Η 11η Φεβρουαρίου φαίνεται ότι με τα σημερινά δεδομένα θα είναι η πιο σημαντική – μέχρι την επόμενη – ημερομηνία του νέου ελληνικού Κράτους.
 
Όλο το παιχνίδι σε ευρωπαικό επίπεδο, είναι ξεκάθαρο ότι έχει στηθεί, με καταληκτική ημερομηνία το έκτακτο Eurogroup της επόμενης Τετάρτης. Εκεί η ελληνική κυβέρνηση θα δώσει τον υπερπάντων αγώνα για να εξασφαλίσει χρόνο αλλά και οξυγόνο για την ελληνική οικονομία.
 
Καθώς φαίνεται η πραγματική διαπραγμάτευση έχει ήδη ξεκινήσει και είναι πολύ πιθανό να τελειώσει γρήγορα, εξέλιξη που δύσκολα θα είναι υπέρ των ελληνικών συμφερόντων, η οποία αναζητά επειγόντως τον καταλύτη που θα της δώσει την ανάσα να βγάλει τον Φεβρουάριο χωρίς κλυδωνισμούς.
 
Τα δεδομένα είναι τα εξής:
-11 Φεβρουαρίου λήγει η απευθείας ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ και μεταφέρεται όλη η χρηματοδότηση στον ELA.
-Οι Γερμανοί και οι σύμμαχοι του στενού πυρήνα, θα θέσουν επιτακτικά (εκβιαστικά) την ίδια μέρα στην κυβέρνηση το έγγραφο με την τήρηση του προηγούμενου προγράμματος, την συνέχιση των αλλαγών στο συνταξιοδοτικό (μειώσεις) και των απολύσεων στο Δημόσιο.
-9 Φεβρουαρίου θα συναντηθεί η Άνγκελα Μέρκελ με τον Μπαράκ Ομπάμα στην Ουάσιγκτον, με την υπόθεση της Ελλάδα να τίθεται προς συζήτηση.
-Ο αμερικανικός παράγοντας μέσω κλιμακίου του υπουργείου Οικονομικών θα «αλωνίζει» στις σημαντικές ευρωπαικές χώρες με στόχο να βρεθεί λύση, καθώς τους επξρεάζει η αποδυνάμωση του ευρώ.
-Τέλη Φεβρουαρίου θα πρέπει το υπουργείο Οικονομικών να βρει χρηματοδότηση για την κάλυψη των άμεσων αναγκών του, με την προγραμματισμένη έκτακτη έκδοση εντόκων γραμματίων να βρίσκεται στον αέρα λόγω ΕΚΤ και τρόικας (χρειάζεται η εγκρισή τους).
   
Για πόσο ο ELA;
 
“Σε δύσκολες μεταβατικές περιόδους, το πρόγραμμα ELA δίνει κάποιες ανάσες στις χώρες της Ευρωζώνης. Το ELA θα χρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους ευρωπαίους εταίρους μας ώστε να εξασφαλίσει στην Ευρώπη ικανό χρόνο για την εξεύρεση εφαρμόσιμης, μόνιμης λύσης στο “ελληνικό πρόβλημα”.
 
Θα έλεγε κανείς ότι βάσει όσων έλεγε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης πριν από 20 μέρες (προεκλογικά) τότε η απόφαση της ΕΚΤ αποτελεί μια απολύτως λογική εξέλιξη, μέρος της στρατηγικής της κυβέρνησης ώστε να πιεστούν οι ευρωπαίοι. Έχει καταλάβει ωστόσο η ελληνική κοινή γνώμη τι σημαίνει η εφαρμογή του προγράμματος Emergency Liquidity Assistance, που αφελώς έβαλε στην προεκλογική κουβέντα η εκ κοζάνης ορμώμενη βουλευτής;
 
Ας δούμε τι σημαίνει:
 
-Οι τράπεζες δεν θα αντλούν από την ΕΚΤ αλλά από την Τράπεζα της Ελλάδος με την έγκριση της ΕΚΤ, μεταφέροντας το ρίσκο αθέτησης στην εν ελλάδι θυγατρική της.
-Θα πρέπει να μεταφερθεί από την ΕΚΤ στην ΤτΕ η ρευστότητα ύψους 65 δις. ευρώ που έχουν αντλήσει  οι ελληνικές τράπεζες.
-Μετά τις 11 Φεβρουαρίου θα δανείζονται οι ελληνικές τράπεζες μόνο από την ΤτΕ μέσω ELA και με επιτόκιο 1,55%, αντί 0,05% που δανείζονταν από την ΕΚΤ μεταφέροντας το επιπλέον κόστος στον ισολογισμό τους, αλλά και στο ελληνικό Δημόσιο μέσω του αυξημένου επιτοκίου στις εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
– Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν ρευστότητα, ωστόσο χάνεται πλέον ο στόχος πιστωτικής επέκτασης ύψους 10 δις. ευρώ, νέα δάνεια που θα έπεφταν φέτος στην οικονομία, με επίπτωση στο ΑΕΠ το οποίο είναι αδύνατο πλέον να πετύχει τον στόχο αύξησης του πάνω από 2%.
-Μεγάλο ερώτημα αναπάντητο, είναι για πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα μπορεί η ΤτΕ να χορηγεί τον ELA. Η αίσθηση που υπάρχει είναι όχι για πολύ…

Facebook Comments