Στην έκδοση, στις διεθνείς, αγορές, επταετούς ευρωομολόγου ύψους 500 εκατ.ευρώ προχώρησε η ΠΓΔΜ. Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ, οι προσφορές των διεθνών επενδυτών για το ευρωομόλογο ανήλθαν στο 1,16 δισ.ευρώ.Το ποσοστό απόδοσης του εκδοθέντος ευρωομολόγου διαμορφώθηκε στο 4,25%, με το ετήσιο επιτόκιο να ανέρχεται στο 3,975%.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της ΠΓΔΜ πρόκειται για το χαμηλότερο επιτόκιο με το οποίο η χώρα έχει εκδώσει ευρωομόλογα στις διεθνείς αγορές.

Η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είχε γνωστοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες ότι ανέθεσε στις τράπεζες Deutsche Bank και HSBC τη διοργάνωση παρουσιάσεων (road shows) σε επενδυτές στην Ευρώπη, με στόχο την πιθανή έκδοση ευρωομολόγου.

Προηγουμένως, η ΠΓΔΜ είχε εκδώσει δύο φορές ευρωομόλογα στις διεθνείς αγορές: η πρώτη το 2005, όταν εξέδωσε ευρωομόλογο ύψους 150 εκατ.ευρώ με επιτόκιο 4,6%,το οποίο λήγει το 2015 και η δεύτερη το 2009, όταν εξέδωσε ευρωομόλογο ύψους 175 εκατ.ευρώ, με επιτόκιο 9,8%, το οποίο αποπληρώθηκε τον Ιανουάριο του 2013.

Το ποσό που θα αντλήσει η ΠΓΔΜ από την έκδοση του επταετούς ομολόγου θα διατεθεί για την κάλυψη των ελλειμμάτων του προϋπολογισμού για εφέτος και για την επόμενη χρονιά, καθώς και για την αποπληρωμή άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου της ΠΓΔΜ που λήγουν το επόμενο διάστημα.

Facebook Comments