Στον απόηχο της κρίσης του 2007 και της κρίσης χρέους που ξεκίνησε το 2009 από την Ελλάδα, η Ευρωζώνη κινήθηκε σταθερά προς μια πορεία ανάπτυξης και σε αυτό σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η απόφαση της ΕΚΤ να στηρίξει τις αγορές ομολόγων και να σώσει το ευρώ, με το περίφημο πλέον “whatever it takes” που είπε ο Mario Draghi το καλοκαίρι του 2012. Έκτοτε υπήρξε ένα πολύ μεγάλο ράλι στα περιφερειακά χρηματιστήρια, που κράτησε σχεδόν 18 μήνες. Πλέον η Ευρωζώνη έχει επιστρέψει στα δύσκολα μονοπάτια από τα οποία μόνο ένα QE πιθανόν να μπορεί να της αλλάξει τη μοίρα, όπως έχουμε κατ επανάληψη τονίσει στο Forexreport.gr.

Κατά τους τελευταίους μήνες, η ανάπτυξη έχει «παγώσει» με κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Γερμανία, να «φλερτάρουν» με την ύφεση, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο διαχειριστής της Franklin Templeton, Heather Arnold.

Η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη δέχθηκε πλήγμα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα. Από την άποψη αυτή, τα πρόσφατα stress tests και το πρόγραμμα AQR, είναι πολύ σημαντικά και θα μπορούσαν να διευθετήσουν το πρόβλημα αυτό. Επιπλέον, από τις 4 Νοεμβρίου, ο έλεγχος των τραπεζών πέρασε υπό την εποπτεία της ΕΚΤ και αυτό αναμένεται να αυξήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία στον τραπεζικό κλάδο. Κατά την άποψη της Franklin Templeton, αυτό θα οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους δανεισμού αλλά και σε περαιτέρω συγχωνεύσεις. Η μείωση του κόστους δανεισμού αναμένεται να είναι πολύ πιο ουσιαστική στις περιφερειακές χώρες.

Σε δύσκολο μονοπάτι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης

Φαίνεται ότι η ανάπτυξη της Ευρωζώνης δέχθηκε το πρώτο πλήγμα από τη μείωση της ζήτησης από τις αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες αποτελούν σημαντική πηγή ζήτησης για τις ευρωπαϊκές εξαγωγές. Επιπλέον, η συνεχιζόμενη ένταση στην Ουκρανία, επιδείνωσε το επιχειρηματικό συναίσθημα, σημειώνει ο διαχειριστής, Heather Arnold.

Η Ευρωζώνη υποφέρει από δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα. Αν και η Ευρωζώνη χτυπήθηκε άσχημα από την κρίση και η ανάπτυξη που ακολούθησε ήταν αναιμική, η Franklin Templeton θεωρεί ότι έχει υπάρξει αλλαγή στον οικονομικό κύκλο. Επιπλέον, εξαιτίας της κρίσης, η Ευρώπη κατάφερε να διευθετήσει κάποια από αυτά τα διαρθρωτικά προβλήματα και πλέον αναμένεται να διευθετήσει και το πρόβλημα του τραπεζικού της κλάδου. Χώρες όπως η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ελλάδα βελτίωσαν την ανταγωνιστικότητά τους.

Η ανάλυση ολοκληρώνεται με αναφορά σε μια φράση του ιδρυτή της εταιρίας, Sir John Templeton: «όλοι με ρωτάνε που είναι καλύτερες οι προοπτικές; Αλλά η σωστή ερώτηση είναι: που είναι πιο «μαύρα» τα πράγματα;»

Η απάντηση είναι στο παρακάτω γράφημα.

Facebook Comments