Αμετάβλητη διατήρησε τη νομισματική της πολιτική η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, επιβεβαιώνοντας την δέσμευση της να συνεχίσει τις αγορές των ομολόγων με ρυθμό 30 δισ. ευρώ μηνιαίως “μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2018 ή και αργότερα, εφόσον χρειαστεί”.

Η ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας δεν επιφύλασσε εκπλήξεις όπως στην προηγούμενη συνεδρίαση τον Μάρτιο, όταν η κεντρική τράπεζα είχε αιφνιδιάσει τις αγορές με την απόφαση της να αφαιρέσει από την ανακοίνωση της τη δέσμευση για αύξηση των αγορών εάν χρειαστεί.

Τι λέει ο Draghi

Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδύνει ελαφρώς από την αρχή του έτους, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι η ευρωπαϊκή οικονομία έχει χάσει την ισχύ της προκαλώντας ανησυχία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σκέψεις για τροποποίηση της νομισματικής πολιτικής, σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της κεντρικής τράπεζας.

O κ. Ντράγκι τόνισε πως μετά από αρκετά τρίμηνα κατά τα οποία η ανάπτυξη ήταν υψηλότερη από την αναμενόμενη, τα εισερχόμενα οικονομικά στοιχεία μετά τη συνεδρίαση του Μαρτίου καταδεικνύουν έναν μετριασμό του ρυθμού ανάπτυξης,α λλά συνεχίζουν να ευθυγραμμίζονται με μια ισχυρή και ευρεία επέκταση της οικονομίας της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, ο μετριασμός της ανάπτυξης μπορεί να αντανακλά μια υποχώρηση από τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που είχαν καταγραφεί ως τώρα, καθώς και προσωρινούς παράγοντες. Επισήμανε επίσης πως τα ρίσκα για τις προοπτικές της ανάπτυξης παραμένουν ισορροπημένα, αλλά έχουν αυξηθεί τα ρίσκα που σχετίζονται με παγκόσμιες εξελίξεις, μεταξύ των οποίων και ο προστατευτισμός. 

Facebook Comments