Στο 45% προβλέπεται ότι θα φτάσει από τις αρχές της κρίσης μέχρι και το τέλος της (συνολικά δηλαδή την επταετία 2009-2015), η πτώση στις τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα, ενώ θα αρχίσουν να σταθεροποιούνται μετά το 2016. Όλα αυτά, σύμφωνα πάντα τις εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, που τοποθέτησε την πτώση των τιμών για φέτος πέριξ του 7%.

«Η πτώση στις τιμές των κατοικιών σε όλη την Ελλάδα συνεχίζει να αποκλιμακώνεται μέσα στο 2014, ωστόσο θεωρούμε ότι θα έχει συνέχεια και για το 2015», επισημαίνει στο «business stories» ο κ. Θεόδωρος Μητράκος, επικεφαλής του τμήματος Αναλύσεων για τα ακίνητα της Τραπέζης της Ελλάδας.

Η ΤτΕ αναμένεται άλλωστε να βγάλει τα επίσημα στοιχεία τις αμέσως επόμενες μέρες (για το εννεάμηνο του 2014) σχετικά με το πώς έχουν κινηθεί οι τιμές των κατοικιών ανά την Ελλάδα με βάση τα στοιχεία που συλλέγει από τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας, όπως αυτά προκύπτουν από τις εκτιμήσεις που διενεργούν οι ίδιες οι τράπεζες: «Πάντως, για το σύνολο της φετινής χρονιάς, η μείωση των τιμών των οικιστικών ακινήτων αναμένεται να διαμορφωθεί κοντά στο 7%, με το αντίστοιχο ποσοστό από την αρχή της κρίσης για την εξαετία 2009-2014 να διαμορφώνεται στο 38%-40%. Επιπλέον, με βάση τις εκτιμήσεις που έχουμε, θεωρούμε ότι η πτώση στις τιμές των σπιτιών θα συνεχιστεί και το 2015, αν και με χαμηλότερους ρυθμούς σε σύγκριση με ό,τι έχουμε δει μέχρι σήμερα. Σωρευτικά, από τις αρχές της κρίσης έως και το 2015 εκτιμάμε ότι η πτώση τελικά ως προς τις τιμές των σπιτιών στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί κοντά στο 45%», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητράκος.

Έτσι, το φαινόμενο πτώσης των τιμών στα ακίνητα θα συνεχιστεί, καθώς τα δεδομένα που επηρεάζουν την πορεία της αγοράς των κατοικιών δεν πρόκειται να αλλάξουν άμεσα στο προσεχές διάστημα. Έτσι το μειωμένο εισόδημα (των εν δυνάμει αγοραστών), τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και φυσικά η υπερφορολόγηση στα ακίνητα, θα συνεχίσουν και το επόμενο έτος, να κρατούν χαμηλά τις τιμές τους.
 

Facebook Comments