Το «ξύπνημα» που σημειώθηκε στο Χ.Α. το τελευταίο διάστημα, έστω κι αν η μεταβλητότητα χτύπησε «κόκκινο», οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εστίαση των επενδυτών και πάλι στις τραπεζικές μετοχές καθώς ξεκίνησε και ο «χορός» των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου του 2024.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της ελληνικής αγοράς επανήλθε πάνω από τα 100 δισ. ευρώ, ενώ ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέα υψηλά έτους και 13 ετών και επέστρεψε στη ζώνη των 1.450 μονάδων, με τον δρόμο προς τον πρώτο στόχο που είναι οι 1.500 μονάδες να είναι πλέον ορθάνοιχτος, εάν φυσικά δεν προκύψει κάτι «σοβαρό» στο διεθνές σκηνικό. ‘Όπως μάλιστα επισημαίνουν εγχώριοι αναλυτές, για το 2024 ο στόχος παραμένει στις 1.600 μονάδες.

Οι θετικές εκθέσεις για τις ελληνικές τράπεζες δεν έχουν σταματημό, με τους διεθνείς και εγχώριους αναλυτές να ανεβάζουν περαιτέρω τις τιμές-στόχους που δίνουν και να αναμένουν σημαντικό ράλι, ενώ η DBRS έδωσε αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας στην Εθνική Τράπεζα -κάτι που συμβαίνει πρώτη φορά στην ιστορία για ελληνική τράπεζα-, χάρη στον ισχυροποιημένο ισολογισμό, την υψηλή οργανική κερδοφορία, τη σταθερή δημιουργία κεφαλαιακών αποθεμάτων, καθώς και την ισχυρή χρηματοδοτική θέση και ρευστότητά της

Ισχυρό σήμα για τον κλάδο έδωσε και ο οίκος αξιολόγησης S&P μέσα από την πρόσφατη αξιολόγησή του για την ελληνική οικονομία, επισημαίνοντας πως μετά την εξυγίανση περίπου 80 δισ. ευρώ παλαιών επισφαλών στοιχείων ενεργητικού στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών από το 2019, η ανθεκτικότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος σε μελλοντικούς κλυδωνισμούς έχει βελτιωθεί σημαντικά. Η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ποσοστό κάτω του 8% των συνολικών δανείων (από άνω του 49% το 2016) αποτυπώνει την επιτυχία του προγράμματος Ηρακλής, ενώ σημαντικό είναι και ότι ο ρυθμός δημιουργίας νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι συγκρατημένος. Ενώ οι τέσσερις συστημικές τράπεζες εξακολουθούν να έχουν αναβαλλόμενες φορολογικές πιστώσεις, η επιστροφή στην κερδοφορία υποδηλώνει ότι αυτές θα αντικατασταθούν εντέλει από υψηλής ποιότητας μορφές κεφαλαίου, όπως τόνισε η S&P.

Με τη βελτίωση της κατάστασης του τραπεζικού συστήματος, η ιδιωτική πίστη άρχισε επιτέλους να επεκτείνεται σε καθαρούς όρους, αντιστρέφοντας την τάση συρρίκνωσης του καθαρού δανεισμού από το 2010, όπως παρατήρησε ο οίκος. Αυτό εξηγείται εν μέρει από τα δάνεια του ΤΧΣ που διοχετεύονται μέσω του τραπεζικού συστήματος, αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό αντανακλά την πρόοδο που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής στον ισολογισμό, με αποτέλεσμα την αύξηση της ικανότητας στήριξης της οικονομίας, όπως εξήγησε.

Όλες οι νέες τιμές-στόχοι

Πέραν της S&P, μέσα σε λιγότερο από τρεις εβδομάδες είδαμε νέο μπαράζ θετικών εκθέσεων για τις ελληνικές τράπεζες. Η Alpha Finance προχώρησε σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνει, επισημαίνοντας πως η κερδοφορία των τραπεζών στη χρήση 2023 εκτινάχθηκε χάρη στις αρκετά ευνοϊκές τάσεις τιμολόγησης λόγω των επιτοκίων και της εσωτερικής δομής της αγοράς, καθώς και χάρη στο θετικό μακροοικονομικό περιβάλλον. ‘Έτσι, η Alpha Finance τηρεί σύσταση buy και για τις τρεις συστημικές τράπεζες, με top pick την Eurobank και τιμή-στόχο τα 2,45 ευρώ, για την Τράπεζα Πειραιώς η τιμή-στόχος είναι στα 4,90 ευρώ και για την Εθνική Τράπεζα στα 9,10 ευρώ.

Η Jefferies επιβεβαίωσε από την πλευρά της τη σύσταση buy που δίνει και για τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες, με την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα να τοποθετείται στα 10,20 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,55 ευρώ, την Eurobank στα 2,60 ευρώ και την Τράπεζα Πειραιώς στα 5,25 ευρώ, επισημαίνοντας ότι εστιάζουν στη βελτίωση των εσόδων τους από τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, προκειμένου να στηρίξουν την αύξηση των προμηθειών τα επόμενα χρόνια.

H Wood επέστρεψε στην κάλυψη των ελληνικών τραπεζών ύστερα από αρκετούς μήνες, με νέο αναλυτή, και νέες ανεβασμένες τιμές-στόχους. Εκτιμά ότι τα κέρδη τους θα σταθεροποιηθούν και τα ROTE θα ομαλοποιηθούν το 2024-2026, ενώ το κεφάλαιο και η ρευστότητα αποκτούν σημασία, καθώς υπάρχει λιγότερο εύκολο χρήμα. Η έμφαση θα δοθεί στη βελτιστοποίηση των ισολογισμών, στην επιστροφή κεφαλαίων και στην ελαχιστοποίηση του κόστους χρηματοδότησης, σημειώνει ο οίκος. Για την Εθνική Τράπεζα η τιμή-στόχος είναι στα 9,19 ευρώ, για την Alpha Bank στα 2,06 ευρώ, για τη Eurobank στα 2,08 ευρώ και για την Τράπεζα Πειραιώς στα 4,13 ευρώ.

Η Eurobank Equities σημείωσε πως εντοπίζει ελκυστική ευκαιρία εισόδου στις μετοχές των ελληνικών τραπεζών στις τρέχουσες τιμές, λόγω των ακόμη συντηρητικών εκτιμήσεων για τους δείκτες απόδοσης, των ελκυστικών αποτιμήσεων και των καταλυτών που αναμένονται το επόμενο διάστημα, όπως η επιστροφή στις διανομές μερισμάτων και οι περαιτέρω αναβαθμίσεις των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους. Οι νέες τιμές-στόχοι της χρηματιστηριακής είναι, για την Alpha Bank τα 2,41 ευρώ από 2,23 ευρώ πριν, για την Εθνική Τράπεζα τα 10,37 ευρώ από 8,25 ευρώ πριν και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 5,4 ευρώ από 4,66 ευρώ πριν.

‘Όπως σημείωσε η χρηματιστηριακή, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών ξεκίνησαν δυναμικά το 2024 (μέχρι τον Φεβρουάριο) κλείνοντας το χάσμα αποτίμησης έναντι των τραπεζών της περιφέρειας. Ωστόσο, τον Μάρτιο σημείωσαν μία υποαπόδοσης, με το σχετικό χάσμα αποτιμήσεων να διευρύνεται σε τουλάχιστον 20%, λόγω ανησυχιών σχετικά με την ευαισθησία τους στον κύκλο μείωσης των επιτοκίων και την αβεβαιότητα σχετικά με το ύψος των μερισμάτων που θα μπορούν να διανείμουν. Πιο πρόσφατα ανέκαμψαν, ακολουθώντας την κίνησης των τραπεζών στην Ε.Ε, ωστόσο εξακολουθούν να διαπραγματεύονται με μεγάλη «έκπτωση» αποτίμησης (discount) άνω του 20%.

«Επομένως, η επενδυτική περίπτωσή τους εξακολουθεί να φαίνεται πολύ συναρπαστική», τονίζει η Eurobank Equities, ειδικά εάν ληφθούν υπόψη τα εξής: 1) οι προβλεπόμενες αποδόσεις ιδίων κεφαλιών (RoTE) που είναι στο  14%-12% για το  2024-2026, 2) τις ανώτερες προοπτικές ανάπτυξης δανεισμού έναντι των τραπεζών στην ΕΕ, 3) την επιμελή διαχείριση κόστους, 4) τη βελτιωμένη δημιουργία προμηθειών, 5) την αντιστάθμιση καταθέσεων ενόψει και των μειώσεων των επιτοκίων και 6) τη συνεχιζόμενη μείωση των προβλέψεων οι οποίες είναι έτοιμες να αντισταθμίσουν την ομαλοποίηση των επιτοκιακών εσόδων (NII).

Facebook Comments