Ένταση των αποπληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη καταγράφει η τελευταία δημοσκόπηση του Reuters: Η πλειονότητα των αναλυτών εκτιμά ότι τα ποσοστά του πληθωρισμού στην περιοχή θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος έως το τέταρτο τρίμηνο του έτους και ο δείκτης τιμών καταναλωτή φέτος θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο -0,2%.

Ένα μήνα πριν, η αντίστοιχη πρόβλεψη ήταν 0,2%. Τα χθεσινά στοιχεία από την Πορτογαλία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή διαμορφώθηκε στο -1,4% τον Ιανουάριο (έναντι εκτίμησης για -0,8%) δικαιολογούν την απαισιοδοξία.

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

Εάν οι προβλέψεις αποδειχθούν σωστές, η Ευρωζώνη θα βιώσει τη μεγαλύτερη περίοδο αρνητικού πληθωρισμού από τη δημιουργία της το 1999 και οι Αρχές ίσως χρειαστεί να αναλάβουν περαιτέρω πρωτοβουλίες, πέραν του προγράμματος εκτύπωσης χρήματος 1 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που ξεκινά τον Μάρτιο. Σύμφωνα με τον οικονομολόγο της Rabobank Έλβιν ντε Γκροτ, «για να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του QE πρέπει να συνοδευτεί από χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής και επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων». Οι αναλυτές εκτιμούν ότι χάρη στις πρωτοβουλίες της ΕΚΤ, την εξασθένηση του ευρώ και τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 1,1% φέτος.

Επίδοση καλύτερη σε σχέση με αυτή του 2014, η οποία ωστόσο υπολείπεται κατά πολύ εάν συγκριθεί με τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης για τις ΗΠΑ (3,2%, οι υψηλότεροι από το 2005), όπου τα επιτόκια του δολαρίου θα αυξηθούν τον Ιούνιο, εάν δεν ανατραπεί η τάση ανάκαμψης της αγοράς εργασίας και αύξησης των μισθών.

Facebook Comments