Λιπώδες ήπαρ ή λιπώδης διήθηση του ήπατος (ΛΔΗ) είναι η αυξημένη συσσώρευση λίπους , κυρίως με τη μορφή τριγλυκεριδίων, στα ηπατοκύτταρα. Η ΛΔΗ χωρίς την εμφάνιση άλλων νοσημάτων αποτελεί και την συχνότερη αιτία αύξησης των τρανσαμινασών (SGOT,SGPT,γ-GT) στο αίμα χωρίς να προκαλεί συμπτώματα στον γενικό πληθυσμό. Η διάγνωση πραγματοποιείται μέσω υπερήχου της άνω κοιλίας .

 Τα δύο κυριότερα αίτια της εμφάνισης της λιπώδους διήθησης είναι η παχυσαρκία και η κατάχρηση αλκοόλ.Σπανιότερα ωστόσο, μπορεί να προκληθεί από τον σακχαρώδη διαβήτη, τα φάρμακα καθώς και από συγκεκριμένα σύνδρομα(Cushing) και μεταβολικές παθήσεις.

Συχνά μπορεί να συνυπάρχει με φλεγμονή ή μη αλκοολική στεατοηπατοπάθεια (ΜΑΣΗ). Η ΜΑΣΗ είναι εξελιγκτική νόσος και μπορεί να καταλήξει σε κίρρωση. Για το λόγο αυτό χρίζει ειδικής αγωγής και αντιμετώπισης. Εφόσον η  νόσος σχετίζεται με  μεταβολικό σύνδρομο,  ινσουλινοαντοχή και αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγεικών παθήσεων , έχει μεγάλη βαρύτητα στη δημόσια υγεία.

Πρόληψη & Αντιμετώπιση

Η αποφυγή της παχυσαρκίας κυρίως του κεντρικού τύπου, όπου το λίπος χαρακτηρίζεται ενδοκοιλιακό, μείωνει σημαντικά τον κίνδυνο ανάπτυξης λιπώδους ήπατος.Συστήνεται ισορροπημένη μεσογειακή διατροφή και αποφυγή κατανάλωσης τροφίμων πλούσια σε κορεσμένα λίπη και σε υψηλής φρουκτόζης σιρόπι καλαμποκιού (High Fructose Corn Syrup-HFCS).Το ΗFCS το συναντάμε σε μεγάλη ποικιλία τροφίμων όπως είναι τα δημητριακά και οι μπάρες δημητριακών, ψωμί, κράκερς,αναψυκτικά, σοκολάτες/ γκοφρέτες, έτοιμες σάλτσες και σούπες, μπισκότα, επιδόρπια γιαουρτιού, κομπόστες και γενικώς βιομηχανοποιημένα τρόφιμα. Βεβαιωθείτε κοιτάζωντας τα συστατικά των προϊόντων που αγοράζετε και επιλέξτε τρόφιμα λιγότερο επιβαρυμένα.

Αντιμετωπίζοντας τo λιπώδες ήπαρ τα άτομα με αυξημένο βάρος θα χρειαστεί ν’ακολουθήσουν υποθερμιδική δίαιτα και ν’αυξήσουν τη φυσική τους δραστηριότητα με στόχο να μειώσουν το βάρος τους.

Facebook Comments