“Xωράει” το παγωτό στη δίαιτα;
“Xωράει” το παγωτό στη δίαιτα;
“Xωράει” το παγωτό στη δίαιτα;
Το βιομηχανοποιημένο παγωτό παρασκευάζεται από γάλα ή σκόνη αποβουτυρωμένου γάλακτος στο οποίο προστίθεται λίπος (βούτυρο ή κρέμα γάλακτος), ζάχαρη, γλυκαντικές, αρωματικές, χρωστικές ουσίες, σταθεροποιητές (πχ ζελατίνη ή πρωτεΐνες γάλακτος), γαλακτωματοποιητές( λεκιθίνη), σοκολάτα ή καφές ή κακάο, μετά από ειδική επεξεργασία και κατάψυξη.
Βάσει νομοθεσίας,στα συστατικά του παγωτού μπορεί να συμπεριληφθούν αυγά και τα προϊόντα τους, ξηροί καρποί καθώς και χυμοί φρούτων.
Μπορεί , λοιπόν το παγωτό να ενσωματωθεί σε ένα πρόγραμμα διατροφής,χωρίς να είναι επιβαρυντικό; Φυσικά και μπορεί να καταναλωθεί από τον διαιτώμενο,αρκεί στην ετικέτα του προϊόντος να εντοπιστούν τα εξής χαρακτηριστικά:
Λιπαρά: Λιγότερο από 4 γραμμάρια ανά μερίδα (1/2 φλιτζάνι)
Κορεσμένα λιπαρά: Λιγότερο από 3 γραμμάρια ανά μερίδα (1/2 φλιτζάνι)
Eνέργεια/Θερμίδες : Περίπου 120kcals ανά μερίδα (1/2 φλιτζάνι)
Χοληστερόλη :Μέγιστη περιεκτικότητα τα 10mg ανά μερίδα(1/2 φλιτζάνι)
Σάκχαρα: Λιγότερο από 15 γραμμάρια ανά μερίδα(1/2 φλιτζάνι)
Σε κάθε περίπτωση η ποσότητα του παγωτού αλλά και η συχνότητα κατανάλωσής του είναι επίσης δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν κατά πόσο θα επιβαρυνθεί το σωματικό βάρος αλλά και η υγεία του καταναλωτή.Tα περισσότερα παγωτά του εμπορίου περιέχουν τη διπλάσια περιεκτικότητα σε θερμίδες, λίπος και ζάχαρη!
Οι ετικέτες τροφίμων καλό είναι να αποτελούν σημείο προσοχής και ενδιαφέροντος για όλους τους καταναλωτές ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται να δείξουν τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, υπερλιπιδαιμίες και νεφροπάθειες ( κυρίως λόγω της υψηλής περιεκτικότητας φωσφόρου και νατρίου στα βιομηχανοποιημένα παγωτά).Για τις τελευταίες κατηγορίες ατόμων ο ιατρός ή ο-η κλινικός διαιτολόγος είναι υπεύθυνος-η για το αν θα επιτρέψει την κατανάλωση παγωτού και θα ορίσει την ποσότητα του επιδορπίου αλλά και την συχνότητα,ώστε να μην υπάρχουν επιπλοκές στην υγεία του καταναλωτή.
Facebook Comments