Στις αγορές ομολόγων τα κρατικά ομόλογα των χωρών της “περιφέρειας” δέχονταν ισχυρές πιέσεις, ενώ αντιθέτως ανέβαιναν τα ομόλογα της Γερμανίας καθώς οι επενδυτές αναζητούσαν ασφαλές καταφύγιο. Η απόδοση των ελληνικών δεκαετών ομολόγων αυξανόταν κατά 346 μονάδες βάσης στο 13,94%.

Η τιμή των γερμανικών ομολόγων ανέβηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό από το Νοέμβριο του 2011 στο άνοιγμα της αγοράς σύμφωνα με στοιχεία του πρακτορείου Bloomberg. Αντιθέτως υποχωρούσε έντονα η τιμή των ομολόγων Ιταλίας και Ισπανίας (οι τιμές κινούνται αντίστροφα σε σχέση με τις αποδόσεις).

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς ομολόγου υποχωρούσε κατά 19 μονάδες βάσης (ή κατά 0,18%) στο 0,74%, ενώ η απόδοση των γαλλικών δεκαετών ομολόγων υποχωρούσε κατά 10 μονάδες βάσης στο 1,20%. Την ίδια στιγμή ανέβαινε η απόδοση των ιταλικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων.

Η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς ομολόγου ενισχυόταν αρχικά κατά 43 μονάδες βάσης, αλλά γρήγορα περιόρισε τις απώλειες του και αργά το πρωί η απόδοση του διαμορφωνόταν στο 2,39% αυξημένη κατά 25 μονάδες βάση σε σχέση με το προηγούμενο κλείσιμο. Λίγη ώρα αργότερα στις 10:40 η απόδοση των ιταλικών δεκαετών ομολόγων αυξήθηκε στο 2,49% δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2014.

Ουσιαστικά τα ιταλικά ομόλογα έχασαν όλα τα κέρδη που είχαν αποκομίσει στο μεταξύ από την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον περασμένο Ιανουάριο. Παρόλα αυτά η παρέμβαση της ΕΚΤ μέσω της μαζικής αγοράς ομολόγων αναμένεται ότι θα περιορίσει τις απώλειες για τα ομόλιγα της Ιταλίας και της περιφέρειας γενικότερα (με εξαίρεση τα ελληνικά).

Παρόμοια είναι η κατάσταση και για το ισπανικό δεκαετές ομόλογο η απόδοση του οποίου ενισχύεται κατά 25 μονάδες βάσης στο 2,35%. Η απόδοση των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων αυξήθηκε κατά 32 μονάδες βάσης ξεπερνώντας το 3% (3,01%).  

Facebook Comments