Με ανεργία που παίρνει ξανά τα πάνω της και μέχρι το καλοκαίρι θα είναι κοντά στο 30%, τα ταμεία άδεια μέχρι τότε, το ερώτημα εάν θα πληρωθούν οι μισθοί και συντάξεις να είναι διαρκώς στο μυαλό των ενδιαφερομένων και οι παλαιοί – μνημονιακοί – φόροι να είναι εδώ σταθερά πάνω από τα κεφάλια μας, οι συνθήκες στις οποίες η ελληνική κυβέρνηση θα διαπραγματευτεί το τρίτο κατά σειρά πακέτο διάσωσης δεν είναι και οι καλύτερες. Αλλά έτσι ήταν και λίγο πριν την διαπραγμάτευση των δύο προηγούμενων πακέτων.

Είναι ωστόσο η δουλειά που πρέπει να κάνει, προκειμένου να επιστρέψει η ηρεμία στην ελληνική οικονομία. Είναι μια δουλειά που έγινε και στο παρελθόν και πάντα υπό την πίεση των γεγονότων.

Από την στιγμή που μπήκαμε στην τελική ευθεία για την συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, άρχισαν και τα «πυροτεχνήματα». Κι αυτό έχει γίνει λίγο πριν και από τις δύο μεγάλες συμφωνίες που προηγήθηκαν.

Όπως λέει ο W. Münchau των Financial Times, «όταν η γερμανική οικονομική αγραμματοσύνη συναντά την ελληνική διπλωματική αγραμματοσύνη, τίποτα καλό δεν βγαίνει». Την προηγούμενη εβδομάδα ένας έλληνας υπουργός (σ.σ. Πάνος Καμμένος), απείλησε να πλημμυρίσει τη Γερμανία με ισλαμιστές μετανάστες. Την ίδια στιγμή, οι Γερμανοί ξανά συζητούν για μια έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ από ατύχημα: Grexident. Ο Αλέξης Τσίπρας συνέδεσε ένα αίτημα για γερμανικές αποζημιώσεις από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο με τις υφιστάμενες συζητήσεις για την παράταση της δανειακής σύμβασης.

Προφανώς πρόκειται για πολιτική τρέλλα ή πιο σωστά πολιτική τρελλίτσα, που κρύβουν καλά την μεγάλη απόφαση που έχει πάρει ο πρωθυπουργός ότι η συμφωνία θα προχωρήσει και μάλιστα νωρίτερα από τα τέλη Ιουνίου. Αυτό θα το κάνει σαφές εντός της εβδομάδας και στη Σύνοδο Κορυφής, όπου θα ζητήσει χρήματααπό τους ομολόγους του όχι μόνο για τώρα, αλλά για την επόμενη τριετία! Χρήματα πολλά, που θα ξεπερνούν τα 50 δις. ευρώ και θα επιτρέπουν στην χώρα να ανασάνει και στην κυβέρνηση να πατήσει στα πόδια της.

Facebook Comments