Τα στοιχεία της έρευνας του Αυγούστου υπέδειξαν περαιτέρω έντονη βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών στον ελληνικό μεταποιητικό τομέα, τονίζει η Markit σε ανάλυσή της. Η συνολική ανάπτυξη ενισχύθηκε από την έντονη αύξηση της παραγωγής και των νέων παραγγελιών. Ως εκ τούτου, ο ρυθμός δημιουργίας θέσεων εργασίας επιταχύνθηκε. Ως προς τις τιμές, οι πληθωριστικές πιέσεις εξασθένησαν.

Ο ρυθμός αύξησης του κόστους εισροών υποχώρησε καταγράφοντας χαμηλό τριών μηνών και οι χρεώσεις αυξήθηκαν οριακά. Εν τω μεταξύ, οι κατασκευαστές παρέμειναν αισθητά αισιόδοξοι, καθώς η επιχειρηματική εμπιστοσύνη κατέγραψε υψηλό τεσσάρων μηνών.

Ο εποχικά προσαρμοσμένος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της IHS Markit για τον τομέα μεταποίησης στην Ελλάδα (Purchasing Managers’ Index – PMI) -ένας σύνθετος δείκτης που έχει σχεδιαστεί για να μετρά την απόδοση της μεταποιητικής οικονομίας- έκλεισε στις 53,9 μονάδες τον Αύγουστο, τιμή ελαφρώς υψηλότερη από τις 53,5 μονάδες του Ιουλίου. Η βελτίωση των λειτουργικών συνθηκών ήταν η εντονότερη που έχει καταγραφεί σε διάστημα τριών μηνών ενώ ήταν, σε γενικές γραμμές, έντονη.

Η αύξηση της παραγωγής στον τομέα παραγωγής αγαθών ενισχύθηκε τον Αύγουστο, δεδομένου ότι επιταχύνθηκε ο ρυθμός ανάπτυξης. Επιπλέον, η αύξηση ήταν η ταχύτερη που έχει καταγραφεί από τον Μάρτιο και αισθητά υψηλότερη από την τάση που έχει καταγραφεί στην ιστορία της έρευνας. Ανεπιβεβαίωτα στοιχεία υπέδειξαν ότι η τελευταία άνοδος ήταν αποτέλεσμα της αυξημένης ζήτησης των πελατών και του υψηλότερου όγκου νέων παραγγελιών.

Facebook Comments