Ζεσταίνονται οι μηχανές στον Οργανισμό Διαχείρισης Ελληνικού Χρέους για την πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές για το 2024, μία έξοδος η οποία και θεωρείται ορόσημο καθώς είναι η πρώτη μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και της ένταξης των ελληνικών ομολόγων στους δισθενής δείκτες.

Αυτή είναι μία έξοδος την οποία ουσιαστικά και αναμένουν όλοι οι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι. Συνεπώς, ο σχεδιασμός αλλά και το timing πρέπει να γίνουν προσεκτικά καθώς «στόχος» είναι το νέο ομόλογο να κάνει «θόρυβο», με… κρυφή επιθυμία να είναι ένα βιβλίο προσφορών ρεκόρ. Άλλωστε άλλες χώρες που βγήκαν στις αγορές στις αρχές της νέας χρονιάς, είδαν εντυπωσιακή ζήτηση για τα ομόλογα που εξέδωσαν, χωρίς μάλιστα αυτές να έχουν χαρακτηριστεί μεγάλα stories από τους αναλυτές.

Ο Ιανουάριος έτσι και αλλιώς τείνει να είναι ιδιαίτερα «γεμάτος» σε εξόδους κυβερνήσεων καθώς και επιχειρήσεων στις αγορές διεθνώς, καθώς υπάρχει αυξημένη όρεξη αλλά και ρευστότητα από πλευράς επενδυτών, έπειτα από τον συνήθη υποτονικό Δεκέμβριο όπου η ρευστότητα είναι χαμηλή. Φέτος αυτή η «όρεξη» είναι ιδιαίτερα έντονη καθώς αναμένεται ευρέως πως οι κεντρικές τράπεζες θα ξεκινήσουν τη χαλάρωση της νομισματικής τους πολιτικής, έχοντας κλείσει από τα τέλη του 2023 τον ταχύτατο κύκλο αυξήσεων των επιτοκίων ο οποίος «άνοιξε» το 2022. Για αυτό και τις πρώτες μέρες του 2024 η ζήτηση των επενδυτών σημείωσε επίπεδα ρεκόρ, καθώς σπεύδουν να «κλειδώσουν» υψηλότερες αποδόσεις πριν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων.

Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια κατά 145 μονάδες βάσης έως το τέλος του 2024 – αν και έχουν μειώσει τις προσδοκίες τους από τις 170 μ.β που έβλεπαν στα τέλη του περασμένου έτους -, με την πρώτη κίνηση να αποτιμάται πως θα έλθει ακόμα και τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο. Υποστηρικτικές προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και οι δηλώσεις του κεντρικού τραπεζίτη της Πορτογαλίας, Μάριο Σεντένο, αυτή την εβδομάδα, ο οποίος είπε ότι οι πιο πρόσφατες εξελίξεις για τον πληθωρισμό -που κινήθηκε τον Νοέμβριο στο 2,9%- ήταν «ευχάριστα νέα» για την οικονομία, γεγονός που φέρνει τη μείωση των επιτοκίων πιο κοντά, και σίγουρα νωρίτερα από ότι ανέμενε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα.

Σύμφωνα με αναλυτές είναι πολύ πιθανό ο φετινός Ιανουάριος να «σπάσει» όλα τα προηγούμενα ρεκόρ εκδόσεων χρέους. Ήδη οι ενδείξεις είναι «εδώ». Η Ιταλία άντλησε 10 δισ. ευρώ από ένα νέο 7ετές ομόλογο και 5 δισ. ευρώ από το άνοιγμα του 30ετούς της ομολόγου, με τις προσφορές να ξεπερνούν τα 66 δισ. ευρώ και τα 81 δισ. ευρώ, αντίστοιχα. Το Βέλγιο συγκέντρωσε πάνω από 75 δισ. ευρώ προσφορές για το νέο 7ετές ομόλογο αντλώντας 7 δισ. ευρώ, ενώ οι επενδυτές υπέβαλαν προσφορές-ρεκόρ 137 δισ. ευρώ κατά την έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου της Ισπανίας, όπου αντλήθηκαν 15 δισ. ευρώ.

Η Ελλάδα, φυσικά, δεν θα μείνει εκτός του «χορού» των εκδόσεων, με την πρεμιέρα του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2024 να αναμένεται ευρέως το αμέσως επόμενο διάστημα. Εκτιμήσεις «μιλούν» για νέο 10ετές ομόλογο ύψους 3-4 δισ. ευρώ, ενώ δεν αποκλείουν και «εκπλήξεις» από τον ΟΔΔΗΧ.

Σημειώνεται πως αυτή την εβδομάδα, στις 17 Ιανουαρίου, έχει ήδη προγραμματιστεί επανέκδοση υφιστάμενου ελληνικού ομολόγου. Εάν αυτή συνδυαστεί και με μία νέα έκδοση, μένει να φανεί, εκτός και αν ο ΟΔΔΗΧ επιλέξει να περιμένει το «παράθυρο ευκαιρίας» που θα υπάρξει μετά το πέρας της πρώτης συνεδρίασης της ΕΚΤ για το έτος που θα γίνει στις 25 Ιανουαρίου. Αυτό σημαίνει πως η «έξοδος» θα δρομολογηθεί για έως τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου όταν τα ελληνικά ομόλογα θα «μετρούνται» και επισήμως στους διεθνείς δείκτες – γεγονός που θα στηρίξει ακόμη πιο έντονα τη ζήτηση.

Διεθνείς αναλυτές αναμένουν πως η πρεμιέρα της Ελλάδας στις αγορές θα στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, συνιστώντας τοποθετήσεις στα ελληνικά ομόλογα. Η Société Générale συμβουλεύει στους επενδυτές να αγοράσουν 10ετή ελληνικά ομόλογα, ενώ αναμένει πως ο ΟΔΔΗΧ θα ξεκινήσει το πρόγραμμα κοινοπρακτικών εκδόσεων αυτόν τον μήνα, με ένα νέο 10ετές ύψους τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ. Στη συνέχεια, αναμένει έκδοση νέου ελληνικού 5ετούς ομολόγου τον Μάρτιο/Απρίλιο για 2-3 δισ. ευρώ, ένα νέο 15ετές ή 20ετές το φθινόπωρο ύψους επίσης 2-3 δισ. ευρώ, ενώ θεωρεί πολύ πιθανή και την έκδοση φέτος του πρώτου πράσινου ελληνικού κρατικού ομολόγου.

Από την πλευρά της, η JP Morgan, αναμένει και αυτή νέο ελληνικό 10ετές τον Ιανουάριο καθώς και ένα νέο 5ετές τον Μάρτιο. Η αμερικάνικη τράπεζα συστήνει επίσης θέσεις στα ελληνικά 10ετή ομόλογα καθώς αναμένεται να επωφεληθούν από τις πρόσθετες εισροές από παθητικά funds που πλέον μπορούν να αγοράσουν ελληνικούς κρατικούς τίτλους λόγω της αναβάθμισής τους σε επενδυτική βαθμίδα.

Νέο 10ετές τον Ιανουάριο για 3 δισ. ευρώ, καθώς και νέο 5ετές τον Μάιο για 3 δισ. ευρώ επίσης, αναμένει η Citigroup από την Ελλάδα, ενώ εκτιμά πως οι επανεκδόσεις θα κινηθούν στα 300-500 εκατ. ευρώ η κάθε μία. Η Citi τοποθετεί τα ελληνικά ομόλογα στα «αγαπημένα» της trades για το 2024 τονίζοντας πως η Ελλάδα είναι από τις χώρες που ξεχωρίζουν δημοσιονομικά, με ισχυρή ανάπτυξη, χαμηλά ελλείμματα και πτώση του δείκτη χρέους, ενώ έχει πολύ μικρές δανειακές ανάγκες σε σχέση με άλλες χώρες της Ευρωζώνης.

Με την έκδοση 10ετούς ομολόγου μέσα στον Ιανουάριο, εκτιμά και η Bank of America ότι θα κάνει το ντεμπούτο της στις αγορές το 2024 η Ελλάδα, με την άντληση 3 δισ. ευρώ, ενώ θα ακολουθήσει δεύτερη έξοδος στις αγορές τον Μάρτιο με 15ετές ομόλογο ύψους 2 δισ. ευρώ, και τον Ιούλιο αναμένει άλλη μία έκδοση για την άντληση 3 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειώσουμε πως ο ΟΔΔΗΧ έχει προγραμματίσει έξι επανεκδόσεις τίτλων για το πρώτο εξάμηνο, ξεκινώντας, όπως προαναφέραμε, την επομένη εβδομάδα. Οι επόμενες θα γίνουν στις 14 Φεβρουαρίου, στις 20 Μαρτίου, στις 17 Απριλίου, στις 22 Μαΐου και στις 19 Ιουνίου. Οι τίτλοι που θα επανεκδοθούν καθώς και το δημοπρατούμενο ποσό θα ανακοινώνονται μία μέρα πριν την διενέργεια κάθε δημοπρασίας.

Facebook Comments