Σε επί της αρχής συμφωνία για δάνειο-γέφυρα 7 δισεκατομμυρίων ευρώ κατέληξε το Eurogroup, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο αξιωματούχο που έχει γνώση της απόφασης.

Η απόφαση ενδέχεται να ανακοινωθεί επισήμως αύριο Παρασκευή, αφού θα λυθούν όλες οι τεχνικές εκκρεμότητες και ολοκληρωθούν οι ψηφοφορίες στα εθνικά κοινοβούλια των εταίρων.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου Γερούν Ντάισελμπλουμ, περισσότερα στοιχεία θα δοθούν στη δημοσιότητα το απόγευμα.

Νωρίτερα, οι «Financial Times» μετέδιδαν πως με βάση την κατ αρχήν συμφωνία που επετεύχθη το βράδυ της Τετάρτης το δάνειο θα έχει ως εγγύηση  τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατεί το Ευρωσύστημα, μετά από πληροφορίες πως Γερμανία και Βρετανία, μεταξύ άλλων, ζητούσαν εγγυήσεις για την έγκριση του δανείου.

Όπως έχει δηλώσει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, το δάνειο-γέφυρα των 7 δισεκ. ευρώ θα έχει διάρκεια ως τρεις μήνες.

Η όποια απόφαση για περαιτέρω ενδιάμεση χρηματοδότηση (για τον Αύγουστο) θα ληφθεί με γνώμονα το πόσο γρήγορα κινούνται οι διαπραγματεύσεις για το τρίτο πρόγραμμα στήριξης.

Τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ, στις 20 Ιουλίου, αλλά και για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το ΔΝΤ, που ανέρχονται πλέον σε 2 δισεκ. ευρώ.

Χωρίς την αποπληρωμή των χρεών, το Ταμείο δεν μπορεί να εκταμιεύσει δόσεις στήριξης προς τη χώρα μας, ακόμα κι αν υπάρξει συμφωνία.
 

Facebook Comments