Tα προβιοτικά είναι ζωντανοί μη παθογόνοι μικροοργανισμοί που δρουν ευεργετικά στον ξενιστή, συμβάλοντας στην υγεία και την ισορροπία της εντερικής χλωρίδας.Είναι ανθεκτικά στα οξέα του στομάχου και τα χολικά οξέα και δημιουργούν αποικίες στο γαστρεντερικό σωλήνα. Προβιοτικά στελέχη είναι οι γαλακτοβάκιλλοι όπως Lactobacillus bulgaricus, Lactobacillus acidophilus, Lactobacillus casei, Lactobacillus bifidus, Lactobacillus plantarum.Επίσης χρησιμοποιούνται βακτήρια και ζυμομύκητες όπως Bifidus bacteria, E.coli και Saccharomyces boulardi.

Το μητρικό γάλα αποτελεί την πρώτη διαιτητική πηγή φιλικών βακτηρίων καθώς παρέχει βακτήρια της οικογένειας Bifidobacter.Διαφορετικά στελέχη προβιοτικών βρίσκονται στο γιαούρτι με ζωντανές καλλιέργειες, στο ξυνόγαλα, στα προϊόντα κεφίρ και στα  προϊόντα που υφίστανται ζύμωση (πχ λάχανο τουρσί , miso) ή έχουν εμπλουτιστεί με προβιοτικά. Επίσης, στην αγορά ανευρίσκονται και με τη μορφή συμπληρώματος.

Οι κύριες δράσεις των προβιοτικών είναι  η ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και η προστασία από πεπτικά νοσήματα όπως σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, δυσκοιλιότητα, διαρροϊκά επεισόδια, ελκώδη κολίτιδα και νόσο crohn. Επίσης, η  χρήση προβιοτικών μπορεί να μείωσει τα συμπτώματα αλλεργιών  καθώς και συμπτώματα προερχόμενα από τη δυσανεξία στη λακτόζη.Τέλος, η χρήση τους έχει συσχετιστεί με πρόληψη καρκίνου του παχέως εντέρου και με τη  θεραπεία γυναικολογικών λοιμώξεων όπως  μυκητιάσεις και κολπίτιδες.

        Προσφάτως το επιστημονικό ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί σε  μελέτες που αφορούν στη συσχέτιση προβιοτικών και παχυσαρκίας.Μερικά προβιοτικά έχουν συσχετιστεί με απώλεια βάρους μέσω της διατήρησης της εντερικής χλωρίδας. Σε μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε βρέφη, διαπιστώθηκαν σημαντικές διαφορές στη σύσταση της εντερικής χλωρίδας μεταξύ παχύσαρκων και μη παχύσαρκων βρεφών.Συγκεκριμένα, στην εντερική χλωρίδα των μη υπέρβαρων επικρατούσαν τα βακτήρια της οικογένειας bifidobacter.

        Βάσει πρόσφατης ανασκόπησης μελετών , φάνηκε πως τα  βακτήρια Lactobacillus gasseri SBT 2055, Lactobacillus rhamnosus ATCC 53103,  καθώς και ο συνδυασμός L. rhamnosus ATCC 53102 and Bifidobacterium lactis Bb12  μπορούν να μειώσουν τον λιπώδη ιστό και  το σωματικό βάρος. Πιθανοί μηχανισμοί που σχετίζουν τα βακτήρια με την πρόληψη της παχυσαρκίας είναι η παραγωγή λιπαρών οξέων βραχείας αλύσου και  γενικότερα οι διεργασίες που πραγματοποιούνται για την απόδοση της ενέργειας μετά την πρόσληψη τροφής.

Facebook Comments