Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Επενδυτές στα πρόθυρα νευρικής κρίσης
Είναι αναμφισβήτητο ότι οι αγορές έχουν ένα βαθμό συσχέτισης, ο οποίος προέρχεται από τη συμπεριφορά τους απέναντι στη διάθεση ανάληψης κινδύνου που με τη σειρά της αντικατοπτρίζει και το γενικότερο επενδυτικό κλίμα που επικρατεί.
Τις τελευταίες εβδομάδες όμως, οι συσχετίσεις δίνουν αντιφατικές ενδείξεις για τη συμπεριφορά των επενδυτών, καθώς την ώρα που οι μετοχές και τα επιθετικά νομίσματα δείχνουν ότι η διάθεση για ανάληψη κινδύνου παραμένει αυξημένη, τα εμπορεύματα δείχνουν ότι δεν υπάρχει διάθεση ανάληψης κινδύνου άρα ούτε και προοπτικές για ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, η οποία θα μπορούσε να στηρίξει τις αγορές να κινηθούν υψηλότερα.
Θα επιχειρήσω να ξεκαθαρίσω την εικόνα που έχει διαμορφωθεί, ξεκινώντας από ένα πλήρως αντιφατικό μήνυμα. Η άνοδος των μετοχών (ή η παραμονή τους σε υψηλά επίπεδα) δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία έχει προοπτικές ανάπτυξης ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν και το υπόβαθρο ώστε να υπάρξει αύξηση του πληθωρισμού.
Την ίδια ώρα, τα εμπορεύματα σημειώνουν απώλειες δείχνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία έχει καταρρεύσει και ότι δεν υπάρχει πληθωρισμός αλλά αντίθετα φόβος για αποπληθωρισμό. Το τελευταίο ενισχύεται και από την άνοδο των τιμών των ομολόγων, καθώς σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον, οι επενδυτές δεν τοποθετούνται στα ομόλογα.
Έχουμε περάσει σε μια περίοδο όπου τα μακροοικονομικά στοιχεία διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο. Και εκτός από τα μακροοικονομικά της αμερικανικής οικονομίας, όλων των υπολοίπων βασικών χωρών, εμφανίζουν μια επιδεινούμενη εικόνα. Αυτό από μόνο του δείχνει ότι η χρηματιστηριακή ευημερία οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στην άνοδο των αμερικανικών δεικτών.
Άραγε να περιμένουμε πτώση των αμερικανικών δεικτών ή άνοδο όλων των υπολοίπων αγορών; Η αλήθεια μπορεί να βρίσκεται κάπου στη μέση. Ίσως οι αμερικανικοί δείκτες να αναζητούν μια ισχυρή αφορμή για να κινηθούν προς χαμηλότερα επίπεδα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δημιουργηθούν οι συνθήκες μιας μεγάλης πτώσης. Γιατί ακόμα και να υπάρξουν ισχυρές ενδείξεις ότι η Αμερική οδεύει προς μια νέα ύφεση (πχ. αν το ΑΕΠ σημειώσει σημαντική πτώση), οι κεντρικές τράπεζες είναι εδώ για να σώσουν την κατάσταση.
Και όπως έχει γίνει αντιληπτό, οι κεντρικές τράπεζες είναι πλήρως συντονισμένες με εξαίρεση την ΕΚΤ. Η παροχή άφθονης ρευστότητας είναι η προτιμώμενη για την ώρα στρατηγική. Αυτό μπορεί να μεγιστοποιεί το πρόβλημα και να δημιουργεί νέες μεγάλες φούσκες, αλλά για την ώρα αποτελεί το «φάρμακο» που διατηρεί τον ασθενή ζωντανό. Σε μια τέτοια κατάσταση δε μπορούμε να αποκλείσουμε και τα «παιχνίδια» των κεντρικών τραπεζών, οι οποίες ενδεχομένως να επιχειρήσουν να εξαερώσουν εκκολαπτόμενες φούσκες, με την τακτική της πρόσφατης πτώσης του χρυσού.
Η παροχή στήριξης στην οικονομία δημιουργεί ένα πληθωριστικό περιβάλλον, το οποίο όμως δε μπορεί να ανατροφοδοτηθεί χωρίς την άνοδο των εμπορευμάτων. Άρα, η τελευταία μεγάλη πτώση σε χρυσό, ασήμι και πετρέλαιο έχει δημιουργήσει ευκαιρίες. Ο κατάλληλος χρόνος επιλογής των τοποθετήσεων είναι κάτι που δεν μπορεί να αναλυθεί μέσα από αυτό το κείμενο.
Άλλωστε, οι μεγάλες απώλειες στα πολύτιμα μέταλλα κάνουν πολύ πιο ελκυστική τη συγκέντρωση χρυσού και ασημιού από τις κεντρικές τράπεζες. Ακόμα και αν η φήμη που έριξε το χρυσό είναι αληθινή (εντολή πώλησης 400 τόνων), δείχνει ότι κάποιος αγοραστής επέλεξε να κάνει μια άκρως επιθετική κίνηση γιατί ενδεχομένως προετοιμάζεται για μια δυσάρεστη εξέλιξη. Η ιστορία θα δείξει, αν και εκτιμούμε ότι η συναλλαγή, αν ισχύει, δεν αφορά φυσική παράδοση αλλά μια καθαρά χρηματιστηριακή κίνηση, από αυτές που μας έχουν συνηθίσει μεγάλες επενδυτικές τράπεζες κατά το παρελθόν και άρα εμπίπτει στη λογική της εξαέρωσης που προανέφερα.
Η επίμονη σταθερότητα του ευρώ δείχνει ότι είναι πιθανό μεταξύ των δυο μεγάλων οικονομιών να διατηρούνται κάποιες ισορροπίες. Ακόμα και αυτό, δείχνει ότι υπάρχουν κάποιες δικλείδες ασφαλείας που αναμένεται να λειτουργήσουν στην περίπτωση ενός απρόοπτου γεγονότος.
Αν από κάπου μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι, αυτό είναι η επιμονή των κεντρικών τραπεζών να μην υπάρξει ένα νέο κραχ. Αυτό που θα αποτελεί πάντοτε μια αβεβαιότητα, παραμένει η κατάσταση στην Ευρωζώνη και οι προθέσεις της Γερμανίας.
Οι αγορές μπορεί να είναι σε υψηλά επίπεδα, αλλά αυτό δε σημαίνει κάτι από μόνο του. Άλλωστε ακόμα και το παρελθόν αν εξετάσουμε θα δούμε ότι η μέση άνοδος που προκύπτει μετά από ένα κραχ τύπου 2008 είναι μεγαλύτερη από αυτή που βιώνουμε μέχρι σήμερα.
Σίγουρα, ενδείξεις αστάθειας και αβεβαιότητας όπως αυτές που υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες, δεν αποτελούν θετικό παράγοντα και δείχνουν ότι δοκιμάζονται κρίσιμα όρια και σχεδιάζονται κρίσιμες στρατηγικές. Όταν οι στρατηγικές αυτές ολοκληρωθούν η αγορά θα «απαντήσει» και θα δώσει την επόμενη ευκαιρία για σημαντικές τοποθετήσεις.
Αυτό που ο κάθε επενδυτής θα πρέπει να αναζητήσει είναι να μπορεί να δει συνολικά τις αγορές και να εντοπίσει ευκολότερα τις ευκαιρίες που υπάρχουν αυτή την περίοδο, προς οποιαδήποτε κατεύθυνση των αγορών.
Χρήστος Αλωνιστιώτης
* Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης είναι τεχνικός αναλυτής αγορών της FXCM και του DailyFX.gr
Facebook Comments