Aυξημένα λειτουργικά κέρδη προ προβλέψεων της τάξης των €418 εκατ. (+6% σε ετήσια βάση) σε επίπεδο λειτουργικών αποτελεσμάτων ανακοίνωσε ο Όμιλος της Εθνικής το πρώτο τρίμηνο του 2015, επίπεδο κερδοφορίας, που όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, σχεδόν κάλυψε τις διενεργηθείσες προβλέψεις, οδηγώντας σε μικρή λειτουργική ζημία της τάξης των €28 εκατ.

Τα συνολικά αποτελέσματα του Ομίλου παρουσίαζαν ζημίες ύψους €159 εκατ., αντανακλώντας, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, κυρίως την επιβάρυνση από τα μη επαναλαμβανόμενα εγχώρια χρηματοοικονομικά αποτελέσματα.

Η κερδοφορία σε Τουρκία και ΝΑ Ευρώπη διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, ανερχόμενη σε €114 εκατ., και €17 εκατ. αντίστοιχα.
Η κεφαλαιακή επάρκεια του Ομίλου χαρακτηρίζεται ισχυρή, με τον δείκτη Κύριων Βασικών Ιδίων Κεφαλαίων να ανέρχεται σε 12.1%, χωρίς να περιλαμβάνονται κεφαλαιακές ενέργειες.

Η Τράπεζα διατήρησε ικανοποιητική ρευστότητα, με το δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 104% σε επίπεδο Ομίλου και 95% στην Ελλάδα.
Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρηση παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο στο 24,3% στον Ομιλο και στο 32% στην Ελλάδα.

Όπως δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκης, αναφορικά με την ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, ο ρυθμός δημιουργίας εγχώριων επισφαλειών αυξήθηκε κατά το α’ τρίμηνο του έτους, αντανακλώντας τις πρόσκαιρες συνθήκες έντονης αβεβαιότητας.

Σημείωσε ότι η διενέργεια υψηλότερων προβλέψεων κατά το α’ τρίμηνο όχι μόνο κάλυψε πλήρως την αύξηση αυτή, αλλά ενίσχυσε περαιτέρω τον δείκτη κάλυψης επισφαλών απαιτήσεων, που πλέον ανέρχεται σε 61%.

Facebook Comments