβερνητική βεβαιότητα και όλοι οι εμπλεκόμενοι παράγοντες ξεκαθαρίζουν πως, επί του παρόντος, αναζητείται το μεταμνημονιακό σχήμα εποπτείας, αλλά και το μαξιλάρι ασφαλείας, που θα υπάρχει, ακόμη κι αν η Ελλάδα δεν το χρειαστεί.
Το κλίμα ίσως και να ήταν διαφορετικό μετά την έκδοση του επταετούς ομολόγου την περασμένη εβδομάδα, όμως η τροπή που έχει πάρει η πολιτική κατάσταση στη χώρα χτυπά για άλλη μια φορά καμπανάκι κινδύνου στις αγορές. Η υπόθεση Novartis και η σφοδρή πολιτική σύγκρουση αυξάνουν ραγδαία το ρίσκο της χώρας (country risk) με απρόβλεπτες συνέπειες για το σχέδιο μετάβασης στη μεταμνημονιακή εποχή, ανεξαρτήτως “καθαρής” ή “βρώμικης” εξόδου. Το ενδεχόμενο να μπει η χώρα σε μία περίοδο αυξανόμενης πολιτικής έντασης, με ειδικά δικαστήρια, αλλά και σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο στέλνει το εντελώς αντίθετο από το επιδιωκόμενο μήνυμα. Ήδη, το κλίμα στην αγορά ομολόγων δείχνει τις διαθέσεις των επενδυτών. Ενώ στις διεθνείς αγορές υπήρξε βελτίωση, μετά το sell-off των περασμένων ημερών, η ελληνική αγορά κρατικών τίτλων συνεχίζει αρνητικά. Η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου ξεπέρασε το 4% από 3,5% στην έκδοσή του, άνοδος που αγγίζει το 18% μέσα σε ελάχιστες ημέρες διαπραγμάτευσης. Μάλιστα, όπως σημειώνουν αναλυτές, είναι το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο με τόσο άσχημη επίδοση για τη φετινή χρονιά. Αλλά και το επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 20% στο 4,33%, από 3,6% και χαμηλά 12ετίας πριν δύο εβδομάδες. Άνοδος πάνω από 40% καταγράφηκε και στην απόδοση του πενταετούς ομολόγου, από το 2,6% στις 24 Ιανουαρίου, στο 3,725%. Το κλίμα δεν αναμένεται να αλλάξει ιδιαίτερα ούτε και με την αναμενόμενη για σήμερα Παρασκευή αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch, καθώς η αγορά έχει προεξοφλήσει την κίνηση, η οποία δεν αναμένεται να είναι και επιθετική.
Η άνοδος του πολιτικού ρίσκου στη χώρα αλλάζει άρδην το τοπίο, καθώς, εκτός των άλλων, σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν και τα stress tests των τραπεζών, ενώ στέλνει για άλλη μια φορά σήμα πως η ελληνική οικονομία δεν έχει ακόμη ανακτήσει τα επίπεδα εμπιστοσύνης, που θα επιτρέψουν μια ομαλή επιστροφή στις αγορές.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιχειρήσει να πείσει τους συνομιλητές του για το αντίθετο και θα τους καλέσει να επενδύσουν στην Ελλάδα. Ωστόσο, με την τρίτη αξιολόγηση να μην έχει ακόμη κλείσει τυπικά, λόγω των καθυστερήσεων στα προαπαιτούμενα και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις το έργο δεν θα είναι και τόσο εύκολο. Ίσως, στις επαφές αυτές η κυβέρνηση καταλάβει ότι δημιουργώντας κλίμα εθνικού διχασμού σε όλα τα μέτωπα «βάζει τα χέρια της και βγάζει τα μάτια της». Ίσως και όχι. Και αυτό θα είναι το πιο τραγικό. Γιατί τις συνέπειες θα τις πληρώσουμε όλοι…
Facebook Comments