Το σήριαλ του ΕΝ.Φ.Ι.Α καλά κρατεί και από ότι φαίνεται το μέλλον του θα είναι πάρα πολύ μεγάλο ακόμα. Μελετώντας τις νέες διευκρινιστικές εγκυκλίους που διευκρινίζουν λεπτομέρειες για παλαιότερες εγκυκλίους οι οποίες ερμήνευαν τον νόμο, συμπεραίνουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 θα μας απασχολεί το θέμα και βλέπουμε.

Πρακτικά οι ΠΟΛ 1231/2014 και 1232/2014 ορίζουν τις διαδικασίες που θα πρέπει να ακολουθηθούν για να εκκαθαριστούν οι εκπτώσεις του 20% για τα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα αλλά και οι εκπτώσεις του 50% και 100% για τους δικαιούχους λόγω χαμηλών εισοδημάτων.

 Οι εν λόγω εγκύκλιοι αναφέρουν ότι οι εκπτώσεις θα γίνουν αυτόματα από στοιχεία που θα αντληθούν από τις φορολογικές δηλώσεις του οικονομικούς έτους 2014 και το Ε9 αλλά και στοιχεία της ΔΗΔΕΛ και της ΔΕ.ΔΗ.Ε για τα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τα νέα εκκαθαριστικά θα αναρτηθούν σε 2 φάσεις τον Οκτώβριο και τον Δεκέμβριο.

Όλα καλά μέχρι εδώ εάν δεν υπήρχαν κάποιες βασικότατες παραλήψεις. Από ότι φαίνεται έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι πολλές φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν εκκαθαριστεί διότι είναι σε έλεγχο από την ΔΗΔΕΛ ή από την Δ.Ο.Υ. Επίσης έχει ξεχαστεί το γεγονός ότι το δικαίωμα στην έκπτωση του 20% στα κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα έχουν και οι υψηλοί κύριοι των ακινήτων αλλά υπάρχει μια μικρή λεπτομέρεια. Οι συγκεκριμένοι δεν υποβάλουν έντυπο Ε2 άρα δεν θα υπάρχει τρόπος να βρεθούν οι δικαιούχοι της έκπτωσης αυτής και μάλιστα οι υψηλοί κύριοι λόγω ηλικίας των επικαρπωτών που συνήθως είναι άνω των 60 πληρώνουν πολύ μεγαλύτερο φόρο από τους επικαρπωτές.

Τι θα γίνει λοιπόν με όλους αυτούς τους φορολογούμενους; Θα πρέπει να πάνε στην εφορία με τα δικαιολογητικά που θα οριστούν σε νεότερη εγκύκλιο. Το θέμα είναι όμως ότι η 2η παρτίδα εκκαθαρίσεων θα γίνει τον Δεκέμβριο, άρα μιλάμε για καλό Γενάρη και βλέπουμε.

Μέχρι τότε όλοι αυτοί οι δικαιούχοι των εκπτώσεων θα εξακολουθούν να μην γνωρίζουν το πραγματικό πόσο του φόρου με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν προγραμματισμό αλλά και είναι υποχρεωμένοι για να μπορούν να έχουν φορολογική ενημερότητα να πληρώνουν ένα ποσό φόρου το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι μεγαλύτερο από το τελικό και μετά να ψάχνουν τρόπο να πάρουν την επιστροφή από την εφορία. Σημειωτέων είναι ότι τον Δεκέμβριο που δεν θα έχουν κάνει τις διορθώσεις θα έχουν πληρώσει ήδη την 4η δόση του λάθος ποσού.

Αξίζει να αναφέρουμε στο σημείο αυτό ότι στην ίδια διαδικασία θα πρέπει να μπουν και αυτοί που έχουν αναγράψει λάθος τον αριθμό παροχής της ΔΕΗ στην φορολογική τους δήλωση και έτσι δεν θα μπορέσει να γίνει η ταυτοποίηση για να γίνει αυτόματα η εκκαθάριση της έκπτωσης.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι  τα λεγόμενα του άρθρου για το τι θεωρείτε εισόδημα για εκπτώσεις του ΕΝΦΙΑ επιβεβαιώνονται. Χαρακτηριστικά η ΠΟΛ 1231 στο άρθρο 2 αναφέρει:

1. Το συνολικό φορολογητέο εισόδημα προσδιορίζεται από το άθροισμα του καθαρού εισοδήματος, όπως προκύπτει από τα ποσά των κωδικών του Πίνακα 4 της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014, τα οποία λαμβάνονται υπόψη για τον προσδιορισμό του εισοδήματος, των ποσών των κωδικών των περιπτώσεων 3 έως και 10 του Πίνακα 6 της δήλωσης και του ποσού της προστιθέμενης διαφοράς αντικειμενικής δαπάνης, όπου αυτή εφαρμόζεται.

Άρα εισόδημα είναι τα πάντα (ακόμα και τα επιδόματα πρόνοιας) αλλά και το τεκμαρτό εισόδημα που προκύπτει για τους φορολογούμενους, άρα οι δικαιούχοι της έκπτωσης πολύ φοβάμαι πως θα είναι ελάχιστοι.

Κλείνοντας θα πρέπει να κάνουμε μία περίληψη για τα στάδια του ΕΝ.Φ.Ι.Α που υπολείπονται:

  1. 31/10 Πρώτη αυτόματη Εκκαθάριση εκπτώσεων
  2. Από 1/11 και μετά άνοιγμα του συστήματος για διορθώσεις
  3. Έλεγχος στην ΔΟΥ αυτών που προκύπτουν διαφορές άνω των 300 ευρώ προς όφελος τους
  4. 31/12 Δεύτερη αυτόματη εκκαθάριση εκπτώσεων
  5. Αρχές Ιανουαρίου οδηγίες για το τι θα κάνουν όσοι έχουν δικαίωμα έκπτωσης αλλά δεν έγινε αυτόματα και έλεγχος από τις αρμόδιες Δ.Ο.Υ των αιτήσεων
  6. 28/2/2015 Τέλος έργου? Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα θεωρώ πως είναι απίθανο.

Η πορεία θα δείξει….

 

Σε συνεργασία με τον Ηλία Χατζηγεωργίου – Φοροτεχνικό

Facebook Comments