Έπειτα από ράλι σχεδόν 40% το 2023, το Χρηματιστήριο Αθηνών δεν αναμένεται να βάλει φρένο φέτος, κάτι που ήδη φαίνεται τις πρώτες μέρες του έτους.

Με κέρδη άνω του 5% από την Πρωτοχρονιά, με τον ούριο άνεμο του μπαράζ bullish εκθέσεων από εγχώριους και διεθνείς οίκους, το πολύ ευνοϊκό μακροοικονομικό σκηνικό καθώς και τις σχεδόν… καθημερινές κινήσεις από τις εισηγμένες, το Χ.Α εύλογα θεωρείται από πολλούς αναλυτές ότι θα ανταμείψει και φέτος όσους το εμπιστεύτηκαν με τις τοποθετήσεις τους.

Όπως εκτιμούν, υπάρχουν πολλοί λόγοι για να συνεχιστούν οι πολύ καλές επιδόσεις του και πέραν του Ιανουαρίου και του παραδοσιακού “January Effect”, χάρη: 

α) Στην ισχυρότερη εγχώρια μακροοικονομική προοπτική, με την ελληνική οικονομία να αναμένεται να καταγράψει θετικούς και ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, τη στιγμή που πολλές χώρες είναι αντιμέτωπες με μηδενική ανάπτυξη ή και ήπια ύφεση.

β) Στην αναβάθμιση σε επενδυτική βαθμίδα που κατέκτησε η Ελλάδα και η οποία ανοίγει την πόρτα σε κεφάλαια ποιοτικών και μακροπρόθεσμων επενδυτών και θέτει τις βάσεις για την αναβάθμιση του Χ.Α. στις ανεπτυγμένες αγορές.

γ) Στην επιστροφή στις διανομές μερισμάτων από τις τράπεζες (με στήριξη και από τη διαδικασία της πλήρους αποεπένδυσης του ΤΧΣ, η οποία και επιταχύνεται), οι οποίες άφησαν πλέον πίσω τους το ζήτημα των NPEs και σημειώνουν ρεκόρ κερδοφορίας.

δ) Στην ανθεκτική κερδοφορία των ελληνικών εισηγμένων, τη στιγμή που η χρήση 2023 ήδη αναμένεται να είναι μαζί με τη χρήση 2022 οι δύο καλύτερες της τελευταίας 15ετίας για τις εισηγμένες εταιρείες.

Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας η οποία αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους δανεισμού για τις επιχειρήσεις, ενώ ανοίγει την πόρτα σε ένα μεγαλύτερο κοινό επενδυτών, σε συνδυασμό με την έναρξη του κύκλου μείωσης επιτοκίων της ΕΚΤ, επιταχύνουν τις κινήσεις των ελληνικών εισηγμένων, στηρίζοντας τις νέες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων και τις νέες εισαγωγές εταιρειών, κάτι που δίνει σημαντικά νέα «καύσιμα» στο Χ.Α.

Εκτιμάται πως στο πρώτο εξάμηνο του 2024 θα αντληθούν μέσω του Χ.Α όσα κεφάλαια αντλήθηκαν περίπου ολόκληρο το 2023. Το περασμένο έτος οι ελληνικές εισηγμένες άντλησαν μέσω του Χ.Α. 1,74 δισ. ευρώ από ιδιωτικές τοποθετήσεις, αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, επανεπενδύσεις μερισμάτων, εκδόσεις ομολόγων και νέες εισαγωγές.

Το IPO-ορόσημο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) φυσικά κυριαρχεί, το οποίο και ολοκληρώνεται την 1η Φεβρουαρίου και η διαπραγμάτευση μετοχών στο Χ.Α να ξεκινά στις 7 Φεβρουαρίου, ενώ σειρά άλλων IPOs έρχονται το επόμενο πεντάμηνο.

Την άνοιξη και έως τον Απρίλιο ακολουθεί η δημόσια προσφορά των μετοχών της Noval Property ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου. Στόχος της διοίκησης είναι η άντληση 100 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 10,5 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί, μέσω συμφωνίας που υπεγράφη πρόσφατα με την EBRD.

Ακολουθεί η Lamda Malls, θυγατρική της Lamda Development, με την εισαγωγή της στο Χ.Α να αναμένεται τον Μάιο με Ιούνιο. Στόχος είναι η άντληση εσόδων της τάξεως των 150 εκατ. ευρώ, τα οποία θα αξιοποιηθούν για τη χρηματοδότηση των επενδύσεων ανάπτυξης νέων εμπορικών κέντρων στο ακίνητο του Ελληνικού.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η έκδοση του 5ετούς ομολόγου ύψους 200 εκατ. ευρώ της Autohellas με τα κεφάλαια να διατίθενται για την αποπληρωμή υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού της εισηγμένης, την αναβάθμιση του στόλου αυτοκινήτων και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης

Στο πρώτο δίμηνο αναμένεται έκδοση ομολόγου από την Intralot, με στόχο την άντληση 130 εκατ. ευρώ τα οποία και θα διατεθούν για την πλήρη αποπληρωμή ομολόγων που λήγουν τον Σεπτέμβριο του 2024.

Η διοίκηση της ΔΕΗ, κατά την εξαιρετικά παρουσίαση του Investor Day στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να βγει και αυτή στις αγορές καθώς θα χρειαστεί να αναχρηματοδοτήσει τα δύο ομόλογα βιωσιμότητας που λήγουν το 2026 και το 2028.

Τα οφέλη από την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα, το ρεκόρ κερδοφορίας που κατέγραψαν χάρη στις αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον που προκάλεσε η διαδικασία αποεπένδυσης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αλλά και την ισχυρή ζήτηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή για εκδόσεις χρέους γενικότερα, κεφαλαιοποιούν και οι ελληνικές τράπεζες προχωρώντας και αυτές σε νέες εξόδους στις αγορές.

Έπειτα από τις πιέσεις που σημειώθηκαν λίγο πριν τον πρώτο γύρο των εθνικών εκλογών του 2023, οι αποδόσεις των ομολόγων των ελληνικών τραπεζών έχουν καταγράψει βουτιά, η οποία και εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο, μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα από τον πρώτο οίκο αξιολόγησης αλλά και την εκκίνηση της αποεπένδυσης του ΤΧΣ από τον κλάδο.

Επιπλέον, οι νέες έξοδοι στις αγορές τους τελευταίους μήνες, έγιναν με σημαντικά χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Το 2022 για παράδειγμα, οι αποδόσεις κατά την ημέρα της έκδοσης κινούνταν στο 7-10% ανάλογα με την τράπεζα και τον τίτλο.

Στις συνολικά δέκα εξόδους των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών στις αγορές από πέρσι και έως τώρα φέτος, η ζήτηση άγγιξε τα 16,4 δισ. ευρώ οδηγώντας -ειδικά το τελευταίο διάστημα-, σε σημαντική υπερκάλυψη των εκδόσεων, η οποία έφτασε ακόμα και τις έξι φορές. Τις πρώτες μέρες του έτους βγήκαν οι τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στις αγορές (Εθνική, Eurobank, Πειραιώς), ενώ αναμένονται περαιτέρω κινήσεις στη συνέχεια ώστε να εκμεταλλευτούν τη θετική συγκυρία και να έρθουν πιο κοντά στην επίτευξη του τελικού στόχου κάλυψης των MREL για τα τέλη του 2025, που διαμορφώνεται στο 27-28% περίπου των στοιχείων σταθμισμένου ενεργητικού.

Facebook Comments