Τα υψηλά 13 ετών που έχει αγγίξει το Χρηματιστήριο Αθηνών με το «καλημέρα» του 2024 διατηρούνται με τις διορθώσεις να είναι περιορισμένες και να αφορούν κυρίως την ενδοσυνεδριακή εικόνα, και την ελληνική αγορά – με όπλο και την ενίσχυση των εισροών και της συναλλακτικής δραστηριότητας-, να εμφανίζει εντυπωσιακές άμυνες αλλά και ξεκάθαρη ανθεκτικότητα στη συντήρηση δυνάμεων, αναμένοντας τους καταλύτες του επόμενου διαστήματος.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, μια διορθωτική κίνηση έχει «λείψει» από την αγορά και δεν μπορεί να αποκλειστεί στη συνέχεια, ωστόσο ο Γενικός Δείκτης έχει όλα τα «εχέγγυα» να κινηθεί φέτος προς τις 1.550-1.600 μονάδες, με στήριξη και από τις νέες εισροές που φέρνει η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας καθώς και η προοπτική της αλλαγής πίστας του Χ.Α με την αναβάθμισή του στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών το επόμενο έτος.

Άλλωστε η ελληνική αγορά είναι από τις λίγες διεθνώς που όχι απλά δεν έχει δει νέα ιστορικά υψηλά αλλά απέχει… έτη φωτός από αυτά. Ο γερμανικός DAX και γαλλικός CAC «χτύπησαν» νέα ιστορικά υψηλά τις προηγούμενες ημέρες, ανάλογη είναι και η εικόνα για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600, τον Ιαπωνικό Nikkei και φυσικά τον αμερικάνικο S&P 500. Ο Γενικός Δείκτης κινείται 5.000 μονάδες περίπου κάτω από το ρεκόρ που σημείωσε το 1999, και αν και το τρέχον bull market είναι ισχυρό ωστόσο σε καμία ρεαλιστική περίπτωση δεν αναμένεται να καλυφθεί το χαμένο έδαφος. Το βέβαιο είναι πως μπορεί να καλυφθεί μέρος αυτού, πράγμα που σημαίνει ότι η επενδυτική ευκαιρία στο Χ.Α είναι «ανοιχτή» και έχει διάρκεια.

Η αποεπένδυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις ελληνικές τράπεζες η οποία και ενίσχυσε το ράλι τόσο του τραπεζικού κλάδου όσο και του Χ.Α γενικότερα από το περασμένο φθινόπωρο, θεωρείται ένα από τα σημαντικά «όπλα» της ελληνικής αγοράς. Σε αυτό ο πλαίσιο, το μεγαλύτερο νέο δεδομένο είναι το placement της Τράπεζας Πειραιώς, με το ενδιαφέρον τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό να είναι πολύ μεγάλο.

Άλλος σημαντικός καταλύτης για την πορεία του Χ.Α είναι τα αποτελέσματα χρήσης 2023 των ελληνικών εισηγμένων, που ολοκληρώνονται στα τέλη Απριλίου και είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε άλλη μία χρονιά-ρεκόρ στο μέτωπο κερδοφορίας, καθώς και οι εκτιμήσεις των διοικήσεων για τις προοπτικές του 2024. Η άνοδος της κερδοφορίας θα οδηγήσει «μαθηματικά» σε άνοδο των αποτιμήσεων των ελληνικών μετοχών φέτος. Για αυτό οι αναλυτές επισημαίνουν πως το re-rating των ελληνικών μετοχών, δηλαδή η άνοδος των αποτιμήσεων, θα αποτελέσει τον βασικό μοχλό της ανόδου του συνόλου της αγοράς το επόμενο διάστημα. «Η άνοδος των δεικτών αποτίμησης θα είναι ο βασικός μοχλός του Χ.Α. για φέτος, που δικαιολογείται από τη βελτίωση του προφίλ κινδύνου της χώρας (επενδυτική βαθμίδας, ισχυρές μακροοικονομικές τάσεις, πολιτική σταθερότητα) και τη βιωσιμότητα των κερδών των ελληνικών εισηγμένων», όπως έχει τονίσει η Alpha Finance.

Άλλα ισχυρά πλεονεκτήματα του Χ.Α κατά τους αναλυτές είναι: 1) η πολιτική σταθερότητα, που οδηγεί σε μια μοναδική ευκαιρία για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις υπέρ της ανάπτυξης, 2) το υγιές μακροοικονομικό σκηνικό, με το ελληνικό ΑΕΠ να αναμένεται να αυξηθεί φέτος άνω του 2%, υπεραποδίδοντας κατά πολύ σε σχέση με τις επιδόσεις των υπόλοιπων χωρών της Ε.Ε, 3) η συνεχιζόμενη δημοσιονομική υπεραπόδοση και η συνεχής δημοσιονομική πειθαρχία (πρωτογενές πλεόνασμα άνω 2%), 4) η ευνοϊκή δυναμική του χρέους, 5) η ενίσχυση της εμπιστοσύνης των επενδυτών, 6) αυξημένη πλέον έντονη κινητικότητα στο μέτωπο των εταιρικών πράξεων (IPOs, placements, buybacks, εκδόσεις ομολόγων) και 7) το γεγονός ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στην καλύτερή του κατάσταση εδώ και δέκα χρόνια.

Όπως έχει αναφέρει η NBG Securities, υποθέτοντας ότι δεν θα σημειωθεί νέο σημαντικό εξωτερικό αρνητικό σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, με τον Γενικό Δείκτη να τελειώνει τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων.

Από την πλευρά της η Goldman Sachs συνεχίζει να εκτιμά ότι ο Γενικός Δείκτης θα σκαρφαλώσει στις 1.550 μονάδες, με ώθηση από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αλλά και τις πολύ ελκυστικές αποτιμήσεις των ελληνικών μετοχών και ειδικά των τραπεζών.

Η Eurobank Equities έχει τοποθετήσει τον στόχο για τον Γενικό Δείκτη στο τέλος του 2024 στις 1.622 μονάδες, με κέρδη 21% σε ετήσια βάση, με «οδηγό» την πιθανή τοποθέτηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε “λίστα παρακολούθησης” για αναβάθμιση στις ανεπτυγμένες αγορές τον προσεχή Ιούνιο.

Κατά την Alpha Finance η αποτίμηση του Γενικού Δείκτη παραμένει ελκυστική, παρουσιάζοντας discount έναντι βασικών δεικτών του εξωτερικού αλλά και έναντι του ιστορικού του μέσου όρου, δικαιολογώντας έτσι μια άνοδο 15%-25% στο σύνολο του 2024, δηλαδή γύρω από το επίπεδο των 1.600 μονάδων.

Όπως επισημαίνει ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών και της βρετανικής Society of Technical Analysts, ο Γενικός Δείκτης διατηρεί τα υψηλά 13 ετών, όντας σε bull τάση σε όλα τα χρονικά πλαίσια ανάλυσης. “Κλειδί” και με θετικές προοπτικές για τη συνέχεια, είναι ο τραπεζικός κλάδος λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, της συγκράτησης του λειτουργικού κόστους και του χαμηλού κόστους των καταθέσεων.

Καθόλου τυχαίο είναι άλλωστε, να σημειώσουμε, πως εγχώριοι και διεθνείς οίκοι προχωρούν το τελευταίο διάστημα σε αύξηση των τιμών-στόχων που δίνουν για τις τέσσερις συστημικές, παρά το ισχυρό ράλι του προηγούμενου διαστήματος. Πριν μερικές μέρες, η Pantelakis Securities επιβεβαίωσε τη θετική της στάση για τον κλάδο με νέες τιμές στόχους οι οποίες διαμορφώνονται στα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, στα 2,35 ευρώ για την Alpha Bank, στα 9,55 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και στα 2,45 ευρώ για την Eurobank.

Κατά τον κατά τον κ. Τζάνα, σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ, η πιθανή ολοκλήρωση ενός ακόμη deal, θα επιβεβαίωνε την εκτίμηση ότι οι τρέχουσες τιμολογήσεις και άλλων τίτλων στο Χ.Α. συνιστούν το εφαλτήριο για διαμόρφωση υψηλότερων επιπέδων στη συνέχεια. Και αυτό τη στιγμή που η τρέχουσα κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. των 98 δισ. ευρώ, που ανέρχεται στο 46% του ΑΕΠ, υστερεί ακόμη αισθητά σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη των Ευρωπαϊκών Αγορών.

Facebook Comments