O Φεβρουάριος ξεκίνησε με τις καλύτερες προϋποθέσεις και δεν αποκλείεται να έχουμε φέτος το… February Effect, όπως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς βλέποντας το ισχυρό μομέντουμ το οποίο διατηρείται.

Ο Γενικός Δείκτης καλωσόρισε τον μήνα με νέα υψηλά 10ετίας και με την κεφαλαιοποίηση να έχει ξεπεράσει τα 92 δισ. ευρώ και να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από το δ’ τρίμηνο του 2009, ενώ στη συνέχεια, και μέσα σε πέντε συνεδριάσεις, η αγορά κατάφερε να σκαρφαλώσει στα υψηλά 13 ετών και τις 1.400 μονάδες.

Σύμφωνα και με τις αναλύσεις των οίκων, το 2024 φαίνεται πως θα εξελιχθεί σε άλλη μία χρονιά “δόξας” για τις ελληνικές μετοχές, με τον Γενικό Δείκτη να “χτυπά” ακόμα και τις 1.550-1.622 μονάδες, κλείνοντας και επίσημα τον κύκλο αναταραχών και αβεβαιότητας που δημιούργησε η κρίση χρέους.

Ισχυρό μακροοικονομικό σκηνικό, πολιτική σταθερότητα, προοπτικές αναβάθμισης του Χ.Α.,  ενισχυμένη ρευστότητα λόγω επενδυτικής βαθμίδας, ελκυστικές αποτιμήσεις και βελτίωση του τραπεζικού κλάδου είναι οι βασικοί καταλύτες που, σύμφωνα με τους αναλυτές, αναμένεται να στηρίξουν την περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σύμφωνα με τα τελευταία reports των αναλυτών, οι μετοχές που αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν γενικότερα φέτος είναι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες –Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Eurobank, Τράπεζα Πειραιώς–, καθώς και οι Mytilineos, ΔΕΗ, Aegean Airlines, Μotor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Jumbo, Titan και ΕΧΑΕ.

Πιο αναλυτικά, η NBG Securities, στην κορυφαία λίστα της φέτος συμπεριλαμβάνει (για άλλη μια φορά) τους πρωταθλητές της αγοράς: την Mytilineos που προσφέρει την καλύτερη έκθεση στον πολλά υποσχόμενο ενεργειακό τομέα, καλύπτοντας σημαντικά θέματα όπως η Ενεργειακή Μετάβαση και η ανάπτυξη ΑΠΕ, και την Τράπεζα Πειραιώς, κυρίως για λόγους αποτίμησης  καθώς βλέπει πιο συναρπαστικό προφίλ κινδύνου-ανταμοιβής μετά τη σημαντική πρόοδο που έχει σημειώσει στη βελτίωση των βασικών λειτουργικών στοιχείων ενεργητικού.  Για τη Mytilineos η τιμή-στόχος είναι στα 50 ευρώ και για την Πειραιώς στα 4,5 ευρώ.

Το νέο top pick της χρηματιστηριακής είναι η Titan, η οποία επανεμφανίστηκε ισχυρότερη από τη μετά τον Covid εποχή, με μια στρατηγική που φιλοδοξεί να αποκαταστήσει τη θέση του ομίλου μεταξύ των κορυφαίων παραγωγών τσιμέντου στις αγορές [που δραστηριοποιείται, οδηγώντας παράλληλα την κερδοφορία σε νέα υψηλότερα επίπεδα. Η τιμή-στόχος είναι στα 26,5 ευρώ.

Ελλείψει ενός νέου σημαντικού εξωτερικού αρνητικού σοκ, οι ελληνικές μετοχές θα μπορούσαν να επιτύχουν περαιτέρω κέρδη, τελειώνοντας τη χρονιά πάνω από το επίπεδο των 1.500 μονάδων, με βασικά θέματα τη μεταβλητότητα και το stock picking, όπως τονίζει.

Κατά την Optima, οι κλάδοι που θα πρωταγωνιστήσουν φέτος είναι ο τραπεζικός, η ενέργεια και ο τουρισμός και η αεροπορική βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η χρηματιστηριακή έχει 5 top picks από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών: την Τράπεζα Πειραιώς με τιμή-στόχο τα 5 ευρώ, τη Eurobank με τιμή-στόχο τα 2,41 ευρώ, την Mytilineos με τιμή-στόχο τα 47 ευρώ, τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 17,4 ευρώ και την Aegean Airlines με τιμή-στόχο τα 14,7 ευρώ.

Μεταξύ των μη χρηματοοικονομικών εταιρειών, η λίστα με τα top picks της Piraeus Securities περιλαμβάνει τη ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 18,5 ευρώ, καθώς ο μετασχηματισμός της εταιρείας αποκτά δυναμική, τη ΓΕΚ Τέρνα με τιμή-στόχο τα 22,20 ευρώ χάρη στην ελκυστική αποτίμηση, η οποία αναμένεται να αναγνωριστεί σταδιακά από τους επενδυτές, την Jumbo με τιμή-στόχο τα 32,80 ευρώ, καθώς η εταιρεία παρέχει βιώσιμη αύξηση των EPS διατηρώντας παράλληλα υψηλές πληρωμές μετρητών στους μετόχους, και την Titan με τιμή-στόχο τα 27 ευρώ λόγω του εκτεταμένου θετικού κύκλου του κλάδου στον οποίο δραστηριοποιείται.

Η Piraeus Sec. διατηρεί τη θετική της άποψη για τη Mytilineos (τιμή-στόχος στα 44,50 ευρώ), λόγω του ισχυρού επιχειρηματικού μοντέλου και της αυξανόμενης παγκόσμιας παρουσίας της, τη Μotor Oil (τιμή-στόχος τα 33 ευρώ), λόγω των ισχυρών ταμειακών ροών διύλισης που υποστηρίζουν το σχέδιο ενεργειακής μετάβασης, και τον ΟΠΑΠ (τιμή-στόχος στα 18 ευρώ), λόγω της ισχυρής θέσης στην αγορά, υποστηρίζοντας υψηλές πληρωμές προς τους μετόχους.

Σε ό,τι αφορά τις τράπεζες, η Piraeus Securities τονίζει πως ήταν μεγάλοι νικητές το 2023 και θα ξεχωρίσουν και το 2024, υποστηριζόμενες από την κερδοφορία και τις αποτιμήσεις σε μια αναπτυσσόμενη οικονομία, όπως επισημαίνει η χρηματιστηριακή. Η αναβάθμιση του Χ.Α. σε ανεπτυγμένη αγορά θα πυροδοτήσει περαιτέρω re-rating των τραπεζικών μετοχών, με αποτέλεσμα χαμηλότερο market risk premium στην αποτίμηση, υποστηρίζοντας υψηλότερους δείκτες λογιστικής αξίας P/TBVPS.

Έτσι, η χρηματιστηριακή αύξησε τις τιμές-στόχους κατά 30% σε μέσο όρο, και για μετοχή της Alpha Bank είναι στα 2,6 ευρώ (από 2,15 ευρώ), για τη μετοχή της Εθνικής είναι στα 8,80 ευρώ (από 8,0 ευρώ), ενώ για τη μετοχή της Eurobank τοποθετείται στα 2,6 ευρώ (από 2,20 ευρώ).

Κορυφαίες επιλογές της Alpha Finance για το 2024 αποτελούν: α) η Τράπεζα Πειραιώς (ελκυστική αποτίμηση και προοπτικές κερδοφορίας), β) η Eurobank (ισχυρές επιδόσεις και συνέργειες από εξαγορές), γ) η Mytilineos (συνεχιζόμενη επέκταση στον κλάδο των ΑΠΕ και στην ανάπτυξη δικτύου), δ) η ΔΕΗ (μετασχηματισμός και έντονη δραστηριότητα σε εξαγορές), ε) τα Ελληνικά Χρηματιστήρια (πλούσια ατζέντα IPOs/placements και ισχυρές προοπτικές της ελληνικής αγοράς) και στ) η Titan (θετικές τάσεις κερδοφορίας σε συνδυασμό με ελκυστική αποτίμηση).

Σε ότι αφορά τη Eurobank Equities αναμένει πως ο Γενικός Δείκτης θα φτάσει φέτος τις 1.622 μονάδες, ενώ επιλέγει τέσσερις τίτλους στις κορυφαίες της επιλογές. Αυτοί είναι η ΔΕΗ με τιμή-στόχο τα 13 ευρώ (καλή λειτουργία, συγχωνεύσεις και εξαγορές με αυξημένη αξία), η Jumbo (ισχυρή δυναμική, εντυπωσιακό προφίλ ανταμοιβής-κινδύνου) με τιμή στόχο τα 31,20 ευρώ, η Mytilineos (επανακαθορισμός επιπέδων κέρδους, αύξηση έκθεσης σε ΑΠΕ) με τιμή στόχο τα 45,20 ευρώ και η Titan (φθηνή έκθεση στις δαπάνες υποδομών των ΗΠΑ, κυκλική ανάκαμψη της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Ελλάδα) με τιμή στόχο τα 25,30 ευρώ.

Facebook Comments