Εθνική ήττα χωρίς πόλεμο…
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έχει καταγραφεί χώρα, που δίχως να έχει υποστεί πολεμική ήττα, να έχει αναγκαστεί να εκχωρήσει τα εθνικά της δίκαια
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έχει καταγραφεί χώρα, που δίχως να έχει υποστεί πολεμική ήττα, να έχει αναγκαστεί να εκχωρήσει τα εθνικά της δίκαια
Ποτέ άλλοτε στην ιστορία δεν έχει καταγραφεί χώρα, που δίχως να έχει υποστεί πολεμική ήττα, να έχει αναγκαστεί να εκχωρήσει τα εθνικά της δίκαια, χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα. Αυτό δυστυχώς είναι το κόστος της διαβόητης συμφωνίας των Πρεσπών, που όπως κατέδειξαν τα Wikileaks με τις αποκαλύψεις τους από την απόρρητη αλληλογραφία της αμερικανίδας πρέσβεως στα Σκόπια με το State Department, η κυβέρνηση Ζάεφ- Ντιμιτρόφ της ΠΓΔΜ πέτυχε να επιβάλλει όλες τις πάγιες θέσεις της χώρας της, χωρίς να υποχωρήσει πουθενά και χωρίς να προσφέρει στην ελληνική κυβέρνηση το παραμικρό αντάλλαγμα.
Το όνομα «Βόρεια Μακεδονία», όπως αποκαλύπτεται, υπήρξε η επιδίωξη ακόμα και της εθνικιστικής κυβέρνησης του Ν. Γκρουέφσκι εδώ και δέκα χρόνια. Όμως αυτό, που σωστά είχαν καταλάβει οι Σκοπιανοί, και δυστυχώς δεν έχουν καταλάβει οι Ελληνες, είναι ότι το όνομα δεν είναι το πιο σημαντικό. Αν ήταν το όνομα «Μακεδονία», ένας γεωγραφικός χώρος για ένα κράτος, όπου κατοικούν Βούλγαροι, Σλάβοι, Αλβανοί, τότε δεν θα υπήρχε σοβαρό πρόβλημα αλυτρωτισμού. Στην «Βόρεια Μακεδονία» θα κατοικούσαν αυτοί και στην υπόλοιπη Μακεδονία Έλληνες. Αυτό ακόμα κι αν εμένα προσωπικά και πολλούς άλλους δεν μας ικανοποιούσε, θα ήταν τουλάχιστον μια βάση διαπραγμάτευσης. Όμως, η αναγνώριση από την ελληνική κυβέρνηση Μακεδονικού έθνους, ταυτότητας και γλώσσας υπονομεύει την ελληνικότητα της Μακεδονίας. Ο Μακεδόνας πλέον δεν μπορεί να είναι Έλληνας κι ο Έλληνας δεν μπορεί να είναι Μακεδόνας. Αυτό για όλους εμάς τους Ελληνες, είναι αδιανόητο. Κι αυτό εκ των πραγμάτων αποτελεί την βάση για τον «μακεδονικό» αλυτρωτισμό, που μακροπρόθεσμα θα αμφισβητήσει ακόμα και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας.
Ουσιαστικά ο Ζάεφ, αυτά ακριβώς ισχυρίζεται ενόψει του δημοψηφίσματος του Σεπτεμβρίου. Ότι κέρδισαν την ύπαρξη «Μακεδονικού» έθνους και γλώσσας για πάντα. Κι αυτό πράγματι ισχύει εφόσον η Συμφωνία γίνει αποδεκτή κι από τα Σκόπια, αλλά, κυρίως, από την Ελλάδα. Εμείς οι Έλληνες, που έχουμε αντιληφθεί αυτό το μεγάλο κίνδυνο, που εμπεριέχει η συμφωνία των Πρεσπών, την απορρίπτουμε στην συντριπτική μας πλειοψηφία. Ακόμα κι όσοι πίστευαν ότι χωρούσε συζήτηση για το όνομα, δεν πιστεύουν ότι χωρεί οποιαδήποτε συζήτηση για το έθνος και την γλώσσα. Κι αυτό είναι το νόημα του συλλαλητηρίου του Σαββάτου στην Θεσσαλονίκη.
Facebook Comments